30.11.2023.
Društvo

SNEŽANA BOJANIĆ, POMOĆNICA POKRAJINSKOG SEKRETARA ZA ZDRAVSTVO, POSETILA DOM ZDRAVLJA RUMA

Počinje sa radom novi mamograf


U proteklih devet godina, na starom mamografu, urađeno je čak 14.000 pregleda
Rumski Dom zdravlja je dobio novi mamograf za šta je sredstva obezbedio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u visini od 15,5 miliona dinara. Mamograf je postavljen i samo se čekaju određene dozvole da bi počeo sa radom. Koliko je on važan pokazuje i podatak da je u proteklih devet godina, na starom mamografu, urađeno čak 14.000 pregleda. Tim povodom ovu zdravstvenu ustanovu je posetila dr Snežana Bojanić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, ranije takođe direktorka Doma zdravlja u Rumi.
– Novi mamograf je vrlo značajan za građanke rumske opštine, zato što Dom zdravlja Ruma od 2015. godine učestvuje kao jedini dom zdravlja u Srbiji u nacionalnom skriningu raka dojke. Ostali domovi zdravlja učestvuju sa svojim bolnicama, jedino Ruma učestvuje kao samostalni dom zdravlja i dosadašnjim radom je opravdao takvo mesto u nacionalnom skriningu, rekla je dr Bojanić.
Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je uložio 15,5 miliona dinara u mamograf, a skoro 30 miliona je usmereno u rad Doma zdravlja, od kako je Pokrajina preuzela osnivačka prava.
– Ono što je za pohvalu je to da i lokalna samouprava ne zaboravlja Dom zdravlja, bez obzira što više nije osnivač. Tesno sarađuje sa Domom zdravlja i ulaže sve što je potrebno imajući u vidu koliko je to važno za stanovništvo Rume, da bez obzira ko je osnivač. Oni imaju dobre uslove za rad i dobru opremu, istakla je dr Snežana Bojanić koja je dodala da novi mamograf ima znatno bolje reference od prethodnog, brži je, delotvorniji i sa manjom dozom zračenja.

Predsednica Opštine Aleksandra Ćirić Bošković se zahvalila na novom mamografu koji će dosta značiti za sve građanke rumske opštine, jer će se preventivni pregledi brže i lakše odvijati, a posebno što će se blagovremeno otkrivati i bolest, dakle na samom početku kada ju je lakše i lečiti.
– Iako Dom zdravlja više nije u našoj nadležnosti, dužnost nam je da u njega ulažemo i želela bih da pohvalim sve zaposlene, doktore, sestre, tehničare koji vredno i neumorno rade 24 sata i uvek su nam svima dostupni. Oni zaslužuju da imaju adekvatne uslove rada, jer mi ovde dolazimo i tražimo njihovu pomoć. Mi smo već prošle godine krenuli sa značajnim ulaganjima u Dom zdravlja – krenuli smo najpre sa opremom, sa kupovinom saniteta gde nam je takođe pomogao Pokrajinski sekretarijat. Mi smo prethodne godine izdvojili preko 40 miliona u opremanje Doma zdravlja što se može videti sa ultrazvučnim aparatom, sa opremom Hitnoj službi, sa novim stolicama, kompjuterskom opremom za naše lekare, a ove godine će biti i vidljivije, jer smo krenuli sa rekonstrukcijom Dečijeg odeljenja koje je bilo u vrlo lošem stanju, istakla je Ćirić Bošković.
Ona kaže da lokalna samouprava nije mogla da dozvoli da najmlađi dolaze na prve preglede pa i tokom kasnijeg odrastanja, u lošim uslovima.
– Do kraja godine očekujemo da ćemo potpuno renovirati deo Dečijeg odeljenja, a od naredne godine krećemo parcijalno u renoviranje čitave zgrade Doma zdravlja, rekla je predsednica opštine.
Očekuje se nabavka novog ultrazvučnog aparata za Službu ginekologije, a u maju je obezbeđen i rendgen aparat od strane Ministarstva zdravlja.
– Svedoci smo koliko se ulaže u opremu i koliko mi težimo da obezbedimo nove aparate za rad naših medicinskih radnika, rekla je direktorka ove zdravstvene ustanove dr Jelena Stojanac Mračević.
S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.