02.03.2017.
Aktuelno

Uručeni ugovori

Kuće za izbegla i raseljena lica

Predsednik Opštine Šid Predrag Vuković prošle srede, 22. februara uručio je četiri ugovo-ra o otkupu seoskih kuća sa okućnicom za tri izbegličke i jednu interno raseljenu porodicu. Prema najavama lokalne samouprave, do kraja maja još dvadeset izbegličkih porodica biće stambeno zbrinute. Iznos novčane vrednosti po domaćinstvu iznosi 1.150.000 dinara, kao i grant u iznosu od 180.000 dinara, koji će porodice iskoristiti za kupovinu neophodnog građe-vinskog materijala.
– Zahvaljujemo se Komesarijatu za izbeglice, Crvenom krstu Šid, Vladi Republike Srbije i na skromnom doprinosu Opštine Šid. Naša želja je da svako ima krov nad glavom da pomognemo svim porodicama i učinićemo sve u narednom periodu, da ovakvih akcija bude što više – ista-kao je predsednik Opštine Šid Predrag Vuković.
Uslovi za dobijanje kuća za izbegla i interno raseljena lica precizirana su pravilnikom.
– Kuće moraju biti uslovne za stanovanje, zato i uručujemo porodicama grant u iznosu od 180.000 dinara, za eventualne dorade na kući ili nabavku bele tehnike i neophodnih stvari za jedno domaćinstvo. Kada kuća pređe u njihovo vlasništvo, pristupa sa nabavci opreme za koju oni smatraju da im je potrebna – rekao je poverenik za migracije i izbeglice Opštine Šid Ivica Jović.
Opština Šid u rešavanju stambenih problema izbegličkih porodica i interno raseljenih lica, učestvuje sa sredstvima u iznosu od pet odsto.
Na javnom pozivu koji se odnosio na izbor korisnika za izbor pomoći za stambeno rešavanje i kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i nabavku paketa građevisnskog materijala, učestvovalo je 24 porodice. Neke od njih u privatnim stanovima živele su više od deset godina.
– Dobio sam kuću za stanovanje u Moroviću. Izbegao sam iz zapadne Slavonije 1991. godine, a 1998. sam došao u Srbiju. Desetak godina pokušavam da kupim sebi kuću i evo sad sam je konačno dobio. Zahvalio bih se Opštini Šid i Crvenom krstu, jer ovo je za mene velika radost – kaže Jovan Bolić.
Kuća sa okućnicom puno će značiti i Dejanu Spasiću i njegovoj mnogobrojnoj porodici.
– 1999. godine sam došao ovde sa Kosova.Otac sam troje dece, živim u Adaševcima gde sam sad i kupio kuću. Zahvalio bih se svima. Moja najveća želja se ispunila i presrećan sam – kaže Dejan.
Bosiljka Dajanin došla je iz Borova u Šid 1999. godine. Od tada do ove godine, bila je podsta-nar.
– Sad pored sina imam i snahu i dvoje unučadi. I ovo mi je najradosniji dan i puno mi znači što ću imati svoju kuću. Jer ko se nije selio 20 godina, taj ne zna šta su muke – kaže Bosiljka.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.