30.03.2016.
Aktuelno

Патологија Митровачке болнице (2)

Хо­но­рар­ни па­то­лог ду­пло ску­пљи за два да­на ра­да не­дељ­но?!

Са­да је већ са­свим из­ве­сно да срем­ско­ми­тро­вач­ка Бол­ни­ца оста­је без па­то­ло­га на стал­ном ра­ду. Оп­шта бол­ни­ца у Срем­ској Ми­тро­ви­ци оста­је без је­ди­ног па­то­ло­га спе­ци­ја­ли­сте, др Дра­га­на Шо­ји­ћа. Он је ре­шио да на­пу­сти Бол­ни­цу, на­кон ви­ше­го­ди­шњег не­ра­зу­ме­ва­ња ру­ко­вод­ства Бол­ни­це у ве­зи са по­сло­ви­ма ко­је тре­ба да оба­вља ле­кар спе­ци­ја­ли­ста па­то­лог и ни­за без­у­спе­шних по­ку­ша­ја да усме­ри па­жњу од­го­вор­них на ово пи­та­ње.
Од­ла­ском је­ди­ног па­то­ло­га из срем­ско­ми­тро­вач­ке Бол­ни­це, број­ни те­шки па­ци­јен­ти, ко­ји че­ка­ју опе­ра­ци­ју, оста­ју без ме­ди­цин­ске за­шти­те. Без па­то­ло­га не­ма ко да за­вр­ши ди­јаг­но­сти­ку за опе­ра­тив­не на­ла­зе. Пре­ци­зни­је, па­ци­јент се на­ла­зи у си­ту­а­ци­ји да не мо­же да се опе­ри­ше, ни­ти мо­же да му се од­ре­ди по­сто­пе­ра­тив­на те­ра­пи­ја.
Ту је по­себ­но осе­тљи­во ста­ње код опе­ра­ци­је дој­ке и јај­ни­ка, јер због не­по­сто­ја­ња па­то­ло­га, не­мо­гу­ће је да па­ци­јен­ти ко­ри­сте бол­нич­ке услу­ге. Док се на­ла­зи ура­де на дру­гим ме­сти­ма, гу­би се вре­ме у бес­крај­ним че­ка­њи­ма на опе­ра­ци­ју, али у ми­тро­вач­кој Оп­штој бол­ни­ци као да за то ни­ког ни­је бри­га.
Нео­бја­шњи­во да ми­тро­вач­ка Бол­ни­ца ко­ја за­по­шља­ва хи­ља­ду љу­ди (у до­број ме­ри не­ме­ди­цин­ског осо­бља при­мље­ног по стра­нач­кој ли­ни­ји) од ове го­ди­не не­ће има­ти ни јед­ног је­ди­ног ле­ка­ра спе­ци­ја­ли­сту па­то­ло­га.
Оп­шта бол­ни­ца у Срем­ској Ми­тро­ви­ци по­кри­ва те­ри­то­ри­ју це­лог Сре­ма, са пре­ко 300.000 ста­нов­ни­ка. По стан­дар­ди­ма ко­је је про­пи­са­ла др­жа­ва Ср­би­ја, ми­тро­вач­ка Бол­ни­ца мо­ра­ла би да има из­ме­ђу три и че­ти­ри спе­ци­ја­ли­ста па­то­ло­га. О то­ме ме­ђу­тим ни­ко не во­ди ра­чу­на. Ка­да је пре че­ти­ри го­ди­не Бол­ни­цу на­пу­стио је­дан од та­да дво­ји­це па­то­ло­га спе­ци­ја­ли­ста, ова здрав­стве­на уста­но­ва ни­је аде­кват­но ре­а­го­ва­ла, оста­вља­ју­ћи да по­сао оба­вља је­дан је­ди­ни ле­кар ове спе­ци­ја­ли­стич­ке стру­ке. Са­да Бол­ни­цу, по на­шим са­зна­њи­ма, на­пу­шта и по­след­њи па­то­лог спе­ци­ја­ли­ста др Дра­ган Шо­јић. Док­тор Шо­јић, ка­ко са­зна­је­мо, ових да­на ко­ри­сти го­ди­шњи од­мор ко­ји го­ди­на­ма ни­је био у си­ту­а­ци­ји да ко­ри­сти, али ње­го­ве ко­ле­ге су нам по­твр­ди­ле на­ша са­зна­ња.
Ка­ко М НО­ВИ­НЕ са­зна­ју, ак­ту­ел­ни ди­рек­тор Кен­дри­шић ре­а­го­вао је та­ко што је скло­пио уго­вор о хо­но­рар­ном по­слу са бив­шим па­то­ло­гом др Дра­го­ми­ром Ћу­ком, чи­ме се са­мо де­ли­мич­но ре­ша­ва про­блем од­ла­ска др Шо­ји­ћа са ме­ста па­то­ло­га. По уго­во­ру о де­лу, др Ћук има оба­ве­зу да два да­на не­дељ­но ра­ди у ми­тро­вач­кој бол­ни­ци, што по оби­му по­сла, ка­же наш са­го­вор­ник, мо­же да пред­ста­вља тек не­ких 30 од­сто укуп­не ан­га­жо­ва­но­сти.
