14.11.2023.
Izdvojena vest

SREMSKA MITROVICA

Zavirite u nadrealistični Vozarevićev svet

Galerija „Lazar Vozarević” ovog novembra obeležava značajan jubilej – 50 godina od kako funkcioniše kao samostalna ustanova i isto toliko godina od kada je prvi put predstavila javnosti svoj najvredniji legat – dela slikara Lazara Vozarevića, rođenog Mitrovčanina, jednog od najpoznatijih imena jugoslovenske posleratne likovne scene.

Vozarevićev nadrealistični slikarski svet, spiritualnost, originalnost i predanost sa kojom je stvarao, posetioci mogu da vide i dožive od 17. novembra 2023. godine u Galeriji Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici.

Na izložbi će prvi put u našoj zemlji biti predstavljen i projekat virtuelne restauracije jednog Lazarevog dela. Ovaj pionirski, eksperimentalni projekat doneće brojne novine u restauratorsku praksu, a posetiocima će biti zanimljiva svetlosna komora, koja postaje sastavni deo legata. Takođe izložbu čine i film o Lazaru Vozareviću, kao i multimedijalno delo mladog umetnika Valentina Tjutereva.

U saradnji sa Turističkom organizacijom grada Sremska Mitrovica, u godini jubileja u „Lazarevom kutku” moći će da se kupe specijalno urađeni proizvodi kao i limitirana serije posebne sremske rakije – 50 flaša za 50 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.