07.03.2024.
Društvo

ODRŽANI 23. DANI VINA U RIVICI

Stejanovčanin Đorđe Kovačević apsolutni pobednik


U iriškoj opštini sada ima oko 500 hektara vinograda i 18 registrovanih vinarija
Rivičani su ove godine bili domaćini 23. po redu Dana vina, koji su u ovom malom iriškom selu održani drugog i trećeg marta, dok je prvog marta organizovana svečanost za vinare i njihove goste, ali i proglašena najbolja vina i uručene nagrade i priznanja. Organizatori ove manifestacije su Mesna zajednica Rivica i Zavičajno društvo „Fruškogorje“ uz pokroviteljstvo Opštine Irig. Ovogodišnju manifestaciju je otvorio dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. On ističe da je ova manifestacija dvostruko značajna jer stavlja ovo malo mesto na turističku mapu Vojvodine, koja beleži posetu sve više turista, ali i zbog očuvanja tradicije.
– Moram da pohvalim Rivičane, jer nije lako u kontinuitetu održavati ovakvu manifestaciju i oni će uvek imati našu podršku. Mi pripremamo Frušku goru za završetak Fruškogorskog koridora i tada će ona biti prepuštena na upravljanje turistima. Naša ideja je, i zato radimo sa Ministarstvom za turizam i omladinu, da se rekonstruiše veliki objekat na Vencu, vizitorski centar, i vrednost te investicije je preko 170 miliona dinara. Rade se putevi, postavljamo punjače za električne bicikle, dakle ideja je da Fruška gora spremno dočeka završetak koridora, rekao je Ivanišević u Rivici.

Nagrađeni
Ove godine, za razliku od prethodnih, vina su ocenjivana i nagrađivana u znatno više kategorija – čak osam. Pristiglo je oko 200 uzoraka, a o tome koja su najbolja odlučivao je stručni žiri koji je imao 14 članova.
Apsolutni pobednik 23. manifestacije Dani vina u Rivici je Đorđe Kovačević iz Stejanovaca koji je osvojio najviše poena za svoja roze vina.
U kategoriji belog vina najbolje je bilo vino Janka Majorskog iz Stare Pazove, najbolje crveno vino je proizvedeno u Vinariji Vojnović iz Begeča, dok je najbolje roze vino imao Đorđe Kovačević iz Stejanovaca.
Najbolje voćno vino dolazi iz „Pop Ljubine“ vinarije iz Sremske Mitrovice, a proizvedeno je od aronije i kupine. Najbolji je bermet Vinarije Pastornjicki iz Erdevika, a novouvedene su i kategorije starih vina.
Najbolje belo staro vino imao je Živan Radojčić iz Jaska, staro crveno vino Vinarija Vojnović iz Begeča, a najbolje staro roze vino imala je Vinarija Tanasković iz Krušedol Prnjavora.

U Rivici je bila i Vedrana Ilić, pomoćnica ministra poljoprivrede
koja je izrazila zadovoljstvo brojem učesnika i organizacijom manifestacije i dodala da Ministarstvo poljoprivrede podržava vinare.
– O tome svedoči sve veći broj vinarija koje se rigustruju, imamo trenutno 491 vinariju u Srbiji i 65 u fruškogorskom vinogorju. Velika stvar je i „Vinska vizija“ koja će se ove godine u Beogradu organizovati po treći put. Prošle godine je bilo 600 izlagača iz 30 zemalja i 50.000 posetilaca. Nadam se da će i neki od ovih vinara posetiti tu vinsku manifestaciju, rekla je pomoćnica ministra i istakla da je 23. februara raspisan IPARD javni poziv za meru koja se odnosi i na proizvodnju grožđa.
Predsednik iriške opštine Tihomir Stojaković kaže da je ove godine lokalna samouprava izdvojila do sada najviše sredstava za ovu manifestaciju.
– Tako će biti i ubuduće, posebno za manifestacije vinskog tipa. Mi kao lokalna samouprava ćemo, uz podršku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, podržavati razvoj vinarstva i vinogradarstva na Fruškoj gori. Irig je bio decenijama unazad poznat kao vinski kraj i mi ćemo tu sliku o Irigu da vratimo kako mu i pripada, kaže Stojaković.
On ističe da u iriškoj opštini sada ima oko 500 hektara vinograda i trenutno 18 registrovanih vinarija.
– Cilj nam je razvoj malih vinara koji nisu registrovani zbog nekih troškova koji iziskuje ta registracija. Svakako ćemo da pomognemo tim mladim vinarima, što preko republičkih fondova, što preko opštinskog budžeta, rekao je Tihomir Stojaković.
Apsolutni pobednik manifestacije, sa najviše osvojenih poena stručnog žirija je Đorđe Kovačević iz Stejanovaca koji je pobedio u kategoriji roze vina.
– Konkurencija je bila brojna i jaka, čast mi je da u Stejanovce ide ovaj pehar. Moja porodica se nekih pet decenija bavi uzgojem grožđa. Imamo mali vinograd, par stotina čokoti i iz njega dobijemo dovoljnu količinu vina za naše potrebe. Nismo nikad imali veliku količinu za prodaju, što ne znači da ubuduće nećemo imati. Planiramo da se sledeće godine proširimo za još bar 1.000 čokota, rekao nam je Đorđe.
Vinarija Vojnović iz Begeča imala je najbolja crvena vina i to i u kategoriji mlada i stara vina.
– U pitanju je ista sorta „merlo“ što pokazuje da ona daje dobre rezultate ovde na Fruškoj gori. Vinarija postoji od 2007. godine, tada sam se počeo baviti proizvodnjom vina. Trenutni kapacitet vinarije je 50.000 litara, plasman ide polako ali sigurno – restorani, neke čarde na Dunavu, a dosta građana nam dođu na kućni prag i kupuju vina. Ovakve manifestacije su jako bitne da se predstavite široj publici i medijima, i tako svi dajemo doprinos podizanju vinske kulture u Srbiji, kaže vlasnik vinarije Sava Vojnović.
Predsednik Organizacionog odbora i Udruženja „Fruškogorje“, ali i nadahnuti voditelj manifestacije Goran Eror ističe da Dani vina iz godine u godinu sve više prerastaju granice ovog malog fruškogorskog sela. Bilo je oko 200 uzoraka podnetih na ocenjivanje i zaista se radilo o vrhunskim vinima.
– Potrudili smo se da u centar stavimo male proizvođače hrane i pića. Da tako pokažemo da upravo oni poljoprivredni proizvođači koji rade sa tri, pet ili sedam hektara obradive površine, stvaraju dodatu vrednost ovoj zemlji i da su oni ključni oslonac i garant prehrambene sigurnosti naše zemlje. Ako govorimo o kvalitetu vina, možemo reći sa ponosom, da se vinska kultura u našoj zemlji značajno pomerila u pozitivnom smeru i sve je više zasada vinove loze na Fruškoj gori. To je ono što nas kao organizatore posebno raduje, rekao je Goran Eror.
On je ukazao da su, ove godine po prvi put, na predlog stručnog žirija, uvrstili takmičarske kategorije starih vina i bermeta.
S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.