08.11.2023.
Društvo, Izdvojena vest

DUHOVNO PREDAVANJE U OSNOVNOJ ŠKOLI „SLOBODAN BAJIĆ PAJA“ SREMSKA MITROVICA

Čovek kao prenosilac večne prosvete


„Čovek kao prenosilac večne prosvete“ naziv je duhovnog predavanja koje je održano u Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“ u Sremskoj Mitrovici, sedmog novembra. Predavanje je održano za decu, roditelje i prosvetare. Goste je pozdravila direktorica škole Marija Han, koja je istakla veliko zadovoljstvo i zahvalnost što su se odazvali u velikom broju, a sve to uoči Mitrovdana, gradske slave i zaštitnika. Dragomir Sando, protojerej stavrofor, odgovorio je na sva pitanja prisutnih o ovoj temi.
– Na ovaj način želimo da ukažemo, sa gledišta crkve, na to šta je prosveta u istorijskoj perspektivi, šta je bio njen cilj, šta je podrazumevala u hiljadugodišnjem periodu. Crkva je bila isključivi nosilac prosvete u dugačkom vremenskom periodu. Ona odzvanja i danas, pored svih najsavremenijih pristupa i ogledanja prosvete u nama, kada se dolazi do novih saznanja i potreba u pedagoškom komuniciranju. Ipak, ne treba zaboraviti nešto što je u našim korenima, što prosijava i bdije kao poruka, a to je da treba staviti čoveka u središte prosvetnih zbivanja, kazao je Dragomir Sando.
Organizator ovog događaja je Odbor za versku nasavu Eparhije Sremske, zajedno sa školom domaćinom.
– Čovek kao centar društva i prosvete svakako jeste predmet i usavršavanja i funkcionisanja u smislu prosvećivanja kroz dva pedagoška termina, obrazovanje i vaspitanje. U današnjem vremenu potpunog ili delimičnog odsustva empatije potrebno je da se bavimo sobom da bismo pomogli i pokušali da pobedimo sebe u sebi. Na polju veronauke koja je ne samo školski predmet nego celoživotna rutina, preko koje deca stiču i razne druge vrline, potrebno je usavršavati se da bi se izradili kao ikone božijeg stvaranja, kazao je Stefan Nedić, veroučitelj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.