19.10.2023.
Društvo

SEĆANJE NA STRELJANE U DRUGOM SVETSKOM RATU U ZASAVICI

Položeni venci na spomen obeležje

Sredinom oktobra 1941. godine je na tom mestu stradalo 1.057 Jevreja i više od 90 Roma i drugih Mačvana, koje su Nemci streljali

U četvrtak, 12. oktobra je održana komemoracija povodom 82. godišnjice stradanja Jevreja, Roma i drugih građana Mačve u Drugom svetskom ratu. Program obeležavanja je održan kod spomen obeležja u Zasavici II, gde su položeni venci i cveće.
– Ovaj događaj je nešto što se u istoriji naroda ne bi trebalo ponoviti, ovde su poginuli nedužni ljudi, ovde su ljudi izgubili živote, to je hipoteka prošlosti i zalog budućnosti za generacije koje dolaze. Iskoristio bih priliku da pozdravim naše goste, predstavnike jevrejske zajednice i sve naše Mitrovčane koji su danas došli ovde jer naša je ljudska obaveza da neke stvari ne zaboravimo i da to prenosimo generacijama koje dolaze, rekao Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport Sremska Mitrovica.
Sredinom oktobra 1941. godine je na tom mestu stradalo 1.057 Jevreja i više od 90 Roma i drugih Mačvana, koje su Nemci streljali. Skupu su prisustvovali, pored predstavnika Grada Sremska Mitrovica i predstavnici Jevrejske opštine Beograd, Opštine Kladovo, Mesne zajednice Zasavica, kao i potomci stradalih.
– Za mesto Zasavica znamo više detalja, za razliku od nekih drugih mesta gde ne znamo toliko detalja ko su sve bile žrtve, kada su stradale, ko ih je pogubio. Cilj je da se sećamo svih žrtava koje su stradale u Drugom svetskom ratu. Jevrejska zajednica se seća žrtava u celoj Srbiji, mi gajimo kulturu sećanja na naše žrtve, pogotovo što smo mi zajednica koja je napravljena od potomaka preživelih, koji se sećaju svojih najbližih srodnika tada stradalih, izjavio je Aron Fuks, Predsednik Jevrejske opštine u Beogradu.
Posmrtni ostaci su ekshumirani su posle rata i 1959. godine preneti u kosturnicu na sefardskom Jevrejskom groblju u Beogradu.
– Za mene je ovo jako težak dan, u avgustu i septembru 1941. godine stradala je moja porodica u Sarajevu, ubile su ih ustaše u Jasenovcu i jedan deo u Đakovu. Iste godine u oktobru ovde je stradalo preko 800 nevinih duša, Jevreja, Srba i Roma, 50 godina kasnije, 1973. godine kad sam bio u Izraelu počeo je Jomkipurski rat i to sam isto, kao neko ko je rođen posle rata doživeo prilično teško. Ono što je najteže, kroz to sećanje na godinu holokausta i na Jomkipurski rat pada mi ovo što se dešava danas u Izraelu. Ta tragedija nemilih žrtava nešto je što ne sme da se zaboravi, treba da se pamti da se ne ponovi, nažalost ponavlja se. Mi smo danas došli ovde da se pomolimo i da se setimo nevinih žrtava iz Kladovskog transporta iz Šapca, iz Srema, Mačve i da se poklonimo senima naših sugrađana i Jevreja, i Srba, i Roma koji su stradali na mestu pre 82 godine, kazao je Davor Salom.
U Zasavici je 1941. godine streljano je više od hiljadu ljudi, mahom Jevreja koji su pobegli iz svojih domova iz Austrije, Čehoslovačke, Poljske gde je rat počeo ranije, odnosno 1939. godine. Privremeno su našli sklonište u Srbiji, ali dve godine kasnije, kada i na ovim prostorima počinje da bukti Drugi svetski rat, stradao je veliki broj njih, zajedno sa ovdašnjim stanovnicima.

A. D.
foto: B. T.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.