04.08.2016.
Aktuelno

Ministar pravde obišao KPZ Sremska Mitrovica

Су­дски обрасци из за­твор­ске штам­па­ри­је

Ми­ни­стар прав­де Ни­ко­ла Се­ла­ко­вић за­јед­но са управ­ни­ком Ка­зне­но по­прав­ног завода Срем­ска Ми­тро­ви­ца Алек­сан­дром Алим­пи­ћем и ди­рек­то­ром Упра­ве за из­вр­ше­ње кри­вич­них санк­ци­ја Ми­ла­ном Сте­во­ви­ћем об­и­шао је про­шлог пет­ка, 29. ју­ла ре­но­ви­ра­ну штам­па­ри­ју ми­тро­вач­ког за­тво­ра у ко­јој осу­ђе­на ли­ца про­из­во­де кан­це­ла­риј­ски ма­те­ри­јал за пра­во­суд­не ор­га­не, а су­до­ви и јав­на ту­жи­ла­штва у Ср­би­ји има­ју мо­гућ­ност да га ку­пе ис­под тр­жи­шне це­не.
У адап­та­ци­ју је уло­же­но око 800.000 ди­на­ра, а штам­па­ри­ја је не­дав­но до­би­ла и са­вре­ме­не ма­ши­не у чи­ју је ку­по­ви­ну др­жа­ва уло­жи­ла 6,5 ми­ли­о­на ди­на­ра и у њој тре­нут­но ра­ди 30 ли­ца, а уско­ро ће по­че­ти да ра­ди у пу­ном ка­па­ци­те­ту од 100 осу­ђе­ни­ка.
Се­ла­ко­вић је ис­та­као да је из­ме­ње­ни За­кон о јав­ним на­бав­ка­ма омо­гу­ћио да на­ши пра­во­суд­ни ор­га­ни ку­пу­ју ма­те­ри­јал од Ка­зне­но по­прав­ног за­во­да без по­ступ­ка јав­них на­бав­ки и ис­под тр­жи­шне це­не.
– У за­тво­ру ће се та­ко штам­па­ти за све су­до­ве и сва јав­на ту­жи­ла­штва по­зи­ви, ко­вер­те, обрас­ци, до­став­ни­це, омо­ти спи­са и све што је од штам­па­ног ма­те­ри­ја­ла по­треб­но за рад пра­во­суд­них ор­га­на – ис­та­као је Се­ла­ко­вић.
Пре­ма ње­го­вим ре­чи­ма, док је јед­на ста­ра ма­ши­на про­из­во­ди­ла 10 до 12 хи­ља­да по­зи­ва днев­но, но­ва про­из­во­ди ви­ше од 150.000 днев­но. Он је ис­та­као да се на овај на­чин по­сти­жу не са­мо уште­де већ и ре­со­ци­ја­ли­за­ци­ја за­тво­ре­ни­ка.
У Ка­зне­но по­прав­ном за­во­ду Срем­ска Ми­тро­ви­ца у то­ку је и ре­но­ви­ра­ње за­твор­ске бол­ни­це и осу­ђе­нич­ке ку­хи­ње, а ас­фал­ти­ран је и за­твор­ски круг. Про­јек­то­ва­ње но­вог па­ви­љо­на за сме­штај око 300 осу­ђе­них ли­ца је у за­вр­шној фа­зи и оче­ку­је се из­да­ва­ње гра­ђе­вин­ске до­зво­ле до кра­ја го­ди­не. Ово је по­себ­но ва­жно у ци­љу по­ве­ћа­ња и по­бољ­ша­ња ка­па­ци­те­та, јер је ми­тро­вач­ки за­твор нај­ве­ћа и нај­оп­те­ре­ће­ни­ја за­твор­ска уста­но­ва у Ср­би­ји. Тре­нут­но у КПЗ Срем­ска Ми­тро­ви­ца бо­ра­ви 2.022 осу­ђе­на ли­ца.
Ми­ни­стар Се­ла­ко­вић је по­хва­лио и рад но­вог управ­ни­ка Алек­сан­дра Алим­пи­ћа.
– Пре го­ди­ну да­на смо име­но­ва­ли но­вог управ­ни­ка и на­чи­ње­ни су већ зна­чај­ни по­ма­ци ка­ко у ор­га­ни­за­ци­ји по­сла, та­ко и у оно­ме што је основ­на свр­ха по­сто­ја­ња ка­зне­но по­прав­ног за­во­да, а то је вра­ћа­ње на пра­ви пут осу­ђе­ни­ка. Тру­ди­мо се да учи­ни­мо бо­ра­вак ов­де до­стој­ним чо­ве­ка, али и да не за­бо­ра­ви­мо ону пе­нал­ну свр­ху по­сто­ја­ња и ра­да сва­ког на­шег за­тво­ра – ис­та­као је Се­ла­ко­вић.
Управ­ник ми­тро­вач­ког за­тво­ра за­до­во­љан је сво­јих јед­но­го­ди­шњим ра­дом, ис­ти­чу­ћи да се пр­вих шест ме­се­ци при­ла­го­ђа­вао но­вој функ­ци­ји и од­го­вор­но­сти­ма, те да су го­ре на­ве­де­ни про­јек­ти ре­зул­тат за­пра­во ше­сто­ме­сеч­ног ра­да.
Под­се­ти­мо, Ка­зне­но по­прав­ни за­вод Срем­ска Ми­тро­ви­ца нај­ве­ћи је на Бал­ка­ну, три че­твр­ти­не осу­ђе­них ли­ца бо­ра­ви у за­тво­ре­ном – стро­гом за­твор­ском ре­жи­му и је­ди­ни је за­твор у Ср­би­ји у ком ка­зне слу­же и стран­ци.
Б. Се­ла­ко­вић
ФОТО: У. Ристивојевић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.