26.01.2017.
Društvo

Napad na generala Šljivančanina

Da li je u pi­ta­nju još jed­na usta­ška za­se­da!?

Mir­no ja­nu­ar­sko pred­ve­čer­je u in­đij­skom se­lu Be­ška pre­ki­nu­le su pi­štalj­ke ko­je su se ču­le iz sa­le se­o­skog Do­ma kul­tu­re. Na tri­bi­ni ko­ju je or­ga­ni­zo­vao Op­štin­ski od­bor SNS In­đi­ja, a na ko­joj je tre­bao da go­vo­ri biv­ši ofi­cir JNA Ve­se­lin Šlji­van­ča­nin u uto­rak, 17. ja­nu­a­ra do­šlo je do in­ci­den­ta ka­da je gru­pa ak­ti­vi­sta Ini­ci­ja­ti­ve mla­dih, ka­ko su se i sa­mi pred­sta­vi­li, pre­ki­nu­li tri­bi­nu i raz­vi­li tran­spa­rent na ko­jem je pi­sa­lo: „Rat­ni zlo­čin­ci da za­ću­te da bi se pro­go­vo­ri­lo o žr­tva­ma“.
Ini­ci­ja­ti­va mla­dih tvr­di da su ih na­kon to­ga fi­zič­ki na­pa­li pri­sut­ni na tri­bi­ni i da je svih de­ve­to­ro ak­ti­vi­sta tom pri­li­kom po­vre­đe­no.
U SNS, pak ka­žu da je gru­pa hu­li­ga­na pre­ki­nu­la tri­bi­nu u Be­ški i „bru­tal­no uz­ne­mi­ri­la uče­sni­ke tri­bi­ne, gra­đa­ne ko­ji su mir­no i do­sto­jan­stve­no slu­ša­li go­vor­ni­ke“. Po­sle ne­mi­log do­ga­đa­ja, tri­bi­na je ipak na­sta­vlje­na i okon­ča­na apla­u­zi­ma upu­će­nih go­vor­ni­ci­ma, me­đu ko­ji­ma je bio i Ve­se­lin Šlji­van­ča­nin.
– Ono što se do­go­di­lo u Be­ški, pre sve­ga, ni­je ci­vi­li­zo­va­no, jer to ni­je po­treb­no Sr­bi­ji i srp­skom na­ro­du. Mi­slim da su to ura­di­li oni, ko­ji o me­ni ne zna­ju ni­šta kao i da su do­šli po ne­či­jem na­re­đe­nju. Me­ni to lič­no ne sme­ta, ne­ka ra­de svoj po­sao jer ja ve­ru­jem da Sr­bi­ja ne­će vi­še do­zvo­li­ti da se vra­te te go­di­ne po­ni­že­nja, stra­da­nja i gu­ra­nja u pro­past. Vi­de­li ste po­sle sve­ga to­ga ko­li­ko je če­sti­tog, ro­do­lju­bi­vog i pa­tri­ot­skog na­ro­da osta­lo u sa­li i svi su do kra­ja pra­ti­li tri­bi­nu. Ta­kvi po­je­din­ci na­ma ne mo­gu da na­ško­de. Ja sam odu­še­vljen ko­li­ko je lju­di pri­su­stvo­va­lo tri­bi­ni u jed­nom ova­ko ma­lom me­stu kao što je Be­ška i što su svi oni osta­li do kra­ja – is­ta­kao je Šlji­van­ča­nin.
Na­kon in­ci­den­ta u Be­ški Vla­di­mir Gak, pred­sed­nik Op­šti­ne In­đi­ja ko­ji je pri­su­stvo­vao ce­lom do­ga­đa­ju is­ta­kao je da se ra­di o „oči­gled­no pla­ni­ra­nom in­ci­den­tu, jer se ceo dan di­za­la ten­zi­ja“.
– Ko­li­ko znam slo­bo­da pra­va go­vo­ra ni­je za­bra­nje­na u Sr­bi­ji i to je ustav­no pra­vo svih gra­đa­na, da iz­ra­ze svo­je mi­šlje­nje, ta­ko da ne­mam di­le­mu oko to­ga da li ne­ko od nas kao gra­đa­nin i kao član SNS mo­že da pri­su­stvu­je jed­noj ova­kvoj tri­bi­ni. Ne­ko­li­ko li­ca je sa na­me­rom do­šlo da na­pra­vi pro­blem. Žao mi je što je na ova­kav na­čin ba­če­na sen­ka na je­dan do­ga­đaj ko­jem je pri­su­stvo­va­lo oko 300 lju­di, iako sa­la u Be­ški ima 100 se­de­ćih me­sta. Pu­kov­nik Šlji­van­ča­nin je is­pri­čao svo­ju pri­ču i po­brao apla­u­ze svih pri­sut­nih – re­kao je Gak ne­po­sred­no na­kon tri­bi­ne.

