24.02.2024.
Aktuelno, Izdvojena vest

MARTINCI

82. godišnjica „Martinačke bune“


Brojne delegacije su u petak 23. februara položile cveće i vence i na taj način uveličali program obeležavanja 82. godišnjice poznate partizanske akcije kada su borci Fruškogorskog odreda zapalili zgradu fašističke opštine u Martincima. Ovom akcijom je započeo ustanak protiv fašizma naroda ovoga kraja, a ovaj došađaj je poznat u istorijografiji kao „Martinačka buna“.
Nakon pomena sveštenika SPC, polaganja venaca i intoniranja himne Republike Srbije prisutnima su se obratili: Predsednik SUBNOR-a grada Valjeva; direktor Muzeja Srema i Zamenik načelnika Uprave za Kulturu i sport grada Sremske Mitrovice. Nakon toga su učenici mesne Osnovne škole pripremili kulturno-umetnički program. Program je pripremila i vodila Sandra Štetina.
Program je održan kraj obnovljenog Spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u centru Martinaca, koji je zahvaljujući angažovanju meštana i lokalne samouprave dobio novo lice.
U okviru istog projekta, uređen je park u čijem sklopu se nalazi spomen obeležje. Zasađene su nove sadnice, cveće, postavljen dečji mobilijar. Postavljen je i novi behaton, na staze za šetnju.
Martinčani su vrlo ponosni na svoje pretke koji su pre više od osam decenija dali izuzetan doprinos u borbi protiv fašizma.
Martinački SUBNOR se zahvalio svim saradnicima i delegacijama na odluci i volji da učestvuju u programu obeležavanja tako važne godišnjice.
Večna im slava i hvala!

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.