Društvo

Sremska Mitrovica

Adventistička crkva pomaže siromašnima

Центар за социјални рад „Сава“ из Сремске Митровице уз помоћ донатора и подршке Градске управе за здравствену и социјалну заштиту прошлог че-твртка, 2. марта уручио је пакете помоћи најугроженијим категоријама ста-новништва, у које се сврставају стара лица и породице са децом која имају здравствене проблеме. Помоћ у виду хране и sredstava za хигијене добило је 150 корисника, док су за децу обезбеђени и пакети са слаткишима и школ-ским прибором. За ове донације обезбеђено је 300.000 динара од стране Ми-тровчана, верника Адвентистичке цркве.

Помоћ је пристигла и седамдесетчетворогодишњој бака Љубици Илић из Но-ћаја, о којој брине геронтодомаћица Љиљана Бугарски.

– Родом сам из Дубља, а у Ноћају живим од 1962. године, од како сам се уда-ла. Радили смо муж и ја, нисмо имали деце, борила сам се за живот, био је тежак. Живела сам бедно, док сам била здравија, радила сам, ишла сам и у комшилук да помогнем, преживљавала сам. Била сам борац за живот. Сад сам оболела, не могу више да радим. Држим кокошке, па однесем јаја на цен-тар da продам, узмем неки динар. Љиља ми је десна рука, три пута она мене обилази. Захвална сам на помоћи коју сам добила, веома ми значи – испри-чала је Љубица Илић.

Пакети помоћи, између осталих, уручени су Миланки Гашпар и њеном боле-сном двогодишњем унуку Дејану.

– Привремени сам старатељ болесном унучету, пошто је његова мама већ го-дину дана у болници. Дејан има две године и три месеца. Родио се пре време-на и од тада има проблема. Срце му је на десној страни, има две слезине, имао је излив крви на мозак када је имао шест месеци, такође се бори са тахи-кардијом и епилепсијом, коју је проузроковала циста на мозгу. Сад треба да се оперише, чекамо да лекари размотре како ће то одрадити, пошто је циста на незгодном месту. У свему овоме, Центар за социјални рад ми је излазио у сусрет у виду разних помоћи, мада ми највише значи новчана помоћ, јер је све веома скупо. Њега на све прегледе морам да возим таксијем, због епилеп-сије, такси за Београд и Нови Сад није нимало јефтин. Треба ми и новац да би ћерки могла да платим превоз из Вршца, да дође да види сина – искрено прича Миланка, чија је пензију 10.300 динара.

Поред тога, њена ћерка прима социјалну помоћ у износу од 12.200 и 3.300 динара дечијег додатка, што је недовољно, јер како она каже, прегледи и контроле су веома скупи. Након обраћања медијима који су већ писали о овом случају, Миланка каже да се ситуација променила и да јој је пристизала помоћ, међутим, још увек су јој потребна значајна средства како би излечила свог унука.

Вршилац дужности начелника Градске управе за здравствену и социјалну за-штиту Војислав Мирнић истакао је овом приликом да је потребно подићи свест становништва да без заједничког рада и заједничког деловања не може-мо да решимо проблеме социјално угрожених.

Данило Пушкаш, проповедник, свештено лице хришћанске Адвентистичке цркве каже да је ова црква стално укључена у добротворне акције, а да је ову омогућио је верник који је иначе Митровчанин.

– Хришћанска Адвентистичка црква у Србији и иностранству је стално укљу-чена у различите добротворне акције. Већ годинама имамо добру сарадњу са Центром за социјални рад и сваке године помоћ уручујемо угроженим становницима. Ове године смо имали срећу да је један наш верник покренуо иницијативу да се помогне угроженима и омогућио 300.000 динара, које смо искористили како бисмо направили 150 пакета хране и хигијене. Три пута го-дишње делимо једнократне помоћи, око Нове године смо поделили 40 пакета – рекао је Пушкаш.

Директорка Центра за Социјални рад „Сава“ Снежана Станисављевић рекла је да Центар има добру сарадњу са донаторима а да су се овом приликом од-лучили да помоћ добију два најугроженија типа корисника Центра за соци-јални рад – стара, социјално угрожена лица и породице са децом која имају здравствене проблеме.

Како закон налаже, верски објекти који служе за молитвене сврхе ослобођени су плаћања пореза, па би било лепо када би се и Српска православна црква укључила у овакве акције. Новцем којим би иначе платила порез, којег је ослобођена, могла би помоћи угроженом становништву, којег је из дана у дан све више.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.