Vla­di­mir Gak: In­ci­dent u Be­ški una­pred is­pla­ni­ran

Dan po­sle in­ci­den­ta, na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re jav­no­sti se obra­tio Vla­di­mir Gak, pred­sed­nik Op­šti­ne In­đi­ja. Gak je tom pri­li­kom na­veo da gra­đa­ni­ma op­šti­ne In­đi­ja, ko­ji ni­su kri­vi za in­ci­dent a ko­ji su uz­ne­mi­re­ni ovom pri­li­kom, tre­ba re­ći isti­nu i ob­ja­sni­ti ka­ko je sve po­če­lo i ka­ko se ceo do­ga­đaj od­vi­jao.
Sve je po­če­lo, ka­že Gak, ob­ja­vom na tvi­ter na­lo­gu Ini­ci­ja­ti­ve mla­dih 17. ja­nu­a­ra u 17:38, ma­nje od dva sa­ta od po­čet­ka tri­bi­ne u Be­ški, u ko­jem se ka­že: „Kre­nu­li smo u Be­šku na tri­bi­nu u or­ga­ni­za­ci­ji SNS na ko­joj će go­vo­ri­ti rat­ni zlo­či­nac Ve­se­lin Šlji­van­ča­nin“. Po­sle če­ga sle­di, ka­že Gak, još ne­ko­li­ko ob­ja­va na tvi­te­ru po­put: „Če­ka se go­vor­nik“ i 14 mi­nu­ta pre tri­bi­ne: „Ve­li­ki deo jav­no­sti ne re­a­gu­je na či­nje­ni­cu da SNS Sr­bi­ja svo­ju kam­pa­nju lan­si­ra pro­mo­vi­sa­njem rat­nih zlo­či­na­ca. Mi to ne­će­mo do­zvo­li­ti“ sve to pra­će­no sve­srd­nom po­dr­škom Je­le­ne Mi­lić ko­ja im po­ru­ču­je: „Ču­vaj­te se“.
– Mi ov­de go­vo­ri­mo o do­ga­đa­ju ko­ji je or­ga­ni­zo­van od Ini­ci­ja­ti­ve mla­dih iza ko­jeg sto­je dru­gi lju­di, in­te­re­si i neo­spor­no, sve ovo sve­srd­no po­dr­ža­va go­spo­đa Je­le­na Mi­lić. Ova­ko je sve po­če­lo i ja se pi­tam: ko ima pra­vo da do­đe na tri­bi­nu i da za­bra­ni Ve­se­li­nu Šlji­van­ča­ni­nu ili bi­lo ko­me dru­gom da go­vo­ri? Ov­de je reč o gru­pi lju­di ko­ja je ci­lja­no do­šla iz Be­o­gra­da u Be­šku ka­ko bi pre­ki­nu­la tri­bi­nu i na­pra­vi­la ne­red – ka­že Gak i do­da­je:
– Valj­da im je na­me­ra bi­la da po­ka­žu da u In­đi­ji i Sr­bi­ji ne po­sto­ji de­mo­kra­ti­ja, a s ob­zi­rom da se ra­di o ve­o­ma mla­dim lju­di­ma, za­i­sta bi tre­ba­lo da na­u­če šta je de­mo­kra­ti­ja. De­mo­kra­ti­ja je slo­bo­da oku­plja­nja, go­vo­ra i is­ka­zi­va­nja mi­šlje­nja, jer je to ustav­no pra­vo svih u Sr­bi­ji. Uko­li­ko su ima­li ne­što pro­tiv, Ini­ci­ja­ti­va mla­dih ili već ne­ko dru­gi, tre­ba­li su da or­ga­ni­zu­ju kon­tra tri­bi­nu i ni­ko iz In­đi­je se ne bi po­ja­vio u Be­o­gra­du ili već oda­kle su ti lju­di do­šli da na­pra­ve in­ci­dent. Oni su do­šli da po­ka­žu ka­ko mi ov­de ne ži­vi­mo sklad­no, ali to ni­je isti­na. Po­no­sni smo jer sklad­no ži­vi­mo sa svi­ma oni­ma ko­ji ne­ma­ju isto po­li­tič­ko mi­šlje­nje ili su raz­li­či­te ve­re i na­ci­o­nal­no­sti.
Čel­ni lju­di Op­šti­ne In­đi­ja sma­tra­ju da je vi­še ne­go ja­sno da je ceo do­ga­đaj smi­šljen i plan­ski iz­ve­den sa na­me­rom da se po­ka­že da ne­što u Sr­bi­ji „ne va­lja“.
