16.03.2016.
Društvo

NA POTEZU TUŽILAŠTVO – PLJAČKA GRADSKOG BUDŽETA: Krivične prijave protiv Kendrišića i Lemajića

Prema nezvaničnim, ali veoma pouzdanim informacijama, M NOVINE su upoznate sa tim da su podnete krivične prijave protiv funkcionera Gradskog odbora Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici dr Miroslava Kendrišića i Nenada Lemajića, zbog kriminalne radnje koja je za cilj imala pljačku gradskog budžeta u iznosu većem od milionskog.
Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici sada neće moći da kaže da „do njega nije dopro glas“ o kriminalnoj radnji dvojice funkcionera Demokratske stranke, koja je za cilj imala pljačku gradskog budžeta. Moraće da od predsednika Gradskog odbora DS Sremska Mitrovica dr Miroslava Kendrišića i predsednika Gradskog odbora DS Nenada Lemajića potraže odgovor na pitanje:
Zašto su funkcioneri DS nadležnima u Gradskoj upravi za budžet i finansije, privatni račun lažno podmetnuli kao stranački i gde je završio milionski iznos koji je iz budžeta uplaćen za strogo određene namene?
Više od mesec dana je već prošlo od kako su M NOVINE zatražile odgovore od funkcionera Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici, predsednika Gradskog odbora dr Miroslava Kendrišića i predsednika Izvršnog odbora GO Nenada Lemajića, a povodom afere podmetanja lažnog računa kao stranačkog Gradskoj upravi za budžet i finansije, čime je opljačkano 1,100.000 dinara budžetskih sredstava.
Ove dve poštenjačine, funkcioneri DS u Sremskoj Mitrovici, nisu želele da odgovore na jednostavno pitanje upućeno od strane M NOVINA:
Zašto su nadležnima u Gradskoj upravi za budžet i finansije, privatni račun lažno podmetnuli kao stranački i gde je završio milionski iznos koji je iz budžeta uplaćen za strogo određene namene?
Cela priča je počela 10. jula 2014. godine. Tada je Upravi za budžet i finansije Grada Sremske Mitrovice stiglo obaveštenje da je Gradski odbor DS promenio tekući račun, pa da im se ubuduće novac za redovne aktivnosti uplaćuje na novi. Ispod pomenutog obaveštenja stoji pečat GO DS i potpis dr Miroslava Kendrišića.
Ustvari, dok je Demokratskoj stranci račun bio u žestokoj blokadi zbog neizmirenih obaveza, kao i svi predračuni, kriminogeni um se dosetio da bi novac koji ne mogu da koriste sa svog računa mogli da preusmere na neki drugi.
M NOVINE su došle do saznanja da sporni račun uopšte ne pripada Demokratskoj stranci, već da je račun privatan. Naime, 2014. i 2015. godine, iz gradskog budžeta je uplaćeno više od 1,100.000 dinara za aktivnosti Gradskog odbora DS u Sremskoj Mitrovici. Sav taj novac je uplaćen Pokretu Mitrovica evropska regija, privatnom udruženju građana Nenada Lemajića, čiji je tekući račun naveden kao račun DS u Sremskoj Mitrovici. Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, na delu je očigledan kriminal.
Kako uvažene moralne veličine, poput Lemajića i Kendrišića, ne žele o ovome da kažu nijednu reč, niti da prozbore bilo kakvu povratnu informaciju, nakon upućenih pitanja od strane M NOVINA, odgovori bi morali da se potraže od državnih institucija, a pitanja su sledeća:
1. Da li je Gradski odbor Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici na kriminalan način zloupotrebio budžet grada Sremska Mitrovica?
2. Čiji je zapravo račun, koji je kao kukavičje jaje podmetnut kao tekući račun Gradskog odbora DS?
Da, na redu su Tužilaštvo i Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici.
Pitanje je koliko vremena treba da prođe dok Tužilaštvo ne odreaguje adekvatno, odnosno dok konačno ne počne da se „meša“ u svoj posao. Da ne bi i dalje u očima javnosti izgledalo samo kao neko pasivno telo Pajtićevog paradržavnog aparata, Tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici moralo bi da se pozabavi ovim slučajem. Posebno slučajem Nenada Lemajića, poznatijeg kao Glavna I Dežurna Politička Štetočina Sremske Mitrovice, osobe koja je sama sebe dovela do statusa persona non grata u političkom smislu. Nameće se još jedno pitanje eventualno. Da li je Bojan Pajtić baš toliko jak da ima uticaj i na Tužilaštvo u Sremu?
Bilo kako bilo, dokazi su tu, pa sad ostaje da vidimo da li baš svaka kriminalna delatnost može da prođe ignorisano i nekažnjeno. Vreme će pokazati da li nam baš po svaku cenu trebaju ljudi kao što je stranački preletač i politička štetočina Nenad Lemajić, opasan politički virus Sremske Mitrovice, koji se ni na trenutak tokom svoje političke karijere nije dvoumio između kriminalnih postupaka i osnovnih moralnih načela kakve poseduje svaka socijalizovana jedinka humanog porekla.

Vladimir Ćosić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.