07.03.2019.
Društvo

ИВИЦА ДАЧИЋ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Гради се нова зграда за избегличке породице

У насељу Марко Перичин Камењар у Марсилијевој улици, прошле среде, 27. фебруара, свечано је положен камен темељац за изградњу 30 станова за избегличке породице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске са територије Града Сремска Митровица.

У питању је потпројекат V Региналног стамбеног програма. Средства су највећим делом обезбеђена из фонда РСП, којим управља Банка за развој савета Европе, близу 669.000 евра, док је Град обезбедио земљиште и пратећу инфраструктуру у вредности од 15,1 милион динара.

Регионални стамбени програм (РСП) је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Хрватске који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.  Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а и финансиран је средствима Европске уније која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држва, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, данске, Тирске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Овом догађају су присуствовали Ивица Дачић, министар спољних послова, први потпредседник Владе Републике Србије и председник комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Србије, представници Комесаријата за избеглице,  затим градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, шеф Сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Ингве Енгстром, шеф представништва УНХЦР у Србији Ханс Ф. Шодер, шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији Џон Клејтон, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, представници земаља донатора и других државних и међународних интитуција и организација.

Ивица Дачић је изразио задовољство поводом поновног окупљања, после седам месеци откако је усељена зграда подигнута у оквиру потпројекта II.

Он је истакао да решавање стамбеног питања представља важан, али само једна аспект квалитета живота у новој средини.

– Локалне заједнице имају посебну улогу на плану помоћи у  остваривању интеграције избеглих лица у новим срединама. Са поносом истичем да су све локалне заједнице у Србији, без изузетка, демонстрирале солидарност и помогле у борби са тешкоћама живота у избеглиштву у најтежим тренуцима, каже Дачић.

У том контексту је захвалио градоначелнику Санадеру, с обзиром да је Град обезбедио земљиште за градњу станова и припадајућу инфраструктуру. Наводећи да је решавање избегличког питања дуг и комплексан процес, додао је да Влада Србије са осталим партнерима остаје снажно опредељена и ангажована на спровођењу регионалног стамбеног програма.

– Од посебног нам је значаја подршка Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице и ОЕБС-а у спровођењу Програма, а незаобилазна је и улога Развојне банке  Савета Европе у управљању поверилачким фондом, рекао је Ивица Дачић и подсетио да је овде реч о бесповратним средствима.

Дачић је најавио решавање питања расељених лица са Косова и Метохије, који немају статус избеглица, али било је више од двеста хиљада протераних људи, од чега се 1,9 одсто вратио.

– Ти људи нису били у фокусу пажње Међународне заједнице и зато ћемо ми покушати да, као допуну овог програма, поведемо рачуна и  њима, изјавио је Дачић и пожелео корисницима станова остварење животних циљева у новим домовима.

Градоначелник Владимир Санадер је изрази задовољство што долази до решавања одређених животних питања наших суграђана који већ годинама имају статус избеглица.

– То је за град као што је Сремска Митровица једно од најважнијих питања социјалне природе, да што више наших грађана има свој дом и да заједно са породицама ужива у њему, рекао је Санадер том приликом и захвалио свим донаторима, Комесаријату за избеглице, као и Европској банци и УНХЦР-у.

У име најзначајнијег донатора, присутнима се обратио Ингве Енгстром. По његовим речима, Европска унија је у оквиру овог програма до сада издвојила више од 230 милиона евра.

– До краја прошле године у Србији је завршено и испоручено више од 2500 стамбених јединица. Планирамо да до краја ове године завршимо и испоручимо још 2100 стамбених јединица, исто толико 2020. године и наредне године још 600. Наставићемо да кроз овај програм помажемо избегличке породице у решавању стамбеног питања, изјавио је Енгстром.

Палимир Тот, покрајински подсекретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова је истакао податак од 15000 људи у Војводини који имају избеглички или расељенички статус.

– Према подацима, највећи број избеглица је нестао из евиденције тако што су постали пуноправни грађани Србије, али њихови економски, психосоцијални и други проблеми су остали непромењени. Важно је што се велики број избеглица изјаснио за интеграцију као трајно решење, али тај процес још увек траје, иако је прошло 25 година од првих избегличких колона. Разноврсним програмима стамбеног збрињавања до сада је обухваћемо око 1200 породица. Са великим задовољством могу да кажем да се наша подршка огледа и у средствима која су последњих година увећана. У Покрајинском фонду за пружање помоћи избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима буџет је прошле године износио скоро сто милиона динара, рекао је Тот.

Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, подсетио је на број од 195 усељених породица у Сремској Митровици, 2850 у Србији у протекле две године, а 6500 у протеклих седам, осам година.

– На крају године ћемо имати преко 3500 хиљаде решења, али наши сународници, који су дошли са Космета заслужују да се на идентичан начин Међународна заједница понесе према њима. Да исто ово отварамо и за неког од њих, рекао је Цуцић.

Т. Сивчев

 Потпројекат V у Србији

– Укупна вредност читавог потпројекта је више од 52 милиона евра, од чега је 38,8 милиона средстава из донација, док република Србија учествује са 13,2 милиона. У оквиру потројекта V биће изграђено укупно 1.847 стамбених јединица, од чега 827 стамбених јединица у 25 јединица локалне самоуправе,  неке од њих су Бачка Паланка, Чајетина, Кикинда, Нови Сад, Панчево, Пожаревац. На многим јединицама радови су већ почели, као рецимо изградња 165 стамбених јединица у Старој Пазови. Задовољство ми је да најавим да се завршетак радова очекује у другој половини године, а ускоро нас очекује и усељавање 270 станова у насељу Камендин у Земуну. Потпројектом V је предвиђена изградња 276 станова у Ветернику, а у току је додела 250 пакета грађевинског материјала и откуп 380 сеоских кућа, рекао је Ивица Дачић.

 

Обилазак породице Вујко

Министар Дачић је са присутнима обишао породицу Вујко, једну од четрдесет породица које су се уселиле јула 2018. године. Самохрана мајка, Јована, запослена као васпитачица, дошла је са породицом из Книна када је имала 13 година. Све ово време је живела као подстанар. У стану од 42,9 квадрата, који је такође изграђен кроз Регионални стамбени програм, потпројекат II, живи са сином Николом. Самохрана је мајка, запослена као васпитачица.

 

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.