19.10.2023.
Društvo

„SREMSKA MITROVICA - LIDER U ODVAJANJU OTPADA“

Deca stvaraju zdraviju sredinu

„Sremska Mitrovica – lider u odvajanju otpada“ nosi naziv manifestacija posvećena deci, koja je održana u Poslovno sportskom centru „Pinki“ u četvrtak, 12. oktobra. Toga dana deca su učestvovala u zabavnim igrama, takmičarskog karaktera, na temu pravilnog odvajanja otpada. Organizatori su bili Javno komunalno preduzeće „Komunalije“, „Eko projekt tim“ i Grad Sremska Mitrovica.
– Već deset godina JKP „Komunalije“ u saradnji sa osnovnim školama u Sremskoj Mitrovici, edukuje decu u oblasti reciklaže komunalnog otpada i značaja zaštite životne sredine. Mi smo kroz projekte u proteklom periodu značajno poboljšali uslove života u Sremskoj Mitrovici. Imamo i projekat odvajanja kućnog otpada, te bih se zahvalio građanima koji učestvuju u njemu, a kroz koji smo dobili sedam i po hiljada plavih kanti za odvajanje, odnosno recikliranje otpada i preko 300 kontejnera za primarnu selekciju. Sve to doprinosi da zajedno sa građanima Sremske Mitrovice, grad bude lider u odvajanju komunalnog otpada u regionu, izjavio je direktor mitrovačkog komunalnog preduzeća, Radoslav Jevremović.
Deci su ovakve igre vrlo korisne u sticanju važnih saznanja iz oblasti ekologije, posebno jer su oni budućnost, koju već sada uče da grade u zdravoj sredini.
– Svest kod najmlađih je najbitnija jer oni će s nama zajedno učestvovati u stvaranju jednog zdravijeg, lepšeg i čistijeg podneblja, kazao je Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica.
Kada deca u najranijem dobu usvoje zdrave i dobre navike, kasnije oni formiraju jedno kvalitetno društvo i zajednicu za primer. Organizatori su sumirajući rezultate ovakvih aktivnosti , došli do zaključka da mališani vrlo lako usvajaju ono što im je ponuđeno, kao model lepog ponašanja prema svom okruženju.
Iako takmičenje i nagrađivanje nisu bili krajnji cilj i fokus, ipak su oni najuspešniji nagrađeni prigodnim darovima.
A. D.
Foto: B. T.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.