Aktuelno, Društvo

IZVEŠTAJ O REALIZACIJI AKCIJE „ČISTO IZ LJUBAVI“ – „RIVER CLEANUP COLLECTIVE“ U SREMSKOJ MITROVICI

„Čisto iz ljubavi“ – u Mitrovici prikupljeno 2100kg otpada!

Sirmijum, prestonica Rimskog carstva, grad Svetog Dimitrija i mesto u kome na svega par koraka prolazite kroz nekoliko milenijuma istorije. U Sremskoj Mitrovici smo da organizujemo petu ekološku akciju čišćenja u ovom ciklusu u sklopu projekta „Čisto iz ljubavi“ – „River CleanUp Collective“ kompanije Lidl Srbija. Čistili smo priobalje reke Save odnosno deo keja, šumu i gradsku plažu.

Današnjom akcijom, prikupljeno je oko 2100 kg otpada. Procenjena težina komunalnog otpada je 1836 kg dok je procenjena težina reciklabilnog otpada 264 kg.

Količina po tipu otpada koju smo odvojili za reciklažu je:

✔️ PET – 75 kg
✔️ Staklo – 83 kg
✔️ Limenke – 11 kg
✔️ Otpadna plastika – 95 kg

Sav sakupljeni reciklabilni otpad ide u humanitarne svrhe odnosno, prikupljena sredstva će biti iskorišćena za kupovinu jednog od pomagala za decu sa smetnjama u razvoju.

U akciji čišćenja bilo je ukupno 107 volontera. Današnju ekološku akciju smo sproveli sa našim dragim koordinatorima za Sremsku Mitrovicu, Emilijom i Banetom Đukićem i njihovom dečicom, našim najmlađim volonterima Kristinom i Ognjenom, učenicima mitrovačke gimnazije na čelu sa prof. Stefanom Nedićem, Ekonomskom školom „9. maj“ koje je predvodila prof. ekologije Olivera Radisavljević, učenicima OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ uz direktorku Sanju Tucaković i nastavnicu Tatjanu Ljubišić i JKP „Komunalije“.

„Drago nam je da je plaža čista, ali voda je nanela dosta otpada. Uz to, sakupili smo: gume, krevete, lance, kante, gajbice, burad, tepihe, mnogo kabastog otpada kog su neodgovorni pojedinci odložili na priobalju. Postali smo prepoznatljivi-mladi Mitrovčani su se pridružili akciji čišćenja njihovog grada. Idemo dalje na istom zadatku, ka istom cilju i vidimo se u Obrenovcu!“, izjavila je Vanja Petković nakon uspešno realizovane akcije u Sremskoj Mitrovici.

Naš EKO karavan nastavlja svoj uspešan put po gradovima Srbije pod sloganom „Čisto iz ljubavi“ – „River CleanUp Collective“ u organizaciji kompanije Lidl Srbija i sledeća destinacija nam je Obrenovac. Do kraja ovog ciklusa, vidimo se još u Bečeju i Vrbasu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.