27.11.2023.
Aktuelno

TAKMIČENJE SOLO PEVAČA „NIKOLA CVEJIĆ“ U RUMI

Laureat takmičenja je Tamara Milovanović

Udruženje „Nikola i Marica Cvejić”, u saradnji sa rumskom Osnovnom muzičkom školom „Teodor Toša Andrejević” i Osnovnom školom „Dušan Jerković“ organizovalo je ove godine jubilarno, 25. Međunarodno takmičenje solo pevača „Nikola Cvejić”. Takmičenje je održano 24. i 25. novembra, već po tradiciji poslednjeg vikenda u novembru, u gradskoj OŠ „Dušan Jerković“.
Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je preko 70 učesnika, a najviše u kategorijama mlade nade. Takmičari su došli iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.
Violeta Pančetović Radaković, predsednica Udruženja „Nikola i Marica Cvejić“ kaže da su, kao organizatori, svi izuzetno uzbuđeni što se obeležava 25 godina postojanja takmičenja. Ona je izrazila i zahvalnost rumskoj opštini koja sve vreme podržava takmičenje solo pevača, što je u njemu prepoznala kvalitet i visok nivo profesionalizma.
– Od ove godine je, zahvaljujući velikoj podršci naših kolega i udruženja, takmičenje rangirano u drugu kategoriju takmičenja, a do sada je bilo treće. To potvrđuje i veliki rad i uspeh ove manifestacije. Svake godine, kada je reč o kvalitetu, ono je ponos ovog grada, zemlje i naše profesije, rekla je Violeta Pančetović Radaković.
Treba istaći i da je, pored poznih godina, ovom jubilarnom takmičenju prisustvovala naša primadona Radmila Bakočević, koja je od početka u njega uključena, dugo kao predsednica, a sada kao počasna predsednica žirija.
Međunarodno solo takmičenje se svake godine završava dodelom priznanja a potom i završnim koncertom u kojem nastupaju najbolje plasirani učesnici.
Udruženje „Nikola i Marica Cvejić“ ima za cilj organizovanja takmičenja, finansiranje publikacija i knjiga vezanih za ime, umetnički i pedagoški rad slavnog Nikole Cvejića. On je rođen u Ašanji 23. januara 1896. godine. Umro je u Novom Sadu 1987. godine, a sahranjen je na Gradskom groblju u Rumi.
Tokom svoje operske karijere nastupao je u 1.440 predstava i ostvario 87 baritonskih i basovskih rola.
Laureat jubilarnog takmičenja je Tamara Milovanović, sa Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, u klasi profesora Vojislava Spasića. Ona je dobitnica i nagrade Rotari kluba Ruma, kao i Udruženja „Nikola i Marica Cvejić“. Tamara nije učestvovala na završnom koncertu najboljih učesnika jer je pre proglašenja otputovala u Kragujevac.
Dodeljene su i specijalne nagrade za muški glas Matiji Arnautoviću, FMU Beograd, za najmlađeg učesnika Nataliji Ristić iz muzičke škole u Nišu, za najbolje izvođenje domaćeg kompozitora Tamari Milovanović, dok je za perspektivnog soprana Radmila Bakočević nagradu uručila mladoj Evi Osonjački. Eva ima samo 15 godina i pohađa muzičku školu u Varaždinu, a osvojila je jedina svih 100 poena na ovogodišnjem takmičenju.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.