08.02.2024.
Društvo

SPORTSKA HALA RUMA

Održan festival „Znanjem za budućnost“


Takmičilo se 14 škola i 20 ekipa iz Srema, ali i Loznice, Valjeva i Šapca, a prisustvovala je i Nata Jeličić iz Šapca, prošlogodišnja pobednica
Okružno takmičenje u programiranju i upravljanju dronovima i mbot robotima održano je prvog februara u rumskom Sportskom centru. Ovo takmičenje se nalazi u zvaničnom kalendaru takmičenja Ministarstva prosvete.
Takmičilo se 14 škola i 20 ekipa iz Srema, ali i Loznice, Valjeva i Šapca, a prisustvovala je i Nata Jeličić iz Šapca, prošlogodišnja pobednica.
Vladimir Matić, past guverner Rotari distrikta 2483 Srbija i Crna Gora, koordinator projekta za doniranje robota i dronova za škole u Srbiji bio je na ovom takmičenju u Rumi.
Rotari distrikt i rotari klubovi u Srbiji su pre par godina potpisali memorandum sa Ministarstvom prosvete za lepšu školu, čiji je cilj doniranje digitalne opreme budući da je informatika postala obavezan predmet u školama.
– Do sada smo donirali preko 600 računara, 1.200 robota i 1.070 dronova. Dronovi i roboti služe za učenje programskih jezika, što nastavu deci čini mnogo zabavnijom. Videli ste da deca vole da se takmiče, tako da smo prošle godine napravili takmičenja u programiranju dronova, a ove godine imamo programiranje i dronova i robota. Ruma je prvi grad, pošto uvek imamo 10 gradova domaćina, time počinjemo festival „Znanje za budućnost“, izjavio je Vladimir Matić i dodao da se ove godine očekuje učešće oko 300 škola. Finale takmičenja je 20. aprila u beogradskoj Hali sportova.
Matić kaže da deca vole digitalnu nastavu i vole da se igraju, ali i jako dobro shvataju i koriste dronove i robote.
– Istraživanja kažu već sada da, od deset zanimanja, devet je vezano za informatiku. Pre 20 godina smo deci pričali morate učiti engleski, sada pričamo morate učiti engleski i informatiku da biste imali dobre poslove, rekao je Vladimir Matić o razlozima za pokretanje projekta i organizaciju ovakvih takmičenja.
Vladimir Lalošević, vlasnik kompanije CNT i tehnički direktor festivala je istakao da su, zajedno sa rumskom Tehničkom školom rađene tehničke pripreme i pripreme zadataka u kojima su takmičari trebalo da se suoče sa problemima koje pred njih stavlja takmičenje.
On je podsetio da su kroz projekat „Sa robotom na ti“ u rumskoj opštini radili sa srednjoškolcima, a kroz neke vannastavne aktivnosti se radi i sa mlađima uzrastima.
Vesna Samardžija, predsednica Rotari kluba Ruma kaže da se ovo takmičenje prvi put organizuje u Rumi.
U saradnji sa lokalnim ustanovama su obezbeđeni i pokloni za pobednike, a rumski Rotari klub je od početka bio uključen u programe podele dronova i robota.
– Sve rumske škole su dobile ovu opremu i drago nam je da smo uspeli da doprinesemo podizanju kvaliteta izvođenja nastave, pre svega informatike i računarstva. Očekujemo da će u narednim godinama ovo takmičenje biti masovnije, rekla je Vesna Samardžija.
U Rumi je domaćin bio Rotari klub Ruma, a u organizaciji tehničkog dela učestvovala je i SSS „Branko Radičević“.

– Imamo sekcije već od petog razreda i ovo smo već duže vreme pripremali sa nastavnikom. Jako je zanimljivo, radimo sa dronom i mbotovima, radimo u pajtonu, ozbiljnom programskom jeziku i u m bloku. To je zanimljivo svim mojim vršnjacima, kaže Nemanja Stupar, učenik sedmog razreda rumske OŠ „Dušan Jerković“.
Organizator takmičenja je Rotari distrikt Srbija i Crna Gora na čelu sa Rotari klubom Čukarica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.
S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.