25.08.2016.
Sport

Marko Tomićević osvojio srebro na Olimpijadi

Пр­ва олим­пиј­ска ме­да­ља за „Вал“

Ово­го­ди­шње по­ја­ча­ње ми­тро­вач­ког Ка­јак клу­ба „Вал“ Мар­ко То­ми­ће­вић на Олим­пиј­ским игра­ма у Ри­ју, у дво­се­ду са Ми­лен­ком Зо­ри­ћем, на 1.000 ме­та­ра осво­јио је про­шлог че­тврт­ка, 18. ав­гу­ста сре­бр­ну ме­да­љу и та­ко до­нео на­шој зе­мљи пр­ву олим­пиј­ску ме­да­љу у овом спор­ту по­сле 32 го­ди­не.
Срп­ски дво­јац је у фи­нал­ној тр­ци сла­би­је стар­то­вао, али су на по­ла тр­ке убр­за­ли и са ше­сте по­зи­ци­је ус­пе­ли да пре­стиг­ну по­са­де из Аустра­ли­је и Пор­ту­га­ла и стиг­ну до сре­бр­ног од­лич­ја. Тр­ку су за­вр­ши­ли за 3:10.969 ми­ну­та.
Пред по­ла­зак за Рио, на ис­пра­ћа­ју ко­ји је при­ре­дио гра­до­на­чел­ник Срем­ске Ми­тро­ви­це Вла­ди­мир Пет­ко­вић, То­ми­ће­вић је на­ја­вио да узи­ма ме­да­љу на Олим­пи­ја­ди.
– При­пре­ме смо од­ра­ди­ли са­вр­ше­но, ни­смо има­ли про­бле­ма са здра­вљем, та­ко да идем опу­ште­но у Рио. Оче­ки­ва­ња су да узме­мо ме­да­љу, на­да­мо се злат­ној, на свет­ским ку­по­ви­ма смо би­ли ја­ко бли­зу по­бе­де и ве­ру­јем да са­да мо­же­мо да по­бе­ди­мо – ре­као је пред пут за Рио Мар­ко То­ми­ће­вић.
На­кон тр­ке и осво­је­ног дру­гог ме­ста, То­ми­ће­вић је из­ја­вио:
– Да смо још два ме­тра са­мо има­ли, сти­гли би­смо Нем­це. Ка­ко смо се бли­жи­ли ци­љу, та­ко сам мо­лио бо­га да се што ви­ше оду­жи хи­ља­дар­ка, јер смо их има­ли у ша­ци. Ди­са­ли смо им за вра­том и сти­за­ли их, ма­ло нам је не­до­ста­ја­ло да пр­ви про­ђе­мо кроз циљ. Зла­то је би­ло мој и Ба­тин циљ, али срећ­ни смо и због овог сре­бра. Мно­го смо ра­ди­ли за ме­да­љу… Овај ча­мац је ско­ро фор­ми­ран, и све смо кон­стант­ни­ји и бо­љи. Још мно­го тр­ка и ме­да­ља је пред на­ма – за­кљу­чио је То­ми­ће­вић.
Пред­сед­ник Управ­ног од­бо­ра Ка­јак клу­ба „Вал“ Пре­драг Мил­ко­вић за М но­ви­не је из­ја­вио да су са не­стр­пље­њем иш­че­ки­ва­ли тр­ку и да су се на не­ки на­чин по­тај­но на­да­ли ме­да­љи.
– Ово је пр­ва олим­пиј­ска ме­да­ља за баш ка­ја­ка­шки клуб и из­у­зе­тан успех. Сви из клу­ба су не­стр­пљи­во че­ка­ли ту тр­ку, Мар­ко је наш члан од ове го­ди­не и ра­ди се за­и­ста о јед­ном ве­ли­ком спорт­ском по­тен­ци­ја­лу. По­тај­но смо при­жељ­ки­ва­ли ме­да­љу, јер је он био пр­вак Евро­пе на 500 и на 1.000 ме­та­ра. Из­у­зе­тан успех је у обе ди­сци­пли­не би­ти пр­ви у Евро­пи. Би­ли смо упо­зна­ти и ра­ни­је са ње­го­вим ра­дом, Мар­ко је ди­сци­пли­но­ван млад чо­век, ко­ји вред­но тре­ни­ра. Ини­ци­ја­ти­вом Ка­ја­ка­шког са­ве­за Ср­би­је, спорт­ског ди­рек­то­ра КК Ср­би­је, Ми­ро­сла­ва Алек­си­ћа, Мар­ко То­ми­ће­вић је до­шао у наш клуб, у са­рад­њи са Град­ском упра­вом за кул­ту­ру, спорт и омла­ди­ну, и са та­да­шњим гра­до­на­чел­ни­ком Бра­ни­сла­вом Не­ди­мо­ви­ћем – под­се­ћа Мил­ко­вић и до­да­је да увек тре­ба узе­ти у об­зир Олим­пи­ја­ду као јед­но спе­ци­фич­но так­ми­че­ње, и сам ка­јак као спе­ци­фи­чан спорт ко­ји мно­го за­ви­си од спољ­них усло­ва, те да су ло­ше вре­мен­ске при­ли­ке до­вољ­не да по­ква­ре сав рад и труд.
