20.04.2016.
Kolumna: Izvestan pogled

Загонетна личност

Некако смо се канда толико навикли на честе изборе, да нас мало тога може озбиљно изненадити. Ипак, неки медији, а нарочито портали наклоњени колективном члану највећег броја странака у Сремској Митровици, Ненаду Лемајићу, веома су живо заинтересовани за политичку судбину актуелног митровачког градоначелника Бранислава Недимовића. Лемајићу наклоњени портал већ увелико прича да Недимовић ипак неће бити нови покрајински премијер, али да свакако одлази у војвођанску администрацију.

Извесно је да ће Митровица, након ових избора, добити новог градоначелника. Како ствари стоје, Бранислав Недимовић ће прећи на нову функцију, претпоставља се – у покрајинску администрацију. Наравно, предуслов за све ово је победа коалиције коју предводи Српска напредна странка.
Градски одбори свих важнијих странака углавном су, званично или не, истакли кандидате за евентуалну градоначелничку функцију у случају да победе или буду део постизборне победничке коалиције.
Мада је досадашњи градоначелник Недимовић у јавности често помињан као кандидат за покрајинског премијера, највероватније је служио као громобран за отровне политичке стрелице других странака како би скренуо пажњу са главног кандидата, којег, опет, треба тражити у кругу виђенијих новосадских напредњака (Вучевић, Мировић, Гојковићка). У сваком случају, Недимовићу се, у најмању руку, смеши фотеља у покрајинској администрацији – пише дотични портал.

Београдски недељник НИН, који је међу првима објавио могућност да се Недимовић нађе на челу војвођанске владе, не одустаје од такве могућности, о чему пише и у броју који је пред читаоцима био прве недеље априла. Изгледа да се сви баве Недимовићевом каријером више него он сам. Митровачки градоначелник, за разлику од медијских кладионичара, не показује предизборну нестрпљивост. М НОВИНЕ су, ако се сећате, прве писале о томе да се баш не би претерано радовао функцији премијера, али да све зависи од тога с ким Александар Вучић након избора направи договор о вршењу функције покрајинског премијера. Као што су писале о томе да му може запасти и посао републичког министра, или покрајинског секретара.
Чести Вучићеви доласци у Сремску Митровицу показују да први човек СНС и те како рачуна на Недимовића. Ипак, митровачки градоначелник помало делује као она загонетна личност из те-ве квиза, што је можда и најбоље за њега у овом тренутку. Ако оде на нову функцију, тешко да ће се одрећи утицаја на Сремску Митровицу, као што се и једини сремски град неће тек тако одрећи његових услуга, ма на којој функцији се убудуће налазио.
Без обзира на оне који се кладе на коју ће функцију након овогодишњих избора отићи Бранислав Недимовић, по мени је занимљивије ко ће бити број два у митровачком парламенту. За то место се грчевито бори Ненад Лемајић, који де факто, заједно са др Мирославом Кендришићем води огранак Пајтићеве Демократске странке у Сремској Митровици. Митровачки ДС, за разлику од других демократа, труди се да глуми лажну опозицију, док у стварности представља вазелин за подмазивање власти коју врши СНС. Једину праву опозицију представља Александар Продановић са својом политичком групацијом, човек коме је својевремено Лемајић, уз помоћ Пајтића, практично украо странку. Мада, крађа странке није разлог што Продановић мисли да деловање Лемајића и Кендришића треба да преиспита Агенција за борбу против корупције.
Разлог је крађа милионске цифре из градског буџета, а по кривичној пријави овим питањем се тренутно баве Тужилаштво и Полицијска управа.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.