23.02.2017.
Aktuelno

Sremska Mitrovica

У Апо­те­ци вишак 25 радника

Одбор­ни­ци Скуп­шти­не Гра­да Срем­ска Митро­ви­ца про­шлог поне­дељ­ка, 20. фебру­а­ра усво­ји­ли су неко­ли­ко одлу­ка које се тичу функ­ци­о­ни­са­ња Апо­те­ке Срем­ска Митро­ви­ца. При­хва­ћен је изве­штај о посло­ва­њу Апо­те­ке за про­шлу годи­ну, а донет је и про­гра­ма рада и раз­во­ја Апо­те­ке и финан­сиј­ски план за 2017. Изме­њен је Ста­тут Апо­те­ке, на осно­ву којег је пред­ви­ђе­но да Град буде тај који ће обез­бе­ди­ти несме­та­но функ­ци­о­ни­са­ње саме здрав­стве­не уста­но­ве.
– Ми смо на тај начин омо­гу­ћи­ли да у буџе­ту обез­бе­ди­мо сред­ства за вра­ћа­ње зате­че­них дуго­ва. Сма­ње­њем бро­ја нездрав­стве­них рад­ни­ка, дебло­ка­дом рачу­на и понов­ним снаб­де­ва­њем Апо­те­ке леко­ви­ма, надам се да ћемо успе­ти да сачу­ва­мо Апо­те­ку као здрав­стве­ну уста­но­ву Гра­да. До сада смо из теку­ће буџет­ске резер­ве издво­ји­ли новац за испла­ту сеп­тем­бар­ске, окто­бар­ске и новем­бар­ске зара­де, ове неде­ље мислим да ћемо успе­ти да испла­ти­мо и децем­бар­ску мини­мал­ну зара­ду – изја­вио је митро­вач­ки гра­до­на­чел­ник Вла­ди­мир Сана­дер.
Шеф одбор­нич­ке гру­пе Ује­ди­ње­на опо­зи­ци­ја Митро­ви­це Алек­сан­дар Про­да­но­вић про­ко­мен­та­ри­сао је да су одбор­ни­ци на јед­ној од прет­ход­них скуп­штин­ски сед­ни­ца за в.д. дирек­то­ра Апо­те­ке поно­во иза­бра­ли Дра­га­на Божи­ћа, који је Апо­те­ку и довео у ста­ње у којем се сада нала­зи.
– Изве­штај о посло­ва­њу Апо­те­ке за про­шлу годи­ну пока­зу­је да је реа­ли­зо­ва­на поло­ви­на пла­ни­ра­ног про­гра­ма. Када поло­ви­ну запо­сле­них чине нездрав­стве­ни рад­ни­ци, апо­те­ка је мора­ла доћи у ста­ње у каквом је сада. Дирек­тор је могао да ура­ди раци­о­на­ли­за­ци­ју мно­го рани­је, зато руко­вод­ство које води ову уста­но­ву не заслу­жу­је наше пове­ре­ње – рекао је Про­да­но­вић.
Апо­те­ка је на кра­ју 2016. годи­не има­ла 57 запо­сле­них, а поло­ви­ну су чини­ли неме­ди­цин­ски рад­ни­ци. Да би се коли­ко толи­ко попра­ви­ло ста­ње у овој здрав­стве­ној уста­но­ви, чији је осни­вач локал­на само­у­пра­ца, пред­ло­же­но је да се 25 рад­ни­ка про­гла­си тех­но­ло­шким вишком, од тога 20 нездравствених радника. За испла­ту њихо­вих зао­ста­лих зара­да и отпрем­ни­на потреб­но је око седам мили­о­на дина­ра.
Усво­је­на је и одлу­ка о мери­ли­ма за утвр­ђи­ва­ње допри­но­са за уре­ђи­ва­ње гра­ђе­вин­ског земљи­шта, одлу­ка о град­ској пла­жи, про­грам уре­ђе­ња, оту­ђе­ња и дава­ња у закуп гра­ђе­вин­ског земљи­шта у јав­ној сво­ји­ни Гра­да у 2017. годи­ни и про­грам поста­вља­ња мањих мон­та­жних и дру­гих обје­ка­та на јав­ним повр­ши­на­ма за 2017.годи­ну.
Подр­жан је про­грам посло­ва­ња и план јав­них набав­ки Пред­у­зе­ћа за одр­жа­ва­ње путе­ва и ули­ца „Сир­ми­јум пут“. За радо­ве који се изво­де пре­ко овог пред­у­зе­ћа пред­ви­ђе­но је 50.200.000 дина­ра и то за потре­бе зим­ске слу­жбе 13.200.000, за одр­жа­ва­ње сао­бра­ћај­ни­ца у лет­њем пери­о­ду 30.000.000 и седам мили­о­на за хори­зон­тал­ну и вер­ти­кал­ну сиг­на­ли­за­ци­ју.
