19.10.2023.
Sport

ČLANICE KONJIČKOG KLUBA „SREM“ NASTUPILE NA PRVOM JAVNOM DRESURNOM TRENINGU U BEOGRADU

Novina u mitrovačkom konjičkom klubu

Trening je koncipiran kao simulacija zvaničnog takmičenja u kome su nacionalne sudije pored ocenjivanja, svim učesnicima davali sugestije, komentare i ukazivali na pravilno izvođenje pojedinih zadataka

Protekli vikend ima poseban značaj u sedmogodišnjoj hronologiji rada Konjičkog kluba „Srem“, pošto su tri mlade članice sremskomitrovačkog kluba – Jovana Trninić, Jelena Marković i Iva Selaković u nedelju 15. oktobra, na beogradskom hipodromu, prvi put zabeležile nastup na javnom dresurnom treningu. Tom prilikom dobile su odlične stručne komentare. Takmičarke „Srema“ koje se u ovoj disciplini konjičkog sporta pod stručnim rukovodstvom profesionalnog trenera Emine Knežević pripremaju od proleća ove godine bile su u prilici da pokažu stečeno znanje i predstave grla mitrovačke ergele sa kojima su radile. Trening u organizaciji Konjičkog saveza Beograda koncipiran je kao simulacija zvaničnog takmičenja u kome su nacionalne sudije pored ocenjivanja, svim učesnicima davali sugestije, komentare i ukazivali na pravilno izvođenje pojedinih zadataka. Dresurno jahanje koje je jedna od tri olimpijske discipline konjičkog sporta, mnogi smatraju „najuzvišenijim“ vidom obuke konja, a ono je u suštini, osnovni i možda najteži zadatak rada sa konjima, jer se pravilnim učenjem komandi i pokreta konji osposobljavaju da postavljene takmičarske i jahačke zadatke izvedu što elegantnije i lešše, uz najmanje napora.
Menadžerka KK „Srem“ koji egzistira pri Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, Marijanom Trnić, kaže da je dresura „balet za konje“ čija se lepota ogleda u eleganciji, gracioznosti, skladu i saradnji konja i jahača.
– Ova disciplina zahteva izuzetnu veštinu, koncentraciju, preciznost, spretnost i snažana karakter, kako konja, tako i jahača, kaže Marijana Trnić dodajući da je popularnost dresurnog jahanja sve veća.
Profesionalni trener iz Beograda Emina Knežević članica je Odbora za dresurno jahanje nacionalnog konjičkog saveza. Ovom disciplinom kao takmičar i trener bavi se punih 20 godina. Saradnja sa mitrovačkim konjičkim klubom počela je u martu ove godine kada je Emina pomogla u proceni i odabiru novih grla za jahački rad, a potom je prihvatila poziv da u dresuri obuči nekoliko članica kluba.
– Za sada imamo tri perspektivna konja i tri perspektivne takmičarke sa kojima imam lepu i korektnu saradnju. Postavljam im određene domaće zadatke pošto sam ja u Mitrovici jednom nedeljno, ali smo redovno u kontaktu. Mmislim da su devojke mnogo naučile, jer dresurno jahanje je potpuno nova dimenzija ovog sporta koja se razlikuje od iskustava iz škole jahanja, gde vi konju izdajete jednostavnije naredbe. Ovde morate voditi računa o mnoštvu pokreta i detalja kada je u pitanju ponašanje i kretanje konja, kaže Emina Knežević.
Jovana Trninić, učenica završnog razreda „Mitrovačke gimnazije“ u konjičkom sportu je poslednjih šest godina. Za nju je rad sa konjima sportska ljubav za ceo život. U dodir sa dresurnim jahanjem prvi put je došla u aprilu ove godine.
– Velika je razlika između „običnog“ i dresurnog jahanja, pre svega u opremi i rasi konja koji se koriste, ali i načinu jahanja. Razlikuju se način treninga i ponašanje samih konja, pa je trening znatno naporniji nego što je bio do sada. Ovo je za nas novi izazov i jedno lepo iskustvo u kome zaista uživam, iako je prilično teško i naporno, kaže Jovana.
Ona je na beogradskom hipodromu zajedno sa Jelenom i Ivom iskusila takmičarsku atmosferu i prve pohvale, što će nesumnjivo doprineti da u prvu takmičarsku godinu sve tri devojke uđu sa mnogo samopouzdanja.

Dejan Mostarlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.