03.11.2016.
Društvo

Sremska Mitrovica

Ko štiti Pajtićeve kadrove u Bolnici?

Na prošlonedeljnoj sednici vojvođanske vlade, za vršioca dužnosti zamenika direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici imenovan je dr Duško Madžić. Time je, može se reći, formirano jezgro rukovodećeg tima, s obzirom da je za v. d. direktora ove ustanove nedavno izabran dr Živko Vrcelj. Sudeći po signalima koje dobijaju iz vojvođanske vlade i od pokrajinskog premijera Igora Mirovića, novi dvojac ima punu podršku. Očekuje se da se jednom stane na kraj nepravilnostima u radu mitrovačke Bolnice u kojima ima i elemenata kojima bi trebalo da se pozabavi Tužilaštvo.

U nedavnom intervjuu za Sremsku televiziju, čini se da je direktor Bolnice dr Živko Vrcelj zagrebao vrh ledenog brega, govoreći o teškoćama sa kojima se susreće na samom početku vršenja svoje nove funkcije. U želji da saznamo nešto više o situaciji sa kojom se susreće novo rukovodstvo, nismo nažalost uspeli. Dr Živko Vrcelj nam je uz izvinjenje rekao da trenutno nema vremena za opsežni razgovor o ovoj temi, jer ima veoma mnogo posla s obzirom na to koji sve poslovi stoje pred njim. Dok novi zamenik dr Duško Madžić još uvek nije zvanično stupio na funkciju.

Nije tajna (o tome su M novine u više navrata pisale), da je mitrovačka Bolnica došla na prilično niske grane, za šta je „zaslužno“ bivše rukovodstvo na čelu sa dr Miroslavom Kendrišićem.

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici, verovali ili ne, već dve i po godine nema akreditaciju za svoj rad (akreditacija se inače izdaje na rok od tri godine). Iako su sredstva za akreditaciju odavno dobijena, do dolaska novog rukovodstva, nije ništa rađeno po ovom pitanju. Kako se radi o višemilionskim namenskim sredstvima, Bolnica je bila dužna da poslove oko akreditacije završi do oktobra ove godine, ili da, u protivnom, vrati pare uz 10 odsto kamate. Zašto bivši direktor dr Kendrišić ništa nije uradio po pitanju akreditacije, može se samo nagađati, mada je ne mali broj onih koji kažu da je to namerno učinio, po sistemu „posle mene, što gore – to bolje!“.

Bolnica bez akreditacije, uzgred, ne razlikuje se mnogo od kasapnice.

Za šta je sve trošio narodne pare bivši direktor Kendrišić, sam bog zna, a verovatno bi najbolje znao državni revizor. Tako nisu nabavljeni ni solarni paneli za ginekološko odeljenje, iako je za tu namenu dobijeno četiri miliona dinara, još u aprilu ove godine. Nije ništa urađeno, iako se znalo da se pare moraju vratiti, ako se posao ne završi do kraja ove godine. Naravno, plus 10 odsto kamate na ta sredstva.

Stari dug Bolnice iznosi oko 17 miliona, bez kamate, s kamatom bi to bilo oko 20 miliona. Od toga je u ovom momentu prispelo da se vrati 10 miliona dinara. Što znači da je bivši direktor obmanjivao javnost, pričajući preko svojih plaćeničkih medija da izuzetno dobro posluje i da je u suficitu.

Da ne pominjemo nepotrebnu kaznu od 2,5 miliona dinara zbog prekoračenja prekovremenih sati. To je posebno zanimljivo za bolnicu u kojoj se stvaraju višemesečne liste čekanja, dok istovremeno masa lekara (pa čak i dojučerašnji zamenik direktora dr Dragan Malobabić) radi privatno, mnogi i u radno vreme. Doda li se tome trošenje budžetskih sredstava za plaćanje izgubljenih parnica po tužbama pacijenata, u višemilionskom iznosu, jasno koliki je javašluk bio prisutan za vreme dok su Bolnicu vodili dr Kendrišić i dr Malobabić.

Mnogo je još nelogičnosti, koje se jedino mogu svesti pod javašluk i kriminalno ponašanje. Kao na primer, ugradnja novog rendgena je kasnila 100 dana, zbog čega je Uprava za kapitalna ulaganja uzela nazad 3,3 miliona, pa rendgen nije isplaćen.
Ili, primer neophodnog skenera koji je u kvaru još od početka maja ove godine, dok je dr Kendrišić kupio opremu za ORL odeljenje, vrednu 2,5 miliona, koja takođe nije isplaćena.

Posebna je priča rekonstrukcija Internog odeljenja. Još uvek se kriju pravi podaci o izvođenju radova koji su finansijski predimenzionirani, kao i šteta nastala zbog poplavljivanja, neposredno posle rekonstruisanog odeljenja. Nikada nije objašnjeno zašto je iz gradskog budžeta dato čak sedam miliona dinara „pomoći“ za tek rekonstruisano odeljenje (hvalilo se da je u pitanju investicija vredna čak milion evra!) i šta bi za to nenamensko trošenje budžetskih para rekao državni revizor.

S druge strane, Bolnica muku muči sa transportom pacijenata, jer bivši direktor nije formirao odeljenje za transport. Iako mu je to bilo naređeno još 2013. godine. Bivši direktor Bolnice dr Miroslav Kendrišić, kao i bivši zamenik direktora dr Dragan Malobabić ne žele da razgovaraju za M novine o pitanjima vezanim za ovu ustanovu, što je i očigledno. To bi bilo isto kao tražiti odgovor od koze na pitanje zašto je pojela kupus.

Jasno je da je toliko toga urađeno između ostalog i zato da se oteža posao novom direktoru. Jasno je i to da novom direktoru i njegovom zameniku neće biti dovoljan jedan mandat da se reše sve namerne i nenamerne greške bivšeg direktora i bivšeg zamenika direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Iako DS zvanično više nije na vlasti u Sremskoj Mitrovici, to kao da se teško da primetiti. Mnogi će reći da pojedinci iz DS i dalje, makar neformalno, vladaju gradom na Savi.

Zato se s pravom pitamo: ko štiti Pajtićeve kadrove koji su očerupali Bolnicu u Sremskoj Mitrovici? Da li će novo rukovodstvo mitrovačke Opšte bolnice imati političku podršku da se obračuna sa javašlukom, korupcijom i kriminalom koji su zatekli posle smene Pajtićevih kadrova, ili im to iz nekog nepoznatog razloga neće biti dozvoljeno?

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.