21.02.2024.
Aktuelno, Poljoprivreda

SSŠ „STEVAN PETROVIĆ BRILE“ RUMA

Počela rezidba u školskom vinogradu

U SSŠ „Stevan Petrović Brile“ tradicija je da se 14. februara, na Sv Trifuna, izađe u školski vinograd, koji osvešta sveštenik, a zatim učenici za svojim profesorima stručnih predmeta izvrše i rezidbu čokota.
Profesorka Nataša Grujin, predmetna nastavnica voćarstva i vinogradarstva ističe da je trenutno vinova loza u fazi mirovanja i to je period kada se radi zrela rezidba.
– Naši učenici prvenstveno teorijski saznaju o rezidbi, uče o ciljevima i značaju rezidbe. Važno je da znaju kako se formiraju uzgojni oblici, ali i da znaju delove čokota, rodne elemente i onda to sve praktično primene u našem vinogradu, kaže nastavnica Grujin.
Školski vinograd ima oko 20 ari i u njemu su zastupljene visokokvalitetne vinske sorte panonija, šardone, kaberne sovinjon, merlo, a ima i stonih sorti grožđa kao što su lasta, moldava, hamburg i kardinal.
– Posle rezidbe učenici vezuju lastare koje su ostavili za lukove, a zatim mi vršimo zaštitu, kako od bolesti štetočina tako i da zaštitimo sve povrede koje nanesemo tokom rezidbe, ističe Nataša Grujin.
– Najlepši dan u vinogradu je berba, svi ostali dani u vinogradu su lepi, a rezidba je taj deo kada vinogradar ulazi u vinograd i počinje rezpdbu, od koje zavisi koliki će biti prinos, kaže Aleksandar Mišković, direktor škole.
On dodaje da je kod svih smerova predviđeno da imaju u programu školovanja od drugog razreda dva dana praktične nastave i tri teorije. Dakle, da sve ono što nauče u učionici mogu da primene u praksi, što je važno kada izađu na tržište rada.
– Ovde su sada konkretno poljoprivredni tehničari i to druga i treća godina. Treća godina je teorijski pripremila i izvodi rezidbu, a kod nas se jako ceni i insistiramo da starije generacije uče mlađe, što se pokazalo kao dobar način prenošenja znanja, smatra direktor Mišković.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.