10.03.2017.
Aktuelno, Izdvojena vest

Dok se čeka izgradnja azila u Sremskoj Mitrovici

Psi laju, a inspekcije glume nenadležnost

Psi i mačke ne žive na ulici zato što su to sami izabrali, nego zato što su ih na ulicu izbacili nesavesni i nehumani vlasnici. Vlasnici pasa i mačaka u Srbiji nerado sterilišu svoje ljubimce, ali zato rado izbacuju njihove neželjene potomke na ulicu, baš kao i svoje ljubimce kada ostare ili se razbole ili kada im dosade.
Građani Sremske Mitrovice još 2015. godine su u okviru projekta participativno budžetiranje glasali da se u 2016. izgradi azil za pse. Međutim, prošlo je više od godinu dana, a sa izgradnjom se još uvek nije počelo. Kako su krajem prošle godine saopštili iz Grada, izgradnja azila za životinje prvobitno je bila predviđena na parceli koja je vlasništvo Republike Srbije, a korisnik je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Kako se ta parcela nalazi u zakupu A.D. „Mitrosrem“ i kako je na toj parceli postavljen zalivni sistem čije izmeštanje bi zahtevalo značajna finansijska sredstva, nije bilo moguće realizovati izgradnju na toj lokaciji. Iz tog razloga se pristupilo formiranju parcele koja je u vlasništvu Grada Sremska Mitrovica, koja je predviđena za izgradnju objekta azila, u blizini prethodno planirane lokacije.
Znači lokacija je obezbeđena, još samo da se krene sa gradnjom azila. Kad će to biti, obećavaju nadležni ove godine. Mada tako su govorili i prethodnih nekoliko.
Upravo nedostatak azila predstavlja veliki problem, jer Mitrovčani zbog pasa lutalica kojih je iz dana u dan sve više, ne mogu mirno da prolaze ulicama svog grada. Psi lutalice se u čoporima kreću oko škola, pekara, u pešačkoj zoni i opasnost su kako za decu, tako i za ostale prolaznike.
Međutim, nedostatak azila nije jedini razlog zbog čega su psi lutalice preplavili grad, a sve ih je više i u mitrovačkim selima.
Kako ističu iz Udruženja građana Kanis, najveći problem predstavljaju neodgovorni vlasnici, kojima psi često pobegnu iz dvorišta ili ih oni namerno puste da išetaju.
– Imamo vlasnike čiji su psi stalno na ulici, nekoliko puta samo slali komunalnu policiju, ali ništa nisu preduzeli, jer su ti isti psi ponovo završili na ulici. Bez kažnjavanja i kontrole vlasnika samo ćemo se vrteti u krug. Kada bi se naplaćivala kazna za neodgovornog vlasnika, novac od kazni bi se slivao u budžet Grada, pa bi se onda iz tih sredstva mogla plaćati sterilizacija napuštenih pasa, hrana, održavanje azila – navodi Adrijana Nedeljković iz Kanisa.
U okviru akcije besplatnog čipovanja vlasničkih pasa i mačaka od 1. januara do 30. novembra prošle godine na teritoriji Sremske i Mačvanske Mitrovice čipovano je ukupno 2.050 pasa i mačaka. Iako je najavljivano da će ova akcija biti sprovedena i u Laćarku, to još uvek nije urađeno, a načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Miroslav Jokić kaže da postoji mogućnost da ove godine besplatno čipovanje pasa i mačaka bude sprovedeno i u Laćarku.
Kako tvrde iz Kanisa, problem predstavlja i to što nadležne inspekcije, komunalna i veterinarska, kao i komunalna policija prebacuju odgovornost jedni na druge. Pa onda ispadne da niko ni za šta nije nadležan, a pasa je sve više na ulici.
– Na teritoriji Grada veliki je broj napuštenih pasa, a mnogi od njih su čipovani i imaju svoje vlasnike. Međutim neodgovorni vlasnici se ne kažnjavaju zbog puštanja životinja, te su nam ulice preplavljene psima. Mi u našem prihvatilištu na kraju Laćarka brinemo o oko 300 pasa. U poslednje tri godine udomili smo preko 500 pasa, urađeno je preko 500 sterilizacija, prijavljeno je mnogo nesavesnih vlasnika, vratili smo direktno ili preko naše fejsbuk stranice veliki broj izgubljenih pasa. Nastavljamo da se borimo da naš grad dobije pravi azil za napuštene pse, nastavljamo da se borimo za kontrolu i kažnjavanje nesavesnih vlasnika. Nesavesni vlasnici su uzrok problema napuštenih životinja – navode iz Kanisa.
I dok članovi Udruženja građana Kanis tvrde da rešenje problema leži u kažnjavanju nesavesnih vlasnika, stiče se utisak da inspekcijske službe ne haju previše za rešavanje ovog problema. Veterinarskim inspektorima u Sremskoj Mitrovici nije dozvoljeno da pričaju za medije, komunalni policajci navode da oni kontrolišu da li se životinje propisno drže u stambenim zgradama ili kućama. U njihovoj nadležnosti je i kontrola da li se psi šetaju na povocu i da li opasni psi nose brnjice. Zoohigijena koja postoji u okviru JKP „Komunalije“ Sremska Mitrovica ne radi svoj posao, jer nema gde da isporuči uhvaćene pse lutalice, pošto azil na teritoriji Grada ne postoji.
Prema mnogima, sve će biti lakše i uređenije kada se izgradi taj čuveni azil za pse, koji se gradi kao Skadar na Bojani. Tada će, barem u teoriji, zoohigijena hvatati pse lutalice i odvoziti ih u azil, komunalni policajci će očitavati vlasničke pse, pozivati vlasnike i kažnjavati ih zbog neodgovornog vlasništva. Pa kada se jedanput udari po nečijem džepu, valjda mu više neće pasti na pamet da pušta psa na ulicu. E, da li će sve ovo u praksi imati rezultata, čućemo i videti.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.