21.07.2016.
Kolumna: Izvestan pogled

Nedimovićev gambit

Na sednici Skupštine grada, u utorak 12. jula, za novog gradonačelnika Sremske Mitrovice izabran je diplomirani pravnik Vladimir Petković, član Srpske napredne stranke. Pre izbora na ovu funkciju Petković je obavljao dužnost načelnika za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove. Njegovim izborom, o čemu je Gradski odbor SNS doneo zaključak u ponedeljak, dan uoči sednice gradskog parlamenta, razvejane su i poslednje spekulacije vezane za odlazak njegovog prethodnika Branislava Nedimovića na novu funkciju, ministra poljoprivrede, kako je nezvanično potvrđeno u vrhu SNS.
Petković spada u najuži krug ljudi od poverenja bivšeg gradonačelnika i u tom smislu ne očekuju se nikakve promene u načinu vođenja gradske administracije. Važi za mladog čoveka oko koga se ne pletu nikakve intrige niti hipoteke koje mogu nastati iz veza sa interesnim grupama koji lokalnu politiku pretvaraju u svoj privatni posao.
M novine su, pre svih, o mogućem dolasku Vladimira Petkovića pisale u svom broju od 23. marta, dakle još uoči Uskrsa. Ovo je svakako važan događaj, koji će odrediti dalje funkcionisanje lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici. No, vreme Vladimira Petkovića na novoj funkciji tek počinje i biće prilike da se natenane upoznamo sa njegovim radom. Imaće on prilike da pokaže ono što zna na ovom i za njega i za Sremsku Mitrovicu važnom zadatku.
Ono što ne treba smetnuti s uma jeste i uloga njegovog prethodnika, Branislava Nedimovića, čoveka koji je Petkovića doveo na ovo mesto, a koji je kao Vučićev poverenik za Sremsku Mitrovicu još uvek najvažnija politička figura u gradu. Bez obzira kada će zasesti na funkciju u Vladi Srbije.
Postavljajući Petkovića na mesto prvog čoveka, Nedimović mu je ukazao ne samo veliku čast, nego mu je ispostavio i veliku odgovornost. Sada će Petković zapravo biti najisturenija figura u partiji šaha koju Pajtićeve demokrate dr Lemajić Nenad i dr Kendrišić Miroslav igraju sa mitrovačkim naprednjacima, glumeći lažnu opoziciju i dobijajući značajan deo budžetskih sredstava za podršku, koja uzgred vučićevcima nije ni potrebna. Posebno ne od Pajtićevog korpusa.
Petković važi za čoveka koji razmišlja svojom glavom i sigurno je da će zarad uspostavljanja zdravih osnova novog perioda u kontinuitetu postojeće vlasti, umeti da nađe rešenje za izlazak iz ovog lemajićevskog brloga, čiji se tragovi još uvek snažno osećaju u Sremskoj Mitrovici. Za šta će mu svakako trebati puna Nedimovića politička podrška.
Branislav Nedimović uskoro odlazi na novu dužnost i bez obzira da li će ostati i na mesti mitrovačkog poverenika SNS, ima sada jedinstvenu priliku da izađe u slobodan prostor, izvan uticaja koji dopire iz Lemajićevog interesnog zagrljaja. Grad bi konačno trebao da se vrati kući, da postane to što je bio, pravi centar regiona, i da prestane da bude politička kasaba i lična prćija nekog profesora koji nas stalno vraća u mutne pejzaže istorije.
Zato je Vladimir Petković, kao novi gradonačelnik, odlično rešenje za takvu perspektivu grada na Savi.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.