08.02.2024.
Poljoprivreda

PRIJAVA ZA PODSTICAJE DO PRVOG MARTA

Poljoprivrednicima 18.000 dinara po hektaru


Javni poziv za davanje podsticaja po hektaru od 18 hiljada dinara raspisan je prvog februara i poljoprivrednici zahteve mogu podneti do prvog marta 2024. godine.
Kako je istakla Ivana Pejović Ševrt, direktorica Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija, pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) i nalazi se u aktivnom statusu.
– Kako bi se podneo zahtev za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja, neophodno je da poljoprivrednik prvo izvrši obnovu registracije za tekuću godinu u eRPG. Pravo na podsticaje, od ove godine, imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun, istakla je Pejović Ševrt i dodala da pomoć države neće moći da koriste lica koja zemlju daju u zakup drugom licu.
Program za sprovođenje ruralne politike
U toku je priprema godišnjeg Programa za sprovođenje ruralne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji opštine Inđija. Kako je istakla direktorica Agencije za ruralni razvoj, izrada Programa se privodi kraju i sledeći korak je saglasnost resornog ministarstva.
– Nakon dobijene saglasnosti moći ćemo da raspišemo konkurse i tako omogućimo poljoprivrednicima da ostvare pravo na određene subvencije, istakla je Pejović Ševrt i dodala da je prethodnih godina najviše interesovanja bilo za konkurs koji se odnosio na kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, a mladi bračni parovi i ove godine moći će da konkurišu za sredstva.
Značajna sredstava biće izdvojena za investicije u fizičku imovinu gde najviše interesovanja ima kod individualnih poljoprivrednih proizvođača.

U Javnom pozivu se navodi i da se podsticaji ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara. Takođe, pravo na podsticaj se ne može ostvariti za površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje je podnosilac zahteva uzeo u zakup, odnosno na korišćenje, osim za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje je uzeo u zakup na javnom nadmetanju u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivredno zemljište.
Pejović Ševrt je pozvala sve poljoprivrednike kojima je neophodna bilo koja vrst pomoći da se obrate za informacije Agenciji za ruralni razvoj opštine Inđija.
M. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.