Одбор­ник Про­да­но­вић је за скуп­штин­ском говор­ни­цом про­ко­мен­та­ри­сао да је за одр­жа­ва­ње путе­ва издво­је­но недо­вољ­но нов­ца, док је гра­до­на­чел­ник Сана­дер под­се­тио да су, поред одр­жа­ва­ња путе­ва за које је заду­же­но пред­у­зе­ће „Сир­ми­јум пут“, у буџе­ту Гра­да издво­је­на сред­ства и за изград­њу при­ступ­них сао­бра­ћај­ни­ца и самог под­во­жња­ка, за шта је заду­же­на Град­ска упра­ва за инфра­струк­ту­ру.
Одбор­ни­ци су усво­ји­ли про­грам уна­пре­ђе­ња здрав­стве­не зашти­те Гра­да Срем­ска Митро­ви­ца за 2017. Како се могло чути, воде­ћи узро­ци смрт­но­сти одра­слог ста­нов­ни­штва у претпрошлој годи­ни на тери­то­ри­ји Срем­ске Митро­ви­це биле су на првом месту боле­сти систе­ма крво­то­ка (кар­ди­о­ми­о­па­ти­је, инфаркт мозга, хипер­тен­зи­ја), затим малиг­не боле­сти – тумо­ри, на тре­ћем месту су неу­ро­ло­шка обо­ље­ња и потом боле­сти систе­ма за варе­ње. Ове боле­сти има­ју зајед­нич­ке фак­то­ре ризи­ка: начин живо­та, пуше­ње, физич­ка неак­тив­ност, непра­вил­на исхра­на и др. Због тога је потреб­но пове­ћа­ти број ста­нов­ни­ка који се пози­ва­ју на систе­мат­ске пре­гле­де, као зна­чај­не мере у откри­ва­њу боле­сти и поре­ме­ћа­ја здра­вља свих доб­них гру­па ста­нов­ни­штва.
На днев­ном реду 12. сед­ни­це Скуп­шти­не Гра­да Срем­ска Митро­ви­ца нашао се и план рада и посло­ва­ња Дома здра­вља за теку­ћу годи­ну. Менаџ­мент уста­но­ве при­мар­не здрав­стве­не зашти­те за ову годи­ну пла­ни­рао је адап­та­ци­ју здрав­стве­не ста­ни­це Вели­ки Радин­ци, за шта је потреб­но 2,5 мили­о­на дина­ра, рекон­струк­ци­ју кро­ва Педи­ја­триј­ске амбу­лан­те у Лаћар­ку, изра­ду 80 мета­ра при­ла­зног пута до амбу­лан­те, као и радо­ве на фаса­ди и кре­че­њу Педи­ја­триј­ске амбу­лан­те и здрав­стве­не ста­ни­це у Лаћар­ку, за шта је укупно потреб­но два мили­о­на дина­ра. За изра­ду при­ла­за за амбу­лан­ту Физи­кал­не меди­ци­не и реха­би­ли­та­ци­је пред­ви­ђе­но је 400.000 дина­ра, док је за набав­ку меди­цин­ске опре­ме пла­ни­ра­но 1.500.000 дина­ра.
На сед­ни­ци је дато зеле­но све­тло Локал­ном акци­о­ном пла­ну запо­шља­ва­ња за 2017. Ана­ли­за трен­до­ва тржи­шта рада ука­зу­је на нео­п­ход­ност интен­зи­ви­ра­ња актив­но­сти у циљу уна­пре­ђе­ња поло­жа­ја кате­го­ри­ја теже запо­шљи­вих лица, а посеб­но мла­дих, ста­ри­јих и вишко­ва запо­сле­них, лица без ква­ли­фи­ка­ци­ја, ниско­ква­ли­фи­ко­ва­них, дуго­роч­но неза­по­сле­них и осо­ба са инва­ли­ди­те­том.
За реа­ли­за­ци­ју про­гра­ма струч­на прак­са који је запо­чет у 2016. годи­ни у буџе­ту је обез­бе­ђе­но 2.800.000 дина­ра, а пла­ни­ра­но је и 2.500.000 дина­ра за финан­си­ра­ње про­гра­ма јав­них радо­ва.
Усво­јен је пра­вил­ник о кате­го­ри­за­ци­ји спорт­ских орга­ни­за­ци­ја, као и пра­вил­ник о одо­бра­ва­њу и финан­си­ра­њу про­гра­ма који­ма се задо­во­ља­ва­ју потре­бе и инте­ре­си гра­ђа­на у обла­сти спо­р­та у Гра­ду. Ови пра­вил­ни­ци су ускла­ђе­ни са новим Зако­ном о спо­р­ту.
При­хва­ће­ни су изве­шта­ји о раду Град­ског већа, град­ских упра­ва и струч­не слу­жбе Скуп­шти­не гра­да за 2016. годи­ну. Дата је и сагла­сност да Јав­но кому­нал­но пред­у­зе­ће Реги­о­нал­на депо­ни­ја „Срем-Мачва“ Шабац врши услу­гу одла­га­ње чвр­стог, нео­па­сног кому­нал­ног отпа­да са тери­то­ри­је општи­не Шид и општи­не Бога­тић на реги­о­нал­ну депо­ни­ју Јарак.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.