Kolumna: Izvestan pogled

Povratak Džedaja

Ima u bokserskom svetu jedna izjava, odnosi se naravno na plemeniti boks, koja kaže otprilike ovako: da se na tron ne vraća onaj koji je sa njega sišao i izgubio titulu šampiona. Ima u toj izjavi neke lepe surovosti, iznikle iz nedara autentične prirode. Podseća me to pomalo na onaj momenat kada mladi mužjak jelena pobedi dojučerašnjeg ostarelog kralja, uzimajući mu harem košuta i deo sa najzelenijom travom na livadi za ispašu.Međutim, uvek postoje izuzeci koji potvrđuju pravilo. U boksu je to Kasijus Klej, koji se posle izgubljene titule svetskog prvaka, vratio na tron u punom sjaju, da bi ponovo postao Broj Jedan.
Čovek koji mi je na pameti dok pišem ovaj tekst je dr Dušan Madžić. On je prošle srede na sednici vojvođanske vlade imenovan na mesto vršioca dužnosti zamenika direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici. Kao drugi čovek Bolnice, uz v.d. direktora dr Živka Vrcelja, Madžić se ponovo nalazi na vrhu (bio je direktor Zdravstvenog centra od 2000. do 2005. godine) . Mada me njegov primer više asocira na onaj fajterski film „Povratak Džedaja“. Prema nekim izvorima i dr Živko Vrcelj i dr Duško Madžić imaju punu podršku pokrajinske vlade da izađu na kraj sa nepočinstvima koja su ostala posle višegodišnjeg mandata bivšeg direktora dr Miroslava Kendrišića i njegovog zamenika dr Dragana Malobabića. Teško da bi se i jedan i drugi ustručavali da počiste svo ono đubre koje su ova dvojica za sobom ostavili. Ali, onda, međutim…
Najvažnije pitanje je da li će postojati ono što smutljivci nazivaju „političkom voljom“. A to će se znati vrlo brzo. Kada se odgovori na pitanja zašto Bolnica već dve i po godine nema akreditaciju; zašto nije uređeno odeljenje ginekologije; zašto se do sada sakrivao milionski gubitak zbog neplaćenih dugovanja; zašto nije isplaćena ugradnja rendgena; zašto je u kvaru skener… Zašto, zašto, zašto!?Da se ne govore plaćanja kazni i sudskih odšteta po tužbama oštećenih pacijenata. Posebna je priča rekonstrukcija Internog odeljenja, za koju su Pajtićeve lopuže potrošile milion evra (kad bi se zezali!), ali ni to nije bilo dovoljno pa je i Grad morao da pomogne sa sedam miliona dinara.
Dr Duško Madžić bio je veoma kritičan glede sumnjivog finansijskog poslovanja bivšeg rukovodstva Bolnice, redova čekanja, rada na crno, reketiranja pacijenata i ostalih nepočinstava. Zbog toga, od njega, koji je i sam svojevremeno bio na čelu Zdravstvenog centra (tada su Bolnica i Dom zdravlja bili pod istom kapom), očekuje se da radikalizuje rešavanje problema. Da li će dolazak novog direktora dr Živka Vrcelja i povratak dr Duška Madžića ličiti na „Povratak otpisanih“? To će zavisiti ne samo od njih dvojice, već i od onih koji se kunu da su na Vučićevom putu. Neće trebati mnogo vremena da saznamo da saznamo pravu istinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.