08.02.2024.
Poljoprivreda

U GRADSKOJ KUĆI U SREMSKOJ MITROVICI PREDSTAVLJEN PROJEKAT KONKURENTNE SRBIJE

Podsticaj prerađivačkom sektoru


Poljoprivrednici mogu da pribave novu opremu uz 50 odsto bespovratnih sredstava iz projekta, 40 odsto iz kredita i 10 odsto sopstvenog učešća
Za agregatore, preduzetnike, privredna društva i zemljoradničke zadruge koje proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prerađuju ih i plasiraju na tržište, održana je prezentacija jednog projekta Ministarstva poljoprivrede. Njima je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici u petak, drugog februara, predstavljen javni poziv, koji je vrlo prepoznatljiv po modelu 50:40:10, što znači da poljoprivrednici mogu da pribave novu opremu uz 50 odsto bespovratnih sredstava iz projekta, 40 odsto iz kredita i 10 odsto sopstvenog učešća. Reč je trećem javnom pozivu projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje resorno ministarstvo, uz pomoć sredstava Svetske banke.
– U Sremu smo tokom prethodna dva poziva imali preko 100 zadovoljnih korisnika. Treći poziv objavljen je preko Uprave za agrarna plaćanja u novembru i otvoren je do 29. februara. Namenjen je poljoprivrednim proizvođačima koji se bave otkupom i preradom proizvoda sedam sektora prerade mesa, mleka, pčelinjih proizvoda, voća, povrća i starim zanatima. Projekat je takođe namenjen malim i mikro privrednim društvima, prijave mogu da podnesu preduzetnici, privredna društva i zadruge koje imaju do 50 zaposlenih, pet miliona dinara obrta i koje u svom sastavu nemaju više od 25 odsto javnog kapitala ili nisu povezana lica sa velikim ili srednjim preduzećima. Finansiramo od 25.000 do 400.000 evra za pojedinačne projekte, istakla je Ivana Antić članica Tima za realizaciju projekta.
Sve prijave moraju se podneti elektronskim putem, a sve je objašnjeno u objavljenom video uputstvu.
– Sada je korak za ozbiljnije širenje u proizvodnji koje iziskuje mnogo veća sredstva, za nabavku novih mašina što je nemoguće finansirati sopstvenim sredstvima i upravo ovaj projekat se tu pokazuje kao nešto što bi nama odgovaralo taj bespovratni deo, upakovan sa kreditom banke je nešto što nama najviše odgovara, kao i to što se sve plaća prilikom preuzimanja robe. Naša firma se konstantno širi zahvaljujući upravo državnim podsticajima, rekao je jedan od prisutnih, Milenko Jovanović vlasnik radnje za proizvodnju da mesnih prerađevina iz Laćarka.
Kako još rečeno medijima nakon održane prezentacije, očekuje se da će prerada grožđa biti sektor u kome će biti najviše podnetih prijava.
A. D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.