По уго­во­ру о де­лу, Бол­ни­ца ће би­ти ду­жна да за два да­на ра­да не­дељ­но, ле­ка­ру ко­га је ан­га­жо­ва­ла, ис­пла­ти 120.000 ди­на­ра ме­сеч­но, плус по­ре­зе и до­при­но­се ко­ји до­ла­зе на тај из­нос. То је ско­ро ду­пло ви­ше не­го што је, са пу­ним рад­ним вре­ме­ном и ур­ген­ци­јом, пла­ћа­но за ан­га­жо­ва­ње па­то­ло­га ко­ји је на­пу­стио Бол­ни­цу. Да не го­во­ри­мо о ван­ред­ним ле­кар­ским услу­га­ма, као што је ре­ци­мо об­дук­ци­ја, и ко­ли­ко ће то до­дат­но да ко­шта по­ре­ске об­ве­зни­ке.
Али, без об­зи­ра на це­ну, хо­но­ра­рац са два да­на ра­да не­дељ­но, не­ће мо­ћи да оба­ви ова­ко оби­ман по­сао.
Још кад је, пре че­ти­ри го­ди­не, др Ћук на­пу­стио Бол­ни­цу, био је то аларм и мо­ра­ло се од­мах ре­а­го­ва­ти. Че­ти­ри го­ди­не тра­је спе­ци­ја­ли­за­ци­ја за па­то­ло­га и то је не­што што се мо­ра пла­ни­ра­ти. Да не го­во­рим да је да­нас пет пу­та ви­ше по­сла за па­то­ло­га не­го пре две де­це­ни­је. Па то је по­сао ди­рек­то­ра Бол­ни­це, а не са­мо стран­ча­ре­ње и пар­тиј­ско ка­дро­ва­ње. Али, из­гле­да да је ди­рек­то­ру Кен­дри­ши­ћу ва­жни­је да се ба­ви Де­мо­крат­ском стран­ком и из­бо­ри­ма не­го да во­ди бри­гу о ле­че­њу па­ци­је­на­та, јер од­ла­ском је­ди­ног па­то­ло­га из Оп­ште бол­ни­це од­ло­жи­ће се мно­ге опе­ра­ци­је, а он ни­шта ни­је пред­у­зео да то спре­чи, ка­же ле­кар ко­ји не же­ли да му се по­ме­не име, пла­ше­ћи се не­у­год­но­сти ко­је мо­же до­жи­ве­ти од стра­не ДС пар­ти­ја­ша.
Наш са­го­вор­ник ка­же да је др Шо­јић ви­ше пу­та упо­зо­ра­вао на свој не­за­ви­дан по­ло­жај. Он го­ди­на­ма ни­је мо­гао ни на го­ди­шњи од­мор да оде, тру­де­ћи се да свој по­сао оба­ви на вре­ме. За да­но­ноћ­ни рад, са свим при­ма­њи­ма, имао је ма­њи пла­ту од спе­ци­ја­ли­зан­та по­чет­ни­ка. Као струч­њак од ис­ку­ства имао је пре­ви­ше по­ну­да за ви­ше­стру­ко ве­ћа при­ма­ња и јед­но­став­но мо­рао је да се од­лу­чи. Од­лу­чио је, на­рав­но, да оде из Бол­ни­це у ко­јој су ва­жни­ји стра­нач­ки ин­те­ре­си од па­ци­је­на­та. Што је нај­јад­ни­је – ни­ко га ни­је ни за­др­жа­вао да оста­не. А не по­ста­је се па­то­лог пре­ко но­ћи.
Пре­ма са­зна­њи­ма пи­сца ових ре­до­ва, др Дра­ган Шо­јић је у прет­ход­ној го­ди­ни имао 6.800 слу­ча­је­ва, од­но­сно исто то­ли­ко па­ци­је­на­та ко­јим се ба­вио у сво­јој стру­ци. Ни­је те­шко про­су­ди­ти ко нај­ви­ше стра­да због ства­ри ко­је се до­га­ђа­ју у ми­тро­вач­кој Бол­ни­ци. Па­ци­јен­ти на­рав­но. До њих као да ни­ко­ме од од­го­вор­них ни­је ста­ло.

Вла­ди­мир Ћо­сић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.