19.10.2023.
Poljoprivreda

SETVA PŠENICE U RUMSKOJ OPŠTINI

Sejaće se „tavanuša“

U rumskoj opštini početak setve pšenice se očekuje posle 20. oktobra, a sada su u toku pripreme za to.
– Poučeni iskustvom od predhodnih godina, kada su pšenice iz ranih rokova setve bile napadnute vašima i cikadama koji su prenosioci virusnih oboljenja, ratari ne žure sa početkom setve. Intenzivnija setva će krenuti polovinom oktobra. Do tog perioda obavlja se osnovno đubrenje i obrada zemljišta, kaže Goran Drobnjak, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi Ruma.
On savetuje da bi, pre đubrenja, bilo dobro uraditi analizu zemljišta i na osnovu nje odrediti formulaciju đubriva i količinu koju treba primeniti. Slična situacija je i u Grabovcima. Dejan Rahar, direktor zadruge kaže da je njihova setvena struktura godinama ista, što se tiče pšenice, odnosno seje se od 120 do 150 hektara. Na tu površinu valja dodati i oko 150 hektara koje zaseju kooperanti. Setva će krenuti u periodu od 22. do 25. oktobra, a razlozi za kasniju setvu su što je jesen sve toplija, ali i zbog pojave bolesti kod ranijih sorti, te se pokazalo da kasnija setva daje bolje prinose. Otkupna cena pšenice trenutno je 18 dinara po kilogramu. Semenska pšenica ima cenu oko 50 dinara ako su u pitanju domaće sorte, odnosno 65 do 75 dinara za strane sorte, koje su štićene određenim preparatima.
– Zato je setva poprilično skupa, ali ljudi u Grabovcima ipak seju u proseku isto, zbog kvaliteta zemljišta, odnosno nemaju veliki izbor kultura. Mi sejemo najviše uljarice, suncokret, a na njega uglavnom dolazi pšenica, zbog plodoreda. Te dve kulture su više zastupljene nego kukuruz i soja. Soje smo ove godine imali svega pet hektara, kaže Rahar.
Za sada je veoma malo interesovanje za semensku pšenicu, do sada je izdato između 500 i 600 kilograma, a zadruga ima obezbeđenu količinu od gotovo 30 tona.
Dakle, pored toga što se pomera nekada optimalni rok setve, ove godine će se većina opredeliti da zaseje svoje zrno, odnosno kako se kaže „seme sa tavana“.
S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.