07.12.2023.
Kultura

BOŠNJAČKO UDRUŽENJE U INĐIJI ORGANIZOVALO VEČE SEVDAHA

„Ja bih hteo pjesmom da ti kažem“


U sredu, 29. novembra u velikoj sali Kulturnog centra Inđija, održano je poetsko veče sevdaha pod nazivom „Ja bih hteo pjesmom da ti kažem“. Program su pripremili učenici Srednje škole „Dr Đorđe Natošević“ Inđija, a manifestaciju je organizovalo Udruženje Bošnjaka opštine Inđija. Srednjoškolci su na sceni Kulturnog centra u Inđiji izvodili različite numere izvođača sevdaha, ali recitovali i pesme poznatih autora.
Predsednik Udruženja Bošnjaka opštine Inđija Nasir Junuzović istakao je da je misija udruženja da neguje jezik, običaje i kulturu Bošnjaka.
– U tom smislu mi pomažemo našoj lokalnoj zajednici i ona nama. To je dvosmerna saradnja na kojoj smo veoma zahvalni jer, bez podrške Opštine Inđija, Srednje škole „Dr Đorđe Natošević“ i naših članova, ne bismo uspeli da organizujemo veče sevdaha i javnost ne bi bila upoznata sa tim delom kulture i tradicije bošnjačke nacionalne zajednice, istakao je Junuzović i dodao da je Udruženje Bošnjaka opštine Inđija osnovano 16. februara 2016. godine.
Predsednik udruženja, Nasir Junuzović kaže da udruženje ima oko 150 članova, većina njih je rođena u Inđiji ili živi u mešovitim brakovima.
– Svi živimo u skladnim brakovima, deo smo višenacionalne zajednice kakva je Inđija u kojoj se poštuju sve različitosti. Moram da napomenem da naše udruženje od samog osnivanja ima veliku i nesebičnu podršku lokalne zajednice, istakao je Junuzović.
Govoreći o aktivnostima Udruženja Bošnjaka u Inđiji, Junuzović je podsetio da je 2016. godine, u njihovoj organizaciji održana i prva Bajramska sofra.
– To je, ujedno, bila i prva aktivnost našeg udruženja organizovana u želji da radost povodom Kurban bajrama podelimo sa svojim komšijama različitih konfesija i nacionalnosti. Tom događaju je prisustvovao i Muftija sremski koji je uveličao ovaj islamski blagdan, ističe Junuzović.
Obraćajući se tada okupljenima Emin ef Zejnulahu, Muftija sremski, istakao je da je sofra mesto gde se okupljaju najbliži.
– Kao što sofra okuplja porodicu tako se i mi okupismo ovde u Sremu u Inđiji da samo Boga slavimo. Da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih, rekao je Muftija Zejnulahu.
Kako je na kraju istakao predsednik inđijskog Udruženja Bošnjaka Nasir Junuzović nastaviće i dalje sa aktivnostima koje za cilj imaju očuvanje tradicije i kulture Bošnjaka na teritoriji opštine Inđija. Takođe, trudiće se da svake godine sve više ljudi uključe u rad Udruženja, i kako dodaje, svi su dobrodošli.
M. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.