30.11.2023.
Društvo

SNEŽANA BOJANIĆ, POMOĆNICA POKRAJINSKOG SEKRETARA ZA ZDRAVSTVO, POSETILA DOM ZDRAVLJA RUMA

Počinje sa radom novi mamograf


U proteklih devet godina, na starom mamografu, urađeno je čak 14.000 pregleda
Rumski Dom zdravlja je dobio novi mamograf za šta je sredstva obezbedio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u visini od 15,5 miliona dinara. Mamograf je postavljen i samo se čekaju određene dozvole da bi počeo sa radom. Koliko je on važan pokazuje i podatak da je u proteklih devet godina, na starom mamografu, urađeno čak 14.000 pregleda. Tim povodom ovu zdravstvenu ustanovu je posetila dr Snežana Bojanić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, ranije takođe direktorka Doma zdravlja u Rumi.
– Novi mamograf je vrlo značajan za građanke rumske opštine, zato što Dom zdravlja Ruma od 2015. godine učestvuje kao jedini dom zdravlja u Srbiji u nacionalnom skriningu raka dojke. Ostali domovi zdravlja učestvuju sa svojim bolnicama, jedino Ruma učestvuje kao samostalni dom zdravlja i dosadašnjim radom je opravdao takvo mesto u nacionalnom skriningu, rekla je dr Bojanić.
Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je uložio 15,5 miliona dinara u mamograf, a skoro 30 miliona je usmereno u rad Doma zdravlja, od kako je Pokrajina preuzela osnivačka prava.
– Ono što je za pohvalu je to da i lokalna samouprava ne zaboravlja Dom zdravlja, bez obzira što više nije osnivač. Tesno sarađuje sa Domom zdravlja i ulaže sve što je potrebno imajući u vidu koliko je to važno za stanovništvo Rume, da bez obzira ko je osnivač. Oni imaju dobre uslove za rad i dobru opremu, istakla je dr Snežana Bojanić koja je dodala da novi mamograf ima znatno bolje reference od prethodnog, brži je, delotvorniji i sa manjom dozom zračenja.

Predsednica Opštine Aleksandra Ćirić Bošković se zahvalila na novom mamografu koji će dosta značiti za sve građanke rumske opštine, jer će se preventivni pregledi brže i lakše odvijati, a posebno što će se blagovremeno otkrivati i bolest, dakle na samom početku kada ju je lakše i lečiti.
– Iako Dom zdravlja više nije u našoj nadležnosti, dužnost nam je da u njega ulažemo i želela bih da pohvalim sve zaposlene, doktore, sestre, tehničare koji vredno i neumorno rade 24 sata i uvek su nam svima dostupni. Oni zaslužuju da imaju adekvatne uslove rada, jer mi ovde dolazimo i tražimo njihovu pomoć. Mi smo već prošle godine krenuli sa značajnim ulaganjima u Dom zdravlja – krenuli smo najpre sa opremom, sa kupovinom saniteta gde nam je takođe pomogao Pokrajinski sekretarijat. Mi smo prethodne godine izdvojili preko 40 miliona u opremanje Doma zdravlja što se može videti sa ultrazvučnim aparatom, sa opremom Hitnoj službi, sa novim stolicama, kompjuterskom opremom za naše lekare, a ove godine će biti i vidljivije, jer smo krenuli sa rekonstrukcijom Dečijeg odeljenja koje je bilo u vrlo lošem stanju, istakla je Ćirić Bošković.
Ona kaže da lokalna samouprava nije mogla da dozvoli da najmlađi dolaze na prve preglede pa i tokom kasnijeg odrastanja, u lošim uslovima.
– Do kraja godine očekujemo da ćemo potpuno renovirati deo Dečijeg odeljenja, a od naredne godine krećemo parcijalno u renoviranje čitave zgrade Doma zdravlja, rekla je predsednica opštine.
Očekuje se nabavka novog ultrazvučnog aparata za Službu ginekologije, a u maju je obezbeđen i rendgen aparat od strane Ministarstva zdravlja.
– Svedoci smo koliko se ulaže u opremu i koliko mi težimo da obezbedimo nove aparate za rad naših medicinskih radnika, rekla je direktorka ove zdravstvene ustanove dr Jelena Stojanac Mračević.
S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.