05.12.2023.
Ekonomija, Izdvojena vest

SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE ZASAVICA

Održan tradicionalni svinjokolj

Svakog prvog vikenda u decembru, tradicionalno, održava se svinjokolj u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica. Tako je bilo i ove subote, drugog decembra. Manifestacija se organizuje u čast mangulice, autohtone rase, a ovo je prilika da se probaju i pazare meso i prerađevine.
– Ovo je manifestacija koja se organizuje 15 godina unazad u čast mangulice, rase koju čuvamo, oporavljamo i promovišemo. Ovo je jedini put u godini kada se može pazariti u sveže meso mangulice. Dan je lep, toplo je za ovo doba godine, posetioci mou da se prošetaju, ali ponekad bude led i sneg, međutim manifestacija se održava i tada, u kontinuitetu. Svi su dobrodošli, rezervat je otvoren za svakog. Rezervat zapošljava lokalno stanovništvo, koje ima umeće u pravljenju mesnih prerađevina, te su i oni tu sa nama. Kod nas je sve prirodno, a ovo je uigran tim već godinama, objasnio je zamenik upravnika rezervata, Vuk Simić.
Prema rečima mesara, svinjokolj se obavlja na tradicionalan način, uz tradicionalne recepte pri pravljenju čvaraka, kobasica, kulena…
– Kada nešto godinama radite, u tome se onda i usavršite. Mangulica je lagana hrana, ima onaj čuveni pozitivni holesterol. Lako je svarljivo, kaže mesar Đorđe Belomarković.
Ove godine u javnosti se najviše govori o čvarcima jer su dostigli visoke cene. Na ovom svinjokolju su se prodavali po 2.000 dinara za kilogram. Na društvenim mrežama je ta cena kroz šalu upoređivana sa cenom suvog zlata, s obzirom na to da se pojavila šala da se na Zlatiboru prodaju i na komad, po sedam dinara. U beogradskim marketima je kilogram čvaraka prodavan na početku ove sezone i za više od 3.000 dinara. Pitali smo mesara, u čemu je tajna.
– Što se tiče čvaraka, tu treba biti pažljiv. Na jednu oraniju naspemo 4-5 litara vode, pa se posle pola sata doda malo manje od pola litre mleka. Kad se mast zamuti, vatra mora biti lagana, jer ako bi bila jaka, čvarci bi postali žilavi. Ovako budu mekani i ne izgubi se količina. Kad se iscedi mast, postanu zlatni, sačeka se još malo i onda su gotovi. Ljudi često tu greše i onda dobiju daleko manju količinu čvaraka. Zato je onda i cena visoka, jer ih ima malo u ponudi. Naročito ovih domaćih, kaže Belomarković.

A. D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.