07.12.2023.
Kultura

ŠIMANOVCI

„Sremačko veče“ ugrejalo srca publike


Veče inspirisano Sremom i Sremcima, održano je u nedelju, 26. novembra, u Domu kulture u Šimanovcima, u organizaciji Saveta mesne zajednice ovog naselja, Udruženja žena „Šimanovčanke“ i Kulturnog centra Pećinci, pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci. Brojna publika, među kojima su bili i zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić i direktorka šimanovačke osnovne škole „Dušan Jerković Uča“ Živka Mihić, bila je u prilici da preko dva sata uživa u muzici i priči o Sremu.
Kako nam je rekao Aleksandar Mandić, predsednik Saveta Mesne zajednice Šimanovci i pokrajinski poslanik, na radost meštana ovog naselja, ali i svih stanovnika pećinačke opštine, pre osam godina, članice Udruženja žena „Šimanovčanke“ pokrenule su inicijativu za organizovanje ovakve jedne večeri.
– Naravno naša Mesna zajednica je uz podršku Opštine Pećinci odmah prihvatila ovu inicijativu, i evo sada posle osam godina „Sremačke večeri“ polako prerastaju u tradicionalnu manifestaciju. Trudimo se da svake godine sa programom idemo stepenik više, a ove godine centralni deo večeri zauzela je monodrama „Srem naša kuća“ u izvođenju sremskomitrovačkog glumca Vladimira Balašćaka, koja na jedan šaljiv način dotiče sve društvene pojave kroz svakodnevni život u Sremu. Preko dva sata smeha i muzike ugrejalo je srca publike, što mi je posebno drago, rekao nam je Mandić.
Žene su se potrudile i ove godine da se svi gosti i izvođači osećaju baš kao kod kuće, a Dušica Milošević predsednica ovog udruženja podseća da je organizovati ovakvu jednu manifestaciju, a samim tim i biti deo nje, pravo zadovoljstvo.
– Presrećne smo jer smo videle prepunu salu našeg doma kulture i kada smo videle osmeh na licima publike, naših sugrađana i gostiju iz drugih naselja naše opštine. S obzirom da manifestaciju organizujemo već osmu godinu zaredom ovakvo veče je znak da nešto radimo dobro, kazala je Milošević i posebno se zahvalila udruženjima žena „Sremica“ iz Pećinaca, „Majka Angelina“ iz Kupinova i „Veselice“ iz Deča na podršci i saradnji koju imaju.
Prigodnu duhovitu besedu o Sremu, Sremcima, ali i Šimanovcima na početku manifestacije govorio je Šimanovčanin Aleksandar Saša Đorđević. Tokom večeri nastupila je i Merima Radivojević član dramske sekcije pećinačkog Kulturnog centra, koja je izvela odlomak iz knjige „Divani sa šora“ Đoke Filipovića, a sremačko veče upotpunjeno je muzikom sremačkih tamburaša, ansambl „Tajna“ iz Rume i igarama iz Srema u izvođenju DNNT „Iskon veterani“ iz Šimanovaca.
Pored toga što su se članice Šimanovčanki potrudile da ambijent doma kulture izgleda baš kao pravi sremački kutak uz neizostavne kiflice za sve prisutne, u nastavku večeri za sve učesnike manifestacije pripremile su pravu sremačku večeru u prostorijama svog udruženja – Sremačkom etno kutku.
S. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.