– In­te­re­sant­no je da su ak­ti­vi­sti Ini­ci­ja­ti­ve mla­dih sta­ja­li ras­po­re­đe­ni po ce­loj sa­li i da su pre po­čet­ka go­vo­ra Ve­se­li­na Šlji­van­ča­ni­na apla­u­di­ra­li pret­hod­nim go­vor­ni­ci­ma. Da bi se pri­kri­li, sa osta­li­ma u pu­bli­ci su uz­vi­ki­va­li „Ži­ve­la Sr­bi­ja!“ i „Sr­bi­ja!“. Da­kle, go­vo­ri­mo o kraj­nje per­fid­no is­pla­ni­ra­nom in­ci­den­tu. Ja­sno je od po­čet­ka do kra­ja šta se do­go­di­lo i da su do­šli sa sa­mo jed­nim za­dat­kom, da iza­zo­vu in­ci­dent – ka­že Vla­di­mir Gak, pred­sed­nik Op­šti­ne In­đi­ja.
Gak je na kon­fe­ren­ci­ji is­ta­kao da oče­ku­je da će u ovom slu­ča­ju re­a­go­va­ti nad­le­žni or­ga­ni i da će ne­do­lič­no po­na­ša­nje ak­ti­vi­sta Ini­ci­ja­ti­ve mla­dih na tri­bi­ni u Be­ški bi­ti ka­žnje­no u skla­du sa va­že­ćim za­ko­ni­ma. Ta­ko­đe, pr­vi čo­vek Op­šti­ne In­đi­ja osvr­nuo se i na uvre­de upu­će­ne pri­sut­ni­ma re­kav­ši da su ih oni ko­ji su na­pra­vi­li in­ci­dent na­zva­li fa­ši­sti­ma.
– Za­ni­mlji­va je i či­nje­ni­ca ko je ak­ti­vi­ste Ini­ci­ja­ti­ve mla­dih na­kon in­ci­den­ta sa­če­kao na iz­la­zu. U pi­ta­nju je no­vi­nar ri­ječ­kog „No­vog li­sta“ ko­ji se pred­sta­vio kao Bo­ris Pa­ve­lić i ko­ji je, ka­ko je sam re­kao, pu­to­vao pet i po sa­ti da bi na­pra­vio vest o ovom do­ga­đa­ju. Pi­tam se, ka­ko taj Bo­ris ni­je do­šao da se in­for­mi­še o to­me šta sve ra­di­mo ka­ko bi po­bolj­ša­li kva­li­tet ži­vo­ta svih sta­nov­ni­ka op­šti­ne In­đi­ja i ka­ko se za to ni­su in­te­re­so­va­li ak­ti­vi­sti Ini­ci­ja­ti­ve mla­dih? Že­leo bih da se osvr­nem de­set me­se­ci una­zad i da spo­me­nem tri­bi­nu na ko­joj je ta­ko­đe go­vo­rio Ve­se­lin Šlji­van­ča­nin u Kul­tur­nom cen­tru u In­đi­ji. Ka­ko ta­da ni­ko ni­je do­šao da na­pra­vi in­ci­dent i za­što ta­da me­di­ji ni­su u to­li­koj me­ri pro­pra­ti­li do­ga­đaj? Ta­da taj po­tez ne bi bio in­te­re­san­tan jer ni­je tre­ba­lo pra­vi­ti ne­ga­tiv­nu kam­pa­nju i skre­ta­ti pa­žnju sa sve­ga po­zi­tiv­nog što ra­de pre­mi­jer Alek­san­dar Vu­čić i svi mi iz SNS – is­ta­kao je Gak i do­dao da ni­ko na­kon in­ci­den­ta ni­je go­vo­rio o po­vre­đe­nim lju­di­ma ko­ji su bi­li u sa­li i o no­vi­nar­ki ko­ja je za­do­bi­la po­vre­du ru­ke.
– Ak­ti­vi­sti Ini­ci­ja­ti­ve mla­dih tvr­de da im je ne­ko lu­pao auto, a ja se pi­tam: ka­ko na tom me­stu ni­je bi­lo tra­go­va sta­kla i pla­sti­ke? Mi ima­mo 300 sve­do­ka ko­ji su vi­de­li šta se za­i­sta de­si­lo, a oni še­sto­ro, sed­mo­ro lju­di ko­ji su do­šli da is­ce­ni­ra­ju do­ga­đaj. Lju­di su vi­de­li da su sa­mi lu­pa­li svo­ja ko­la ka­ko bi na­pra­vi­li in­ci­dent. Haj­de da usta­no­vi­mo ko la­že, 300 ili še­sto­ro, sed­mo­ro lju­di. Isti­na je ovo što sam re­kao i ni­sam go­vo­rio na ba­zi ma­šte već ne­če­ga što se za­i­sta do­go­di­lo – is­ta­kao je na kra­ju kon­fe­ren­ci­je za no­vi­na­re pred­sed­nik Op­šti­ne In­đi­ja Vla­di­mir Gak i po­zvao još jed­nom nad­le­žne da re­a­gu­ju.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.