15.03.2017.
Poljoprivreda

Udruženje poljoprivrednika opštine Pećinci

Košnice za nove pčelare

U organizaciji Udruženja poljoprivrednika opštine Pećinci u Donjem Tovarniku održana je edukacija za pčelare, koji su od prošle godine deo Udruženja poljoprivrednika, a tom prilikom je novopridruženim pčelarima na poklon uručeno 10 košnica.
Predsednik Udruženja Mitar Ristivojević kaže da je ovo treća dodela besplatnih košnica i da je Udruženje do sada pčelarima iz pećinačke opštine poklonilo ukupno 48 košnica.
– Ovo je pre svega pomoć novim pčelarima kojima je svaka košnica dobrodošla, a ovu meru smo u mogućnosti da realizujemo zahvaljujući podršci pećinačke lokalne samouprave. Očigledno je da pčelari shvataju značaj udruživanja, jer prošle godine smo počeli sa osam pčelara, a do danas se našem Udruženju priključilo 50 pčelara sa teritorije pećinačke opštine – rekao je Ristivojević.
Košnice je novim članovima Udruženja uručio direktor Agencije za razvoj Opštine Pećinci Milan Aleksić.
Pantelija Pantelić iz Ogara počeo je da se bavi pčelarstvom prošle godine, u ovom trenutku ima nekoliko pčelinjih društava i ima nameru da proširuje posao, pa mu košnica koju je dobio na poklon, kako sam kaže, mnogo znači.
– Košnice nisu jeftine, a ja sam još uvek početnik i svaka pomoć mi je dobrodošla. Smatram i da će mi ovo predavanje koristiti, jer još uvek nemam mnogo iskustva i mogu dosta da naučim od starijih kolega – izjavio je Pantelić.
Svoja iskustva u bavljenju pčelarstvom sa pećinačkim pčelarima je podelio Petar Dobrić, pčelar iz Batajnice sa 23 godine iskustva u ovom poslu, koji u ovom trenutku drži 200 pčelinjih društava. Kako nam je rekao, u Sremu je pčelarstvo razvijeno koliko i u ostalim krajevima Srbije, a laboratorijska istraživanja su pokazala da naše podneblje pruža dobru osnovu za proizvodnju kvalitetnog meda.
– Da bi se u današnjim uslovima neko bavio pčelarstvom kao osnovnim zanimanjem potrebno je da ima minimum pedesetak pčelinjih društava, a udruživanje pčelara je izuzetno značajno, jer samo zajedničkim nastupom na tržištu proizvođači meda mogu uticati na otkupnu cenu i postići bolje uslove otkupa meda na veliko, dok manji proizvođači kao pojedinci to nisu u mogućnosti, što im smanjuje zaradu – tvrdi Dobrić.
On kao jedan od značajnih problema na tržištu navodi i velike količine veštačkog meda koji se kranjim potrošačima nudi kao prirodni, ali po znatno nižoj ceni.
– Iako veštački med ne može po kvalitetu da se poredi sa prirodnim, kupci teško razlikuju prirodni i veštački med. Zbog toga je najsigurniji način da med kupujete od poznatog proizvođača u kojeg imate poverenja, jer su iskustva pokazala da pravi pčelari itekako vode računa o kvalitetu meda koji nude potrošačima – objašnjava Dobrić.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.