17.11.2016.
Aktuelno

Kuće za izbeglice u iriškoj opštini

Krov nad glavom za 15 porodica

U svečanoj sali Opštine Irig, 8. novembra potpisano je 15 ugovora o otkupu seoskih kuća, čime je trajno stambeno zbrinuto 15 izbegličkih porodica sa teritorije opštine Irig. Ugovori su potpisani u okviru Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije, za čiju realizaciju je izdvojeno 165.000 evra.
– Opština Irig potpisala je ugovore sa izbeglicama i sa ljudima koji su prodali kuće, odnosno sa kupcima i prodavcima. Svaka izbeglička porodica dobila je 9.500 evra za kupovinu kuće, s tim da ako je kuća skuplja, oni su doplaćivali. Takođe, svaka od porodica je dobila još po 1.500 evra da kupi nameštaj ili građevinski materijal. Tako da je ukupno 15 porodica dobilo po 11.000 evra, a ukupna vrednost projekta je 165.000 evra – izjavio je predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović nakon potpisivanja ugovora.
On dodaje da je za ovaj konkurs vladalo veliko interesovanje i da je prošle godine, na ovakav način rešeno stambeno pitanje takođe 15 porodica.
– Interesovanja je bilo dosta, iako se ovaj projekat sprovodi po drugi put. Najviše se prodaju nasleđene kuće i tamo gde ima dva tri naslednika. Ovo je prodavcima idealno i sigurno, jer čim se potpiše ugovor, Opština sa izdvojenog računa im prebacuje pare. U toku je i drugi konkurs, a njegova vrednost je 126.000 evra. U pitanju su takođe bespovratna sredstva za nabavku građevinskog materijala za koji je konkurisalo 37 porodica, a materijal je odobren za 34 porodice. Svaka od porodica dobiće po 9.000 evra, a u toku je javna nabavka za građevinski materijal. Ove godine građevinski materijal dobiće 15 porodica, a naredne godine ostale porodice – napominje predsednik Opštine.
Tokom konkursa za kupovinu seoskih kuća formirana je komisija koju su sačinjavali građevinski inspektori, pravnik i predstavnik Komesarijata. Oni su na osnovu broja članova porodice, materijalnog stanja i broja dece odlučivali o prioritetima. Među novim vlasnicima kuća je i Dušanka Milivojević, koja je 1995. godine izbegla iz opštine Knin.
– Već 21 godinu živim u Srbiji. Živela sam u Gladnošu u inđijskoj opštini 10 godina, u kolektivnom centru. Zahvalna sam državi na ovome, teško smo živeli. Posle rata mi se muž razboleo, tako da sam morala da brinem o njemu i dvoje maloletne dece. Srećna sam, danas sam baka četvoro unučića. Mnogo mi sve ovo znači, prvi put da dočekam svoju kuću. Kupili smo kuću u Šatrincima. Veoma sam zadovoljna, hvala svima koji su učestvovali u svemu tome – ispričala je sa suzama u očima Dušanka, koja je posle dve decenije rešila stambeno pitanje.
S. Stanetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.