27.11.2023.
Aktuelno, Izdvojena vest

„SREMSKI SVINJOKOLJ“ U VOGNJU

Prvi vesnik zime u Sremu

Ovogodišnji 29. po redu „Sremski svinjokolj“ održan je u Vognju, 26. novembra.
To je jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom u rumskoj opštini, posebno ako imamo u vidu da se 2020. i 2021. godine nije održavala zbog epidemije korona-virusa. Organizatori, a to je Mesna zajednica Voganj, ovom manifestacijom žele da sačuvaju tradiciju i običaje u Sremu kada je u pitanju svinjokolj. Sedam ekipa se takmičilo u više disciplina obrade mesa, ali i kuvanju paprikaša koji je bio sastavni deo svinjokolja.
Ovogodišnju manifestaciju je otvorila predsednica Opštine Aleksandra Ćirić Bošković koja je istakla da ovaj događaj najbolje oslikava i čuva od zaborava običaje koji su vezani za život i rad u Sremu. Ona je pohvalila dobru organizaciju i svim učesnicima poželela srećan rad i nagrade.

Moramo reći da je posetiocima na ruku išlo vreme, bilo je hladno i duvao je vetar, ali bez padavina. Za „zagrevanje“ su bile zadužene vatre na kojima se vršila obrada mesa i kuvao paprikaš, ali i kuvano vino i rakija.
U prostorijama Mesne zajednice Voganj bili su i štandovi nekoliko udruženja žena koje je predsednica Ćirić Bošković, takođe obišla. Ovog puta na štandovima su preovladavale slane đakonije, čvarci, mast, salčići, suhomesnati proizvodi, tradicionalni sremski doručak za paore kada rade na njivi… Posebno je bio zanimljiv štand žena iz Kucure koje su posetiocima približile tradiciju Rusina vezanu za svinjokolj, pogače i jela koja se tada prave, a koja su u Sremu malo poznata. Tradicionalno, posetioci su mogli da kupe i suhomesnate proizvode po povoljnijim cenama.

Jedan od onih koji su ponudili na prodaju svoje proizvode je i poljoprivrednik Vlado Delić iz Vognja. Na njegovom štandu mamile su domaće kobasice, sremski kulen, slalina, čvarci… Vlado kaže da ne gaje mnogo svinja, moglo bi se reći da su jedno srednje po veličini, registrovano poljoprivredno gazdinstvo.
– Proizvodimo za naše potrebe, što ostane kupuju prijatelji i ljudi koji znaju za naš kvalitet, nemamo svoju prodavnicu. Ovo je i prilika da pokažemo narodu da umemo da napravimo dobru robu, pogotovo što mi je sin završio školu i on je mesar-kobasičar, znači imamo dobru tehnologiju. Svi naši proizvodi se suše na čistoj bukovini, sve prirodno, što bi se reklo čista ekologija, rekao je za naše novina Vlado Delić.

U ruhu domaćina, odnosno člana žirija, zatekli smo i jednu poznatu ličnost, a to je čuveni Miki iz Kupinova. Njegov zadatak bio je da ocenjuje ono što se krčkalo u kotlićima i oranijama.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.