12.01.2017.
Aktuelno

JKP "Toplifikacija" Sremska Mitrovica

Зашто је поскупело централно грејање?

Ја­ну­ар­ски ра­чу­ни за да­љин­ско гре­ја­ње у Срем­ској Ми­тро­ви­ци би­ће уве­ћа­ни за 10 од­сто, а раз­лог то­ме је­сте по­ску­пље­ње енер­ге­на­та, пре све­га га­са ко­ји се ко­ри­сти за про­из­вод­њу то­плот­не енер­ги­је. Ка­ко ис­ти­че ди­рек­тор Јав­ног ко­му­нал­ног пред­у­зе­ћа „То­пли­фи­ка­ци­ја“ Слав­ко Сла­до­је­вић то­ком 2016. го­ди­не це­на гре­ја­ња се ни­је ме­ња­ла, за­хва­љу­ју­ћи ре­зер­ва­ма овог пред­у­зе­ћа, ме­ђу­тим од по­чет­ка 2017. го­ди­не ЈКП „То­пли­фи­ка­ци­ја“ је при­ну­ђе­на да по­ве­ћа це­ну гре­ја­ња.
– При­ну­ђе­ни смо да про­ме­ни­мо це­ну ис­по­ру­ке то­плот­не енер­ги­је, а раз­лог је­сте раст це­не енер­ге­на­та, пре све­га га­са. Шта ће би­ти у на­ред­ном пе­ри­о­ду, не мо­гу да пред­ви­дим, све иде ка то­ме да ће це­на га­са на­ста­ви­ти да ра­сте, ка­ко због це­не наф­те, та­ко и због ра­ста до­ла­ра, али ви­де­ће­мо још. Це­на гре­ја­ња ко­ја се об­ра­чу­на­ва по ме­тру ква­драт­ном по­ску­пе­ла је за 10 од­сто. За ко­ри­сни­ке ко­ји гре­ја­ње пла­ћа­ју по утро­шку, до­шло је до сма­ње­на фик­сног де­ла за око че­ти­ри од­сто, док је це­на ва­ри­ја­бил­ног де­ла по­ску­пе­ла 25 од­сто, али и те це­не су ни­же од не­ких гра­до­ва у Ср­би­ји. Про­блем је у ме­то­до­ло­ги­ји ко­ју ми при­ме­њу­је­мо, што мно­ге то­пла­не не ра­де. Ми је при­ме­њу­је­мо по уред­би Вла­де Ср­би­је и то се од­ра­жа­ва на по­сло­ва­ње – об­ја­шња­ва Сла­до­је­вић.
Ди­рек­тор „То­пли­фи­ка­ци­је“ за­до­во­љан је ра­дом пред­у­зе­ћа у 2016. го­ди­ни.
– Што се ти­че 2016. го­ди­не мо­гу ре­ћи да смо пре­за­до­вољ­ни. Све што смо пла­ни­ра­ли, ми смо и ре­а­ли­зо­ва­ли. Ин­ве­сти­ра­ли смо око 40 ми­ли­о­на ди­на­ра из соп­стве­них сред­ста­ва у мо­дер­ни­за­ци­ју из­ме­њи­вач­ке ста­ни­це ко­ја се на­ла­зи по­ред Па­нон­ских елек­тра­на и у На­се­ље КП Дом ка­ко би­смо по­ве­ћа­ли енер­гет­ску ефи­ка­сност це­лог на­се­ља. Што се ти­че ин­ве­сти­ци­ја у 2017. го­ди­ни, ак­це­нат ће би­ти ста­вљен на да­љу ауто­ма­ти­за­ци­ју под­ста­ни­ца. Циљ нам је да за­вр­ши­мо ком­плет­ну ауто­ма­ти­за­ци­ју це­лог си­сте­ма да­љин­ског гре­ја­ња у Срем­ској Ми­тро­ви­ци и да на­ста­ви­мо са ула­га­њи­ма у На­се­љу КП Дом. На­да­мо се да ће­мо то ус­пе­ти да ура­ди­мо у 2017. го­ди­ни. Оста­ће нам На­се­ље Ста­ри Мост, али ти­ме ће­мо се ба­ви­ти у 2018. го­ди­ни – при­ча ди­рек­тор Сла­до­је­вић о пла­ни­ра­ним ин­ве­сти­ци­ја­ма.
Са дру­ге стра­не, фи­нан­сиј­ски део по­сло­ва­ња, не­ће до­не­ти ре­зул­та­те као прет­ход­них го­ди­на.
– Има ви­ше раз­ло­га ко­ји ће ути­ца­ти на по­сло­ва­ње, а на ко­је ми не мо­же­мо да ути­че­мо. У 2015. го­ди­ни смо про­ме­ни­ли ме­то­до­ло­ги­ју за фор­ми­ра­ње це­на то­плот­не енер­ги­је. У тре­нут­ку ка­да смо од­ре­ђи­ва­ли це­ну то­плот­не енер­ги­је це­на га­са је би­ла про­јек­то­ва­на на ба­зи од 21 ди­на­ра по ме­тру куб­ном, да би већ од ја­ну­а­ра 2016. го­ди­не це­на га­са оти­шла на пре­ко 30 ди­на­ра, па смо у ја­ну­а­ру, фе­бру­а­ру и мар­ту има­ли це­ну га­са пре­ко 30 ди­на­ра. Ка­сни­је је гас по­јеф­ти­нио, а са­да се на­ла­зи не­где на 29 ди­на­ра. То по­ску­пље­ње га­са је пред­ста­вља­ло ве­ли­ко оп­те­ре­ће­ње за на­ше пред­у­зе­ће и не сме­мо за­не­ма­ри­ти чи­ње­ни­цу да у оном тре­нут­ку ка­да је це­на га­са по­че­ла да па­да, на­ши ди­стри­бу­те­ри су по­ве­ћа­ли та­ри­фе за тран­спорт и ди­стри­бу­ци­ју га­са, та­ко да то на го­ди­шњем ни­воу „То­пли­фи­ка­ци­ју“ ко­шта пет ми­ли­о­на ди­на­ра ви­ше у од­но­су на оно што смо пла­ни­ра­ли. Ка­да би се сви гре­ја­ли по на­пла­ти по по­тро­шњи, он­да би све бла­го­де­ти ле­пог вре­ме­на, ко­ри­сти­ли на­ши ко­ри­сни­ци и пла­ћа­ли би ма­ње. Кад се на­пла­та вр­ши по ме­тру ква­драт­ном, ко­ри­сни­ци пла­ћа­ју не­за­ви­сно о по­тро­шњи – об­ја­шња­ва Сла­до­је­вић.
Ове го­ди­не би­ло је зах­те­ва за ис­кљу­че­ње 5.000 ква­дра­та, али и зах­те­ва за по­нов­но укљу­че­ње 2.000 ква­дра­та. На­пла­та по­тра­жи­ва­ња ЈКП „То­пли­фи­ка­ци­ја“ је ове го­ди­не бо­ља не­го прет­ход­них го­ди­на и из­но­си око 93 од­сто. То­ком 2016. го­ди­не под­не­то је 85 ту­жби про­тив не­пла­ти­ша, а по­сла­то је укуп­но 876 опо­ме­на.

С. Ста­не­тић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.