07.09.2023.
Poljoprivreda

JESENJI DAN POLJA POLJOPRIVREDNE STRUČNE SLUŽBE SREMSKA MITROVICA

Kukuruz i soja u dobrom stanju, suncokret podbacio


U ataru Čalme danas je održan jesenji Dan polja u organizaciji sremskomitrovačke Poljoprivredne stručne službe. Posetioci su imali priliku da vide oglede i stanje roda kukuruza, soje i suncokreta, a samim tim i da uporede sa svojim usevima. Prisutni su bili i predstavnici semenskih i osiguravajućih kuća, ali i poljoprivrednici koji su ostvarili značajna sredstva i pomoć putem IPARD programa.
“Dan polja organizujemo sa ciljem da prikažemo kako smo radili, koje smo agrotehničke mere primenili, šta smo posejali i na koji način smo to tretirali. Ovo su ogledna polja Poljoprivredne stručne službe, a naši saradnici su tu da pruže pomoć i korisne savete poljoprivrednicima koji su posetili Dan polja, izjavio je Stevan Savčić, direktor PSS Sremska Mitrovica.
Vremenske prilike ove poljoprivredne sezone nisu išle na ruku ratarima, pa su problemi primetni na gotovo svim kulturama, što se odrazilo i na prinose.
“Ova godina nije povoljna za ratarsku proizvodnju, bilo je nevremena, došlo je do velikih šteta na parcelama pod usevima, a najviše na suncokretu. Imali smo proleće tokom kojeg je bilo više padavina, nego što je to potrebno biljkama, pa se javio problem sa zaštitom pšenice i to se videlo po prinosu. U toku jula i avgusta kada je bilo potrebe za većom količinom padavina za kukuruz, nije ih bilo dovoljno. Proizvođači suncokreta ove godine neće tako dobro proći, prinosi su lošiji u odnosu na prosek. Kukuruz je prošao bolje, negde jeste polegao, ali u pojedinim delovima Srema će prinos biti iznad očekivanog. Soja je tek počela da se kombajnira, a prema prvim procenama će soja biti dobra, čak i bolja u odnosu na prošle dve godine, rekao je Vladimir Marić, dr biotehničkih nauka.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.