– Сва­ко так­ми­че­ње је дру­га­чи­је, не­по­но­вљи­во. Здра­вље је је­дан ја­ко би­тан еле­ме­нат, јер има­те ту фи­зи­о­ло­ги­ју на­по­ра, са по­ра­стом на­по­ра и фор­ме, с ја­чим тре­нин­зи­ма до­ла­зи до па­да от­пор­но­сти ор­га­ни­зма. На­ши вр­хун­ски спор­ти­сти су осо­бе вр­ло не­жног здра­вља и ми­слим да се у на­шим усло­ви­ма не во­ди до­вољ­но ра­чу­на и не раз­ми­шља до­вољ­но, јер та­кав је­дан на­по­ран рад и тре­нинг мо­ра да пра­ти аде­кват­на ис­хра­на, су­пле­мен­та­ци­ја и ве­ли­ка па­жња да се слу­чај­но не де­си не­ки ин­ци­дент са не­на­мер­ним узи­ма­њем не­ких не­до­зво­ље­них суп­стан­ци, сви смо ту буд­ни да па­зи­мо на та­кве ства­ри. Нај­ва­жни­је је за­и­ста оста­ти здрав у тим усло­ви­ма, јер је ор­га­ни­зам ја­ко осе­тљив – сма­тра Мил­ко­вић.
Иако је ово пр­ва олим­пиј­ска ме­да­ља за ка­ја­ка­ше „Ва­ла“, на ра­ни­јим Олим­пиј­ским игра­ма су се так­ми­чи­ли и ми­тро­вач­ки ка­ја­ка­ши Ста­ни­ша Рад­ма­но­вић, Ог­њен Фи­ли­по­вић и Иван Ох­мут.
Игор До­шен, тре­нер у КК „Вал“ на­да се да ће по­стиг­ну­тим успе­хом Мар­ка То­ми­ће­ви­ћа још ви­ше де­це за­ин­те­ре­со­ва­ти за овај спорт.
– Ова го­ди­на нам је по­себ­на, јер има­мо на свим бо­ји­шти­ма до­би­је­не бит­ке. Има­мо мно­го де­це, за­ин­те­ре­со­ва­ност је ве­ли­ка, на­дам се да ће по­сле овог успе­ха за­ин­те­ре­со­ва­них би­ти још ви­ше. Осво­је­на сре­бр­на ме­да­ља је ујед­но пр­ва олим­пиј­ска ме­да­ља за срп­ски ка­јак од ка­ко смо са­мо­стал­на др­жа­ва. То­ми­ће­вић је по­нос на­шег гра­да и на­шег клу­ба. Ово је те­жак спорт, спорт сна­ге и из­др­жљи­во­сти и тре­ба до­ста ра­да и од­ри­ца­ња. Успе­ва­ју са­мо из­др­жљи­ви и упор­ни, то је ма­ло за де­цу те­шко, али онај ко­га из­ве­де­мо до ју­ни­о­ра или се­ни­о­ра, тај је на­пра­вио ре­зул­тат – ка­же тре­нер До­шен.
Сво­ју сре­ћу због Мар­ко­вог успе­ха не кри­ју ни Јо­ван Рад­ма­но­вић, Стра­хи­ња Фи­ли­по­вић и Бо­јан Зде­лар, успе­шни мла­ди ка­ја­ка­ши ко­ји су по­ла­ко али си­гур­но кре­ну­ли ње­го­вим сто­па­ма. Њи­хо­ви ре­зул­та­ти и ус­пе­си су већ ве­о­ма за­па­же­ни.
– Так­ми­чим се у ка­те­го­ри­ји 2004. го­ди­ште, уче­ство­вао сам и на Пр­вен­ству Вој­во­ди­не у ве­ли­ком ка­ја­ку и Пр­вен­ству др­жа­ве у ми­ни ка­ја­ку – ка­же Јо­ван Рад­ма­но­вић, а Стра­хи­ња Фи­ли­по­вић, тре­ни­ра за ка­те­го­ри­ју 2005. го­ди­ште.
– Уче­ство­вао сам на Пр­вен­ству др­жа­ве у ми­ни ка­ја­ку, та­ко­ђе, а имао сам ја­ку кон­ку­рен­ци­ју на Пр­вен­ству Вој­во­ди­не, ја сам био дру­ги, а у укуп­ном пла­сма­ну пр­ви – до­да­је Фи­ли­по­вић.
Осва­јач брон­за­не ме­да­ље на европ­ском пр­вен­ству Бо­јан Зде­лар та­ко­ђе ис­ти­че да је пре­сре­ћан због осво­је­не сре­бр­не ме­да­ље клуп­ског ко­ле­ге.
– Пре­сре­ћан сам због Мар­ка, сав труд му се ис­пла­тио, олим­пиј­ска ме­да­ља је кру­на ка­ри­је­ре сва­ког спор­ти­сте, ве­ру­јем да је и он пре­сре­ћан. Ме­ни нај­зна­чај­ни­ја ме­да­ља је са Европ­ског пр­вен­ства за ју­ни­о­ре и мла­ђе се­ни­о­ре на 500 ме­та­ра где сам осво­јио брон­зу – ка­же Зде­лар.
Да је кон­ти­ну­и­ран успех ових спор­ти­ста за­па­жен, до­каз је не­дав­на ком­плет­на ре­кон­струк­ци­ја Ка­јак клу­ба „Вал“ од стра­не Гра­да Срем­ска Ми­тро­ви­ца. Са­да су усло­ви за рад бо­љи и леп­ши, та­ко у бу­дућ­но­сти оче­ку­је­мо још олим­пиј­ских ме­да­ља.
С. Ста­не­тић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.