12.07.2017.
Aktuelno

Rekonstrukcija Žitnog trga u Sremska Mitrovica

Sedište kulturnog života tokom leta

Grad Sremska Mitrovica je na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu 2017. godine“ konkurisao sa projektom „Svetlosti carskog grada“. Opredeljeno je 24 miliona dinara za realizaciju aktivnosti na prezentaciji arheološkog lokaliteta na Žitnom trgu, dok je učešće lokalne samouprave u ovom projektu tri miliona dinara i ta sredstva biće utrošena na konzervatorske radove na samom lokalitetu.
Centralni deo projekta „Svetlosti carskog grada“ čini konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog lokaliteta na Žitnom trgu. Planirano je arheološko istraživanje dela trga, radovi na konzervaciji arhitektonskih ostataka, uređenje lokaliteta i prezentacija trga u vidu amfiteatralnog stepeništa. Na ovaj način omogućiće se pravilna prezentacija materijalnog nasleđa, a istovremeno jedan od centralnih trgova postaće mesto održavanja najposećenijih kulturnih manifestacija grada.
Spoj nasleđenih kulturnih vrednosti i savremenog kulturnog stvaralaštva Grada, koje je Ministarstvo kulture prepoznalo u projektu „Svetlosti carskog grada“ podići će atraktivnost kulturnih programa i olakšati realizaciju aktivnosti koje se već skoro dve decenije prezentuju na ostacima antičkog Sirmijuma.
– Radovi na Žitnom trgu bi trebalo da počnu u drugoj polovini avgusta, nakon završetka Srem folk festa, koji će ove godine biti održan od 12. do 15. avgusta, a veče kasnije će na Žitnom trgu biti organizovano i tamburaško veče. Projektom „Svetlosti carskog grada“ ćemo rešiti zaštitu samog lokaliteta, a nakon postavljanja amfiteatra sa određenim brojem sedećih mesta, plan je da Žitni trg postane pozornica na otvorenom i sediše kulturnih dešavanja u gradu tokom leta. Biće to idealno mesto za povratak Festivala besedništva među antičke iskopina, plan je da možda i Pozorišno leto realizujemo na Žitnom trgu – navodi vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić.
Zahvaljujući Ministarstvu kulture, tokom ove godine Grad će dobiti jedinstvenu „otvorenu pozornicu“ koja će predstavljati osnovu kulturnog života grada ali i njegovo bogato kulturno nasleđe.
Načelnik dodaje da je za ovogodišnje kulturno leto u gradu na Savi izdvojeno iz budžeta oko sedam miliona dinara. Najviše novca biće utrošeno na Srem folk fest, oko 3,5 miliona dinara. Pozorišno leto „Tragovi 2017“ biće održano u drugoj polovini jula, tradicionalno u Lapidarijumu Muzeja Srema i trenutno se pravi program. Karneval brodova biće održan najverovatnije krajem avgusta treću godinu zaredom, a ove godine Sirmijum rok fest biće u službi afirmacije lokalnih bendova, trajaće nekoliko vikenda i održaće se na nekoliko lokacija u gradu. Udruženje za očuvanje starih zanata i veština Beli orlovi će 22. jula na Gradskoj trgu održati prezentaciju kovanih mačeva, s obzirom na to da Mitrovčanin Slobodan Marinić radi mačeve za seriju Nemanjići.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.