27.09.2023.
Aktuelno, Kultura

MUZIČKO-EDUKATIVNE RADIONICE KULTURNOG CENTRA „PEĆINCI“

Klasična muzika za svu decu


Kulturni centar „Pećinci“ četvrtu godinu za redom organizuje muzičko-edukativne radionice za učenike nižih razreda osnovne škole u svih 15 naselja pećinačke opštine. Radionice se organizuju u okviru projekta „Zajedno u ritmu na selu – klasična muzika kroz dečji film“, a pokrovitelji projekta su Opština Pećinci i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
Vršilac dužnosti direktora pećinačkog kulturnog centra, Slobodan Stanković, ističe da je u pitanju jedan od pet projekata koji se u jubilarnoj godini realizuju uz podršku pećinačke lokalne samouprave, resornog sekretarijata i ministarstva.
– Projekat je usaglašen sa aktivnostima koje su tematski vezane za inkluziju. Osmišljen je tako da u njemu mogu da učestvuju svi, uključujući i decu sa smetnjama u razvoju i decu iz društveno osetljivih grupa, čime se ponovo podvlači činjenica o klasičnoj muzici kao pogodnom sredstvu inkluzije. Posebno vodimo računa da kulturno-umetnički, zabavni i obrazovni programi stignu do dece i mladih u svim naseljima naše opštine, što ovaj projekat i potvrđuje, rekao je Stanković.
Koordinatorka projekta Branislava Trifunović istakla je da se projekat svake godine tematski vezuje za promovisanje klasične muzike na način koji će deci biti pristupačan i zanimljiv.
– Učenici nižih razreda osnovne škole su i ove godine u prilici da se upoznaju sa širokom upotrebnom vrednošću klasične muzike, koja se često koristi u dečjim i animiranim filmovima. Program koji podržava, između ostalog, i uključivanje mladih sa smetnjama u razvoju u svet klasične muzike kroz edukativne radionice i koncertne aktivnosti istakao se svojom inovativnošću i stepenom uticaja na kulturni život lokalne zajednice, istakla je Trifunović i dodala da pored nje program muzičko-edukativnih radionica realizuju klaviristkinja i vaspitač Nataša Arsenijević iz Kupinova, učiteljica Milena Harambašić iz Donjeg Tovarnika i nastavnici solfeđa i tambure, Marijana Antić i Dejan Ćirković, iz Osnovne muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“ u Pećincima.
Realizacija projekta otpočela je prošle nedelje u Sremskim Mihaljevcima, Deču, Sibaču, Popincima i Karlovčiću i trajaće simbolično do kraja Dečje nedelje koja se obeležava tokom prve sedmice oktobra, dok će koncertne aktivnosti biti realizovane u ponedeljak, 23. oktobra, u sali pećinačkog kulturnog centra, u okviru obeležavanja 45 godina postojanja i rada centralne ustanove kulture u opštini Pećinci.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.