27.09.2023.
Aktuelno

PARTICIPATIVNO BUDžETIRANjE U SREMSKOJ MITROVICI

Još dva dana: Predloži i glasaj za projekat


Građani Sremske Mitrovice do 29. septembra imaju priliku da predlože projekte Gradskoj upravi, za koje smatraju da bi trebalo da se realizuju iduće godine, sredstvima iz lokalnog budžeta. Reč je o novom ciklusu participativnog budžetiranja, rekao je na konferenciji za medije zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić, 25. septembra.
– Građani Sremske Mitrovice mogu da počnu sa predlaganjem projekata koji zadovoljavaju javni i opšti interes, ukupne vrednosti do pet miliona dinara, koliko je opredeljeno za tu namenu. Predlozi se dostavljaju putem elektronske pošte na adresu biramstafinansiram2024@sremskamitrovica.org.rs ili putem kancelarija mesnih zajednica i Gradskog uslužnog centra. Svi predlozi će doći do komisije koju formira Gradska uprava za budžet i lokalni ekonomski razvoj. Komisija će sve predloge pregledati, analizirati i izabrati pet koji će biti kandidovani za dalje glasanje. Prednost će imati projekti koji podrazumevaju i učešće građana u realizaciji izabranog projekta. Želimo da građani učestvuju ne samo u predlaganju i glasanju, već i u izvršenju projekta, rekao je Petar Samardžić.
Glasanje će se vršiti od drugog do sedmog oktobra, putem onlajn aplikacije za glasanje na zvaničnoj internet stranici grada ili u Gradskom uslužnom centru putem glasačkih listića. Onaj projekat koji bude imao najveći broj glasova ili više projekata, u zavisnosti od njihove vrednosti, biće uvršten u gradski budžet iduće godine.
Podsećamo, prošle godine je putem participativnog budžetiranja izglasan za realizaciju projekat uređenja i rekonstrukcije javnih česmi na teritoriji Sremske Mitrovice. Taj projekat se našao u ovogodišnjem planu i programu trošenja novca iz gradske kase i biće realizovan do kraja tekuće godine. Za sada je urađena detaljna analiza i konstatovano je da postoji 72 javne česme od kojih 5-6 nisu u funkciji. Najpre će biti urađen elaborat, kako bi se videlo da li se i one mogu staviti u funkciju. One koje se najčešće koriste dobiće i novi izgled.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.