28.12.2023.
Društvo

ŠIMANOVCI: URUČENI KLJUČEVI STANOVA IZBEGLIČKIM PORODICAMA

Krov nad glavom za 12 porodica


Za izgradnju ovog objekta, Opština Pećinci je besplatno ustupila zemljište, obezbedila priključke za struju, gas, vodu i kanalizaciju i na sebe preuzela parterno uređenje oko zgrade
U Šimanovcima su 20. decembra uručeni ključevi 12 novosagrađenih stanova namenjenih za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 9.
Ukupna bruto površina zgrade je 599 kvadratnih metara, a vrednost radova iznosila je 328.728 evra. Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić istakao je u svom obraćanju da je pećinačka lokalna samouprava u ovaj projekat uložila oko 10 miliona dinara.
– Izbegla i prognana lica su naši sugrađani i odavno su deo lokalne zajednice, kako i treba da bude. Da bi ovde konačno bili svoji na svome moraju da se skuće i da dođu do svog krova nad glavom. Zbog toga su ovakvi projekti izuzetno značajni i opština Pećinci je do sada učestvovala na brojnim projektima sa Komesarijatom za izbeglice, koji su za cilj imali stambeno zbrinjavanje izbeglih i prognanih. Za izgradnju ovog objekta, Opština Pećinci je besplatno ustupila zemljište, obezbedila priključke za struju, gas, vodu i kanalizaciju i na sebe preuzela parterno uređenje oko zgrade. Ukupna vrednost uloženog je oko 10 miliona dinara, rekao je predsednik Opštine Pećinci, Siniša Đokić.
Događaju su prisustvovali Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nikola Bertolini, šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Derek Džordž, zamenik šefa razvojne saradnje u Ambasadi Švajcarske, Monika Podsklanova Šuhajdova, zamenica ambasadora Slovačke Republike, Hana Melgard, predstavnica Norveške ambasade u Srbiji, Ivana Jelić, šefica Odeljenja za integraciju Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice, Jadranka Mašić Pavlović, predstavnik OEBS-a u Srbiji, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, predstavnici drugih državnih i međunarodnih organizacija i institucija.
– Ukupno je u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji svoj dom dobilo 7.495 porodica i Srbija je, gledajući sve zemlje u regionu koje učestvuju u realizaciji Regionalno stambenog programa, zbrinula najviše porodica koje su bile prisiljene da napuste svoje domove zbog sukoba, progona ili drugih teških okolnosti. U 2023. godini Komesarijat je zahvaljujući Regionalnom stambenom programu i budžetu Republike Srbije dodelio ukupno 573 stana izbegličkim porodicama. Takođe, želim da poručim svim izbegličkim porodicama u Republici Srbiji kojima nije rešeno stambeno pitanje, a potrebna im je pomoć i podrška, da redovno prate javne pozive Komesarijata, jer ćemo i u 2024. godini nastaviti sa podrškom i stambenim zbrinjavanjem, istakla je komesarka Stanisavljević.
Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.
S. Đ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.