06.04.2016.
Kolumna: Izvestan pogled

SLIKE I PRILIKE: Ko računa na podršku ustaškog lobija?

1. Šešeljeva pobeda i Haški rijaliti
2. Šidski front, opozicija ujedinjeno protiv naprednjaka
3. Otkaz za nepoćudnog učitelja
4. Zašto ćuti mitrovačko Tužilaštvo?

1.
Ako je presuda Radovanu dr Dabiću – Karadžiću na 40 godina zatvora, dala krila onima koji tvrde da je Haški tribunal politička, a ne pravna institucija (nešto kao Ninberški proces, samo dosta blaži, odnosno bez smrtnih presuda, valjda?), onda je oslobađajuća presuda u slučaju dr Vojislava Šešelja nekima pomrsila konce. Jer, kako sad nazvati ovaj Sud? Ako je politički, a ne pravni, znači li to onda, po takvima, da je Šešelj kriv? Teško za objašnjenje? Mada bi mnogima itekako odgovaralo da je šef radikala osuđen, pa da imaju na šta da grakću. Ili, mnogima bi još bolje bilo da je umro u haškom zatvoru, pa da imaju patriotsku priču, a nemaju Šešelja za vratom. I jare i pare, što bi rekli Piroćanci. A Šešelj nevin i još živahan pritom.
Ovako, ne znam šta misle oni koji kažu da je Hag politički sud? Jer, kao politički, imao bi dovoljno materijala da šefa radikala pošalje na doživotnu. Nevin, s pravne strane gledano, Šešelj smeta i patriotima, a kamo li onima drugima. Prvima je konkurencija, a drugima demantuje ispravnost antipatriotske politike. Prvima je opasnost po cenzus, a drugi traže spas u antišešeljevskim lobijima, često i ustaške provenijencije. Priča se da su dvojica političkih aktivista iz Sremske Mitrovice ovih dana boravili u Osijeku, gde su razgovarali sa Branimirom Glavašem, tražeći preko njegovih uticaja, podršku na narednim izborima. Kada se uzme u obzir lobiranje pojedinaca bliskih proustaškoj Hrvatskoj vladi, koji traže od vojvođanskih Hrvata da podrže Pajtićevu Demokratsku stranku na predstojećim izborima, nije teško zaključiti dokle je sve to otišlo. Što bi rekli srpskim rečnikom: Svak je mio koje vere bio, samo nek je protiv Vučića.
Što se pak Šešelja tiče, može se haška presuda posmatrati i drugačije u političkom smislu. Sve te šubare i kokarde, ti kostimirani mapet – četnici, sve te „šešeljevske“ paravojne jedinice, sva ta šarada deluje tako cirkuski sudeći po presudi Haškog tribunala. Kad ukrstimo Šešeljevu i hašku presudu Anti Gotovini, zaista ne znam ko je oterao ono 250.000 Srba iz Krajine i ovo Hrvata iz Hrtkovaca, Golubinaca, ili Kukujevaca? Ili je i to sve bio samo miloševićevsko – tuđmanovski rijaliti? Igrale se delije i dečki, četnika i ustaša?

2.
Ako je nekada, u vreme Borisa Tadića, Inđija bila reper za merenje uspešnosti njegove stranke, onda to u doba naprednjaka svakako nije istočna, nego najzapadnija sremska opština. Jer, za razliku od drugih sredina, gde je opozicija slaba i razjedinjena, rezultati izbora u šidskoj opštini će biti najbolji pokazatelj uspešnosti Vučićeve politike. Predrag Vuković u intervjuu za M NOVINE (koji objavljujemo na unutrašnjim stranama) tvrdi da će SNS u Šidu osvojiti preko 50 odsto mandata, odnosno toliko da može sam da formira vlast. To je smela tvrdnja u jedinoj sremskoj opštini gde je došlo do ujedinjenja opozicionog fronta (DS, SDS, LSV, LDP, Zeleni), a gde su takođe jaki i radikali. Naravno, Vuković kaže da pruža ruku svima kojima je Šid na srcu i koji pređu cenzus. Sudeći po prognozama i dobrim rezultatima koje očekuju pomenute stranke, teško da će svi ostali preći cenzus. U svakom slučaju, ako se ostvari obećanje Predraga Vukovića, biće da će naprednjaci u svim drugim opštinama proći dobro, jer imaju lakše i razjedinjene protivnika.
No, izbori su uvek merodavniji od svih prognoza, sačekajmo do 24. aprila. Za Šid će ovi izbori biti nešto kao novi Sremski front, u političkom smislu naravno.

3.
Nema veze sa izborima, ali moglo bi se iskoristiti ili zloupotrebiti u predizborne svrhe. Rašomonijadu oko disciplinskog postupka protiv Mate Žarka, učitelja Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“, posle višemesečnog natezanja, presekla je direktorka Škole Ankica Jevtić. Ona je učitelju uručila otkaz, iako disciplinski postupak još uvek nije okončan. Kako kaže direktorka, postoji dovoljno elemenata za uručenje otkaza, tu su i pismene izjave svih svedoka, a ona smatra da su advokati Mate Žarka namerno vršili opstrukciju kako bi disciplinski postupak zastareo.
Podsetimo, učitelj Mate Žarko je suspendovan oktobra prošle godine zbog sumnje da je učinio psihičko nasilje. Nakon njegove suspenzije, na njegovo radno mesto je dovedena radnica Danijela Erdeljan, koja je napustila posao u obdaništu „Pčelica“. Učitelj je u međuvremenu tužio Školu zbog suspenzije, a po ovome što se sada događa, Sud će imati još posla. Direktorka Škole tvrdi da je učitelju uručila otkaz po zakonu, advokati Mate Žarka tvrde da je ceo slučaj premešten na Sud, kako bi se ceo postupak vremenski razvukao, s obzirom da disciplinski postupak za koji dan, tačnije 12. aprila ove godine zastareva.
Učitelj Mate Žarko smatra da njegov slučaj ima veze s politikom i teško da neće biti u te svrhe i korišten. Bar dok ne prođe kampanja.

4.
Postoje stvari koje takođe nemaju veze samo s politikom, iako se iza nje dobro kriju.
Prema nezvaničnim, ali veoma pouzdanim informacijama, M NOVINE su upoznate sa tim da su podnete krivične prijave protiv funkcionera Gradskog odbora Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici dr Miroslava Kendrišića i Nenada Lemajića, zbog kriminalne radnje koja je za cilj imala pljačku gradskog budžeta u iznosu većem od milionskog.
Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici sada neće moći da kaže da „do njega nije dopro glas“ o kriminalnoj radnji dvojice funkcionera Demokratske stranke, koja je za cilj imala pljačku gradskog budžeta. Moraće da od predsednika Gradskog odbora DS Sremska Mitrovica dr Miroslava Kendrišića i predsednika Gradskog odbora DS Nenada Lemajića potraže odgovor na pitanje:
Zašto su funkcioneri DS nadležnima u Gradskoj upravi za budžet i finansije, privatni račun lažno podmetnuli kao stranački i gde je završio milionski iznos koji je iz budžeta uplaćen za strogo određene namene?

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.