07.03.2024.
Društvo

ОДРЖАНИ 23. ДАНИ ВИНА У РИВИЦИ

Стејановчанин Ђорђе Ковачевић апсолутни победник


У иришкој општини сада има око 500 хектара винограда и 18 регистрованих винарија
Ривичани су ове године били домаћини 23. по реду Дана вина, који су у овом малом иришком селу одржани другог и трећег марта, док је првог марта организована свечаност за винаре и њихове госте, али и проглашена најбоља вина и уручене награде и признања. Организатори ове манифестације су Месна заједница Ривица и Завичајно друштво „Фрушкогорје“ уз покровитељство Општине Ириг. Овогодишњу манифестацију је отворио др Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам. Он истиче да је ова манифестација двоструко значајна јер ставља ово мало место на туристичку мапу Војводине, која бележи посету све више туриста, али и због очувања традиције.
– Морам да похвалим Ривичане, јер није лако у континуитету одржавати овакву манифестацију и они ће увек имати нашу подршку. Ми припремамо Фрушку гору за завршетак Фрушкогорског коридора и тада ће она бити препуштена на управљање туристима. Наша идеја је, и зато радимо са Министарством за туризам и омладину, да се реконструише велики објекат на Венцу, визиторски центар, и вредност те инвестиције је преко 170 милиона динара. Раде се путеви, постављамо пуњаче за електричне бицикле, дакле идеја је да Фрушка гора спремно дочека завршетак коридора, рекао је Иванишевић у Ривици.

Награђени
Ове године, за разлику од претходних, вина су оцењивана и награђивана у знатно више категорија – чак осам. Пристигло је око 200 узорака, а о томе која су најбоља одлучивао је стручни жири који је имао 14 чланова.
Апсолутни победник 23. манифестације Дани вина у Ривици је Ђорђе Ковачевић из Стејановаца који је освојио највише поена за своја розе вина.
У категорији белог вина најбоље је било вино Јанка Мајорског из Старе Пазове, најбоље црвено вино је произведено у Винарији Војновић из Бегеча, док је најбоље розе вино имао Ђорђе Ковачевић из Стејановаца.
Најбоље воћно вино долази из „Поп Љубине“ винарије из Сремске Митровице, а произведено је од ароније и купине. Најбољи је бермет Винарије Пасторњицки из Ердевика, а новоуведене су и категорије старих вина.
Најбоље бело старо вино имао је Живан Радојчић из Јаска, старо црвено вино Винарија Војновић из Бегеча, а најбоље старо розе вино имала је Винарија Танасковић из Крушедол Прњавора.

У Ривици је била и Ведрана Илић, помоћница министра пољопривреде
која је изразила задовољство бројем учесника и организацијом манифестације и додала да Министарство пољопривреде подржава винаре.
– О томе сведочи све већи број винарија које се ригуструју, имамо тренутно 491 винарију у Србији и 65 у фрушкогорском виногорју. Велика ствар је и „Винска визија“ која ће се ове године у Београду организовати по трећи пут. Прошле године је било 600 излагача из 30 земаља и 50.000 посетилаца. Надам се да ће и неки од ових винара посетити ту винску манифестацију, рекла је помоћница министра и истакла да је 23. фебруара расписан ИПАРД јавни позив за меру која се односи и на производњу грожђа.
Председник иришке општине Тихомир Стојаковић каже да је ове године локална самоуправа издвојила до сада највише средстава за ову манифестацију.
– Тако ће бити и убудуће, посебно за манифестације винског типа. Ми као локална самоуправа ћемо, уз подршку Владе Србије и председника Александра Вучића, подржавати развој винарства и виноградарства на Фрушкој гори. Ириг је био деценијама уназад познат као вински крај и ми ћемо ту слику о Иригу да вратимо како му и припада, каже Стојаковић.
Он истиче да у иришкој општини сада има око 500 хектара винограда и тренутно 18 регистрованих винарија.
– Циљ нам је развој малих винара који нису регистровани због неких трошкова који изискује та регистрација. Свакако ћемо да помогнемо тим младим винарима, што преко републичких фондова, што преко општинског буџета, рекао је Тихомир Стојаковић.
Апсолутни победник манифестације, са највише освојених поена стручног жирија је Ђорђе Ковачевић из Стејановаца који је победио у категорији розе вина.
– Конкуренција је била бројна и јака, част ми је да у Стејановце иде овај пехар. Моја породица се неких пет деценија бави узгојем грожђа. Имамо мали виноград, пар стотина чокоти и из њега добијемо довољну количину вина за наше потребе. Нисмо никад имали велику количину за продају, што не значи да убудуће нећемо имати. Планирамо да се следеће године проширимо за још бар 1.000 чокота, рекао нам је Ђорђе.
Винарија Војновић из Бегеча имала је најбоља црвена вина и то и у категорији млада и стара вина.
– У питању је иста сорта „мерло“ што показује да она даје добре резултате овде на Фрушкој гори. Винарија постоји од 2007. године, тада сам се почео бавити производњом вина. Тренутни капацитет винарије је 50.000 литара, пласман иде полако али сигурно – ресторани, неке чарде на Дунаву, а доста грађана нам дођу на кућни праг и купују вина. Овакве манифестације су јако битне да се представите широј публици и медијима, и тако сви дајемо допринос подизању винске културе у Србији, каже власник винарије Сава Војновић.
Председник Организационог одбора и Удружења „Фрушкогорје“, али и надахнути водитељ манифестације Горан Ерор истиче да Дани вина из године у годину све више прерастају границе овог малог фрушкогорског села. Било је око 200 узорака поднетих на оцењивање и заиста се радило о врхунским винима.
– Потрудили смо се да у центар ставимо мале произвођаче хране и пића. Да тако покажемо да управо они пољопривредни произвођачи који раде са три, пет или седам хектара обрадиве површине, стварају додату вредност овој земљи и да су они кључни ослонац и гарант прехрамбене сигурности наше земље. Ако говоримо о квалитету вина, можемо рећи са поносом, да се винска култура у нашој земљи значајно померила у позитивном смеру и све је више засада винове лозе на Фрушкој гори. То је оно што нас као организаторе посебно радује, рекао је Горан Ерор.
Он је указао да су, ове године по први пут, на предлог стручног жирија, уврстили такмичарске категорије старих вина и бермета.
С. Џакула

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.