08.02.2024.
Društvo

VELIKI RADINCI

Razvoj vraća mlade selu


Prošle godine je završen najveći projekat u našem selu, a to je rekonstrukcija saobraćajnice do Sremske Mitrovice. Taj put je od vitalnog značaja, kako za meštane Velikih Radinaca tako i za meštane okolnih sela, kaže za M novine Miloš Kekić, predsednik Saveta Mesne zajednice Veliki Radinci
Od prošle godine u Velike Radince došlo je da živi pet porodica sa decom. Predstavnici ove mesne zajednice kažu da su to rezultati višegodišnjeg ulaganja u to mesto i zalaganja da se uslovi života približe gradskim.
– Prošle godine je završen najveći projekat u našem selu, a to je rekonstrukcija saobraćajnice do Sremske Mitrovice. Taj put je od vitalnog značaja, kako za meštane Velikih Radinaca tako i za meštane okolnih sela. Reč je o regionalnom putu, koji je dosta opterećen i putničkim i teretnim vozilima. Stari put je trajao više od pedeset godina i više puta je saniran, a umreženjem auto-puteva Ruma, Šabac, Novi Sad, ovaj naš novi put će se rasteretiti umnogome od teretnog saobraćaja, te se nadam da će nam biti dugovečan. On je svakako dosta frekventan jer nas povezuje i sa selima rumske opštine. Put je kvalitetno urađen, u dva sloja. U sklopu rekonstrukcije saobraćajnice, proširena su i obeležena nova parking mesta u centru sela, kazao je za M novine Miloš Kekić, predsednik Saveta Mesne zajednice Veliki Radinci.
Radinčani očekuju povezivanje na gasovodnu mrežu, a infrastruktura je već postavljena.
– Od Mitrovice prema Velikim Radincima je prošla gasovodna mreža, sa desne strane. Postavljene su cevi čeličnog profila, povezane sa magistralnom gasovodnom mrežom prema Šidu, te očekujemo gasifikaciju sela. To će doprineti zaštiti životne sredine, jer će se smanjiti upotreba čvrstog goriva. Interesovanje meštana je veliko i za subvencionisane mere energetske efikasnosti, kaže Kekić.
U centru sela se dosta radilo na objektima koji su važni za funkcionisanje administracije sela, kao i za obavljanje birokratskih poslova meštana.
– Obnovili smo spoljnu fasadu pošte i deo stolarije, a ove godine nam je u planu zamena krova. Uz pomoć lokalne samouprave su dovršeni neki poslovi na novoj kapeli, koja je sada u funkciji. Porodice Lazić i Stevanović su pomogle jednim delom da se privedu kraju radovi na kapeli. Najveće radove je finansirao Grad Sremska Mitrovica. Kapela ima zvona, koja će biti na daljinsko upravljanje. Objekat poseduje hladnjaču i prostoriju koju možemo nazvati čajnom kuhinjom za neke osnovne potrebe prilikom sahranjivanja. Postavili smo i video nadzor, istakao je Miloš Kekić.
Što se tiče infrastrukturnih projekata, naš sagovornik kaže da je više od 90 odsto planiranog posla u selu završeno. Sada, kaže, ostaje ulepšavanje.
– U narednom periodu ćemo se fokusirati na stvari kao što su uređenje parkova, postavljanje behatona, rasvete, mobilijara. Posadili smo u centralnom parku novo drveće, a igralište ćemo obnoviti i u školskom dvorištu. Osmogodišnja škola je pre dve godine sređena i ostalo je da se ogradi škola, ali to mislim da ove godine nećemo moći da uradimo. Što se tiče crkve, u prethodne tri godine je sve što je dotrajalo, sanirano. Prošle godine je obnovljen ikonostas koji je radio čuveni Jakov Orfelin. Taj ikonostas je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Komplikovani radovi su izvršeni i na postavljanju nove kupole i fasade. Istovremeno je urađeno podno grejanje i sad samo čekamo gas, pa da spojimo sve, poručuje naš sagovornik.
Ove godine je u planu da do nove školske godine selo dobije i biblioteku. Ona bi trebalo da se nalazi u zgradi mesne zajednice.
– Zgrada naše mesne zajednice je multifunkcionalna, koriste je penzioneri za sastanke, šahisti… Prostor je opremljen i sređen i do iduće jeseni planiramo da tu otvorimo biblioteku. Uvešćemo internet i tu će naši meštani takođe moći da dobiju neke usluge, kao što je očitavanje lične karte, najavio je predsednik mesne zajednice.
Aleksandra Dražić
Foto: Branislav Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.