29.12.2016.
Kolumna: Izvestan pogled

Kome smeta sudija Dragana Barbatesković

Može li sudsku funkciju da obavlja lepa žena, a da to ne izaziva lascivne komentare na internetu i kakve to ima veze sa jednim krivičnim predmetom u kome je ona postupajući sudija?

Svega ima u božijoj bašti, a otkako se pojavio internet, ima toga još i više. Na jednom sremskomitrovačkom portalu, nedavno je osvanuo komentar koji se na određen način bavi „likom i delom“ sudije Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici Dragane Barbatesković. Tačnije, autor ovog teksta Milan Milivojević analizira fotografije sudije Barbatesković sa fejsbuka, akcentujući naslovom (DOK SUDI ZAKOPČANA DO GRLA: A kad se RASKOMOTI nastaje haos na internetu) svoje komentarisanje da kako su „njene slike oduševile mnoge“, te da kako je „Dragana na račun izgleda dobila niz komplimenata“, odnosno da kako se na dotičnim slikama „više vidi nego što je sakriveno“ itd. I tako dalje.
Spadam u staromodnu generaciju koja internet koristi samo za čitanje novina, to jest da ne bih kupovao baš svu štampu, ali tarapana vezana za „slučaj“ sudije Dragane Barbatesković naterala me je da i ja malo zavirim na njen fejsbuk. Video sam na toj stranici jednu lepu ženu, nimalo neprikladno obučenu i našao se u čudu. Lepa žena obučena u privatnom izdanju, šta tu može da bude čudno? Doduše na mestu gde ženama stoje grudi, nazire se da „ima nešto ispod odeće“. Ali ako je greh da žena bude lepa i da još ima i grudi, u kojoj mi to kulturi živimo? (Samo još da se pojavi inkvizicija?). Ne verujem da bi čak i neki bubuljičavi onanista primetio išta posebno na tim slikama što bi mu privuklo pažnju. Dakle po čemu je Dragana Barbatesković tako zanimljiva, osim što je – sudija?
Na moje pitanje autoru Milanu Milivojeviću da li je ovakvim objavljivanjem teksta želeo da izvrši pritisak na Sud, negirao je takvu nameru. Pitao sam ga to iz razloga jer se pred sudijom Draganom Barbatesković vodi krivični postupak protiv autora teksta Milana Milivojevića po tužbi generalštabnog pukovnika Slavka Stijakovića. Glavna rasprava održana je u petak 16. decembra, a tekst o sudiji Barbatesković se na portalu pojavio tri dana kasnije, u ponedeljak 19. ovog meseca.
Sudija Dragana Barbatesković nije želela da govori za M novine o ovom pisanju na internet portalu, s obzirom na to da je postupajući sudija u krivičnom postupku koji se protiv Milana Milivojevića vodi po privatnoj tužbi.
O sudiji Barbatesković najbolje govore njeni radni rezultati. Da li ovaj isforsirani „slučaj“ koriste pojedinci kojima nisu strani pritisci na Sud? Sudija Dragana Barbatesković bila je žrtva progona od strane „reformatora“ iz vremena ministarke Malović. Takvih ima još uvek u pravosuđu, a u Sremskoj Mitrovici je to vidljivo i po tome što Tužilaštvo ne procesuira lopove bliske Bojanu Pajtiću. Sudija Dragana Barbatesković je odrasla u radničkom socijalnom miljeu i iza nje ne stoji niko, sem njenih radnih rezultata. Iza nje ne stoje ni političari, niti moćnici druge vrste. A o njenom ljudskom moralnom liku govore oni koji je poznaju.
Da li neko stoji iza Milivojevića?

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.