15.11.2023.
Aktuelno

ZAVIČAJNI MUZEJ RUMA

U projektu švedske hevi metal grupe „Sabaton“

Poznati švedski hevi metal bend „Sabaton“ pokrenuo je jedinstveni projekat saradnje sa muzejima širom sveta pod nazivom „History Rocks“.
U okviru projekta, muzeji će imati priliku da premijerno prikažu animirani film „The War To End All Wars“ inspirisan značajnim momentima Prvog svetskog rata, praćen muzikom benda.
Reč je o dobrotvornom projektu osmišljenom da pomogne muzejima širom sveta tako što će povećati njihovu vidljivost i ujedno obnoviti sećanje na istorijske činjenice u čast Dana primirja u Prvom svetskom ratu.
U ovaj svetski projekat uključio se i Zavičajni muzej Ruma, a brojna publika je film, u našem prevodu „Rat koji treba da okonča sve ratove“, imala priliku da pogleda u velikom holu Kulturnog centra.
Uroš Nikolić, direktor Zavičajnog muzeja Ruma kaže da su na sajtu grupe videli poziv muzejima da se uključe u ovaj projekat.
– Mi smo odlučili da se prijavimo i dobili smo prvo film da pogledamo. Pogledali smo ga i oduševili se i prihvatili smo da prezentujemo ovaj film, pogotovo što se prikazuje oko Dana primirja. Naime, svetske premijere su bile zakazane od 4. do 19. novembra. Zaista smo ponosni što Zavičajni muzej Ruma učestvuje u ovakvom svetskom projektu, kaže Nikolić.
On dodaje da je uslov bio da se ne radi komercijalna bioskopska projekcija, a film je prikazan u Kulturnom centru zbog obimnih radova u Zavičajnom muzeju koji se sada i privode kraju.
Preko 120 muzeja širom sveta će prikazati ovaj film, u Srbiji desetak, a među njima i rumski muzej.
– Drago mi je što vidim ovako mladu i brojnu publiku. To i jeste cilj grupe „Sabaton“ sa njihovim projektom, da se privuče što više mladih i njihovih poštovalaca u muzeje, kaže Uroš Nikolić.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.