07.11.2023.
Ekonomija, Izdvojena vest

SREMSKA MITROVICA

Sindikalci: Iduće nedelje zatvaranje Mitrosa

Industrija mesa „Mitros“ iz Sremske Mitrovice zatvara se 15. decembra, izjavio je danas predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Milan Smoljanović.
On je za Betu rekao da je to definitivna odluka vlasnika Mitrosa, austrijske kompanije Mitros flajšvaren (Fleischwaren – proizvodi od mesa) u Sremskoj Mitrovici, firme ćerke Gerlinger holdinga (Gierlinger Holding) i da ne zna da li je Vlada Srbije nudila dodatne povlastice za nastavak proizvodnje, nakon što je poslodavac u septembru najavio gašenje proizvodnje.
„Sindikat nije obavešten da li su vlasnici razgovarali sa predstavnicima Vlade Srbije i ako jesu o čemu su razgovarali, ali je definitivna odluka Gerlingera da proizvodnju ugasi 15. decembra“, rekao je Smoljanović.
Dodao je da je od 440 radnika već polovina tog broja uzela otpremnine i napustila fabriku, a druga polovina će raditi do zatvaranja.
Radnici su, kako je rekao, uglavnom uzeli ponuđene stimulativne otpremnine koje su duplo bolje od zakonom predviđenih, a samo oko deset odsto zaposlenih odlučilo se za zakonom predviđene, jer to omogućava da odu na biro rada.
Za „zakonske“ otpremnine su se odlučili, prema njegovim rečima, uglavnom radnici kojima nedostaje po nekoliko meseci do odlaska u penziju, pa im je neophodan radni staž.

izvor: Danas.rs

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.