16.10.2023.
Društvo, Izdvojena vest

DODELJENE OKTOBARSKE NAGRADE

Dan Opštine Beočin


Povodom obeležavanja Dana opštine Beočin u ponedeljak, 16. oktobra, na Dan oslobođenja Beočina u Drugom svetskom ratu, tradicionalno su položeni venci i cveće na spomen–obeležje „Stevan Petrović Brile“. Tom činu prisustvovala je predsednica Opštine Beočin Biljana Janković sa svojim saradnicima, kao i brojni meštani. Pored lokalne samouprave na čelu sa predsednicom, vence su položile i druge brojne delegacije i građani. Nakon ceremonije na spomen obeležju, u nastavku programa obeležavanja Dana opštine je održana svečana sednica na kojoj su dodeljene Oktobarske nagrade, priznanja i zahvalnice, zaslužnim građanima, koji su se istakli u svom radu i doprinosu za razvoj i unapređenje Beočina. Prisutne su pozdravili, a zatim čestitali Dan opštine, predsednica opštine Biljana Janković i Nemanja Vilić, predsednik Skupštine Opštine Beočin.
– Izuzetna mi je čast da u svoje lično ime poželim i čestitam svim građanima Opštine Beočin 16. oktobar, Dan opštine. To je naš zajednički praznik, kada možemo i sumirati godinu dana iza nas. Taj period je bio vrlo izazovan, a radili smo mnogo. Značajna sredstva smo uložili u putnu infrastrukturu, ravnomerno ulažući, ne samo u Beočin grad, nego i u okolna sela. Asfaltirali smo oko 14 kilometara puta, u 28 ulica i to je za Beočin rekord. Ponosna sam na to da smo, iako mala opština, uspeli da svim svojim osnovcima obezbedimo besplatne udžbenike, zatim besplatno matursko veče i vrtić za najmlađe. Oko 400 dece pohađa vrtić, a imamo i 1.000 osnovaca. To što smo učinili, nisu male stvari, opština je dosta pomogla roditeljima. Podsetiću na završenu veliku investiciju, a to je kompletna rekonstrukcija centralnog vrtića u Beočinu. Nedavno smo ušli u projekat ulaganja u školske objekte, odnosno rekonstrukciju svih školskih objekata na celoj teritoriji opštine Beočin. Svom snagom se borimo da se ne ugase škole u selima, rekla je predsednica Opštine Beočin Biljana Janković.

Predsednica se takođe zahvalila svim zaslužnim građanima koji su pomagali i zajedno sa lokalnom samoupravom učestvovali u kreiranju boljeg i kvalitetnijeg života u Beočinu, te su u skladu s tim i podeljene Oktobarske nagrade, Plaketa i zahvalnice tokom svečane sednice. Nagrade su dodelili predsednica opštine Biljana Janković i Nemanja Vilić predsednik Skupštine opštine Beočin.
– Kao i svake godine i ovog puta je Opština Beočin prepoznala ljude koji rade na afirmaciji i promociji našeg mesta i u kulturi, obrazovanju, zdravstvu i u svim ostalim segmentima društva, poručio je Nemanja Vilić, povodom dodele nagrada.
Oktobarska nagrada dodeljena je svešteniku Milošu Marijancu, za doprinos afirmaciji Opštine Beočin. On se zalaže za razvoj duhovne i liturgijske svesti u narodu, a od ove godine pored svešteničke službe, obavlja i dužnost profesora veronauke u Srednjoj školi unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“ u Sremskoj Kamenici.
Oktobarska nagrada otišla je i u ruke Milivoja Panzalovića iz Rakovca, za doprinos u oblasti kulture. Inače, Milivoje je svestran umetnik, a najzapaženija dela pravi od sekundarnih sirovina, drveta… Jedan je od osnivača udruženja za očuvanje pećine Beli Majdan.
Stevan Đurđević je nagrađen Oktobarskom nagradom za svoja zalaganja u obrazovanju. Svoj radni vek posvetio je učenicima, važi za strogog, ali pravednog učitelja. Od učenika zahtevao je rad, red i disciplinu, a sa njima je imao izuzetnu saradnju. Njegovo ime će večno ostati upamćeno uz Osnovnu školu „Jovan Grčić Milenko“. Za 40 godina u školi, izveo je čak 10 generacija učenika.

Plaketa koju dodeljuje Opština Beočin je ove godine pripala Danetu Basti, pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu. Zahvaljujući sekretarijatu na čijem je čelu, Opština Beočin i sva njena deca dobili su obnovljene sportske terene u „Špicer bašti“ i Rakovcu.
– Velika je čast primiti ovakvo priznanje. Prethodnih godina sam samo radio svoj posao i zajedno sa Beočincima, urađeno je mnogo toga. Ovo će biti podstrek za dalji rad i dalja ulaganja u ovu opštinu, kazao je Dane Basta, koji je novčani deo nagrade usmerio u humanitarne svrhe.
Dodeljene su i zahvalnice Draganu Jovičiću Srbi za uspešan i prepoznatljiv rad u oblasti kulture, Marijani Milutin za posvećenost pozivu i inovativnost u obrazovanju, zatim Miroslavu Bađonskom, takođe za zalaganja u obrazovanju. Zahvalnica je pripala i Osnovnoj školi „Jovan Grčić Milenko“, Gordani Ćirović za doprinos obrazovanju romske populacije i Stonoteniskom klubu „Radnički Beočin 1972“. Zahvalnicu je dobio i Bratić Žarko za humanost, Nebojša Nikolić za rezultate u oblasti obrazovanja, Vida Blagojević za doprinos u radu folklornog ansambla KUD „Brile“, kao i Marko Kukuruzović. Momčilu Sakanu je zahvalnica uručena za dugogodišnje uspešno bavljenje naučnim radom u oblasti vojnih nauka, a Miloju Kneževiću za posvećenost slikarstvu, glumi i kolekcionarstvu.
Svečanu sednicu u Domu kulture je pratio i prigodan kulturno–umetnički program, u kom su učestvovali i stariji i mlađi Beočinci, članovi društava iz oblasti kulture, koji deluju na teritoriji cele opštine.

Aleksandra Dražić
FOTO: Branislav Tucaković

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.