25.04.2024.
Ekonomija, Izdvojena vest

ИНЂИЈА

Стигао први теретни вагон из Кине


У Инђију је 16. априла стигла прва железничка композиција из кинеског града Шиђаџуанг из провинције Хебеј у оквиру пројекта „Појас и пут“. Како је истакао председник Општине Инђија Владимир Гак, који је присуствовао овом свечаном догађају, Инђија је поново исписала економску историју Србије.
– Успостављањем железничког саобраћаја између Кине и Европе, односно Србије, Инђија се са изградњом међународног железничког терминала позиционирала у сам центар светске привреде, истакао је Владимир Гак, председник Општине Инђија.
Прва железничка композиција из Шиђаџуанга до Инђије стигла је за само 20 дана.
– Кажемо да је историјски тренутак јер је у питању први воз из Кине који је у нашу земљу стигао копненим путем. У данашње време када теретни бродови касне због ситуације на Блиском Истоку по два, два и по месеца, овај воз је стигао за свега 20 дана, више је него јасно колико је ово значајан тренутак за нашу земљу, град и привредне субјекте, јер се у вагонима који су стигли налазила опрема и алат за компаније које овде послују, објаснио је председник Општине Инђија.
Поменутом догађају економског повезивања Кине и Србије присуствовали су, поред првог човека општине Инђија, секретар комитета Комунистичке партије Кине за покрајину Хебеј Ни Јуефенг као и представници компанија Милшпед и Метранс.
Говорећи за медије, председник Општине Инђија подсетио је да је делегација те сремске општине посетила Шиђаџуанг и провинцију Хебеј 2019. године, када су успостављени први контакти између два града.
М. Ђ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.