30.04.2017.
Ekonomija

Ministarstvo rudarstva i energetike

Pećincima 4,9 miliona za energetsku efikasnost

Zamenik predsednice Opštine Pećinci Zoran Vojkić potpisao je 20. aprila u prostorijama Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Beogradu, ugovor kojim su opštini Pećinci dodeljena bespovratna sredstva u iznosu od 4,9 miliona dinara za unapređenje energetske i troškovne efikasnosti u objektima od javnog značaja koji su u nadležnosti lokalne samouprave. Ova sredstva su obezbeđena u okviru projekta „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji“ koji zajednički realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i UNDP, a opština Pećinci je bila jedna od 13 lokalnih samouprava u Srbiji kojima su toga dana dodeljena sredstva u okviru ovog projekta.
Ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava potpisao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je tom prilikom izjavio da je energetska efikasnost jedan od ključnih ciljeva definisanih Strategijom razvoja energetike Republike Srbije.
– Cilj nam je da u odnosu na referentnu 2010. godinu do 2019. umanjimo potrošnju energije za devet procenata. Uradili smo puno projekata i prešli smo polovinu tog puta od devet odsto i sada se već približavamo tome da smo ostvarili uštedu od gotovo pet odsto. Ja sam ponosan na te rezultate, ali to nas nije dovelo u poziciju da budemo zadovoljni, nego nas samo dodatno stimuliše da nastavimo – rekao je ministar Antić.
Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstvanica UNDP u Srbiji Karla Herši naglasila je u svom obraćanju da UNDP snažno podržava posvećenost Srbije korišćenju energetske efikasnosti kroz predstavljanje pametnih i efikasnih sistema upravljanja energijom srpskim lokalnim samoupravama.
Zoran Vojkić je izjavio da će dobijena sredstva biti uložena u unapređenje energetske efikasnosti zgrade osnovne škole u Donjem Tovarniku.
– Ukupna vrednost radova je 7,3 miliona dinara, a lokalna samouprava će u realizaciji ovog projekta učestvovati sa 2,4 miliona sopstvenih sredstava. U zgradi osnovne škole biće urađena termoizolacija spoljnih zidova i krova, umesto dosadašnjeg kotla za centralno grejanje na ugalj biće ugrađen moderan kotao na pelet sa pratećim instalacijama, a zgrada će dobiti i novu fasadu – rekao je Vojkić i naglasio da će realizacijom ovih radova, zajedno sa prethodna dva projekta realizovana u donjotovarničkoj školi zajedničkim sredstvima Opštine Pećinci i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj – zamenom stare stolarije novom PVC stolarijom i ugradnjom štedljive unutrašnje rasvete, zgrada škole biti znatno energetski efikasnija, a da će utrošak energije biti umanjen za 30 do